Αρχική » Ιερώνυμος προς Φίλη: Είσαι εκτός Συνταγματικής τάξης και ιδεοληπτικός

Ιερώνυμος προς Φίλη: Είσαι εκτός Συνταγματικής τάξης και ιδεοληπτικός

από kivotos

«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού» επισημαίνει σε σημερινή επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η νέα επιστολή είναι σε συνέχεια της χθεσινής, που απευθυνόταν στον πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση και έμμεσα απαντούσε στις επικρίσεις του κ. Φίλη για το ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή.

Στην σημερινή και απευθείας πλέον επικοινωνία Αρχιεπισκόπου και υπουργού Παιδείας, ο Μακαριώτατος δίνει απαντήσεις και για τον ρόλο της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Χούντας, τονίζοντας πως αυτός “ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της».

Και παραθέτει μια σειρά από ρητορικά ερωτήματα που δείχνουν πως το χουντικό καθεστώς επέβαλε ασφυκτικό έλεγχο στην Ιεραρχία, η οποία είχε αρνηθεί στην ουσία να συνεργαστεί μαζί του. Ενώ, τονίζει πως αυτή την στιγμή δεν τηρούνται θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις, κάνοντας αναφορά στο νέο πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών.

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ