Αρχική » Στα άκρα ο ιερός πόλεμος με Φίλη

Στα άκρα ο ιερός πόλεμος με Φίλη

από kivotos

Της Νικολέτας Τρίγκα

 

Μαίνεται η επίθεση ιεραρχών στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από κυβερνητικά στελέχη να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης.

Μάλιστα ορισμένοι Μητροπολίτες ζητούν την απομάκρυνση του υπουργού από τη θέση του, καθώς, όπως λένε, «είναι άδικη η επίθεσή του κατά της Εκκλησίας και προσβάλλει την ιστορική μνήμη του λαού», αναφερόμενοι στις αιχμές που άφησε ο υπουργός για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία κατά τις περιόδους της χούντας και της Κατοχής.

Κάποιοι ιεράρχες που χαρακτηρίζονται «ακραίοι», όπως ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος να κηρύξει την Εκκλησία «εν διωγμώ», ενώ ο ίδιος ο κ. Αμβρόσιος έδωσε εντολή να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες το Σάββατο στην πόλη του Αιγίου.

Πάντως ο κ. Φίλης απέφυγε χθες να κάνει νέες δηλώσεις για το θέμα και μάλιστα ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν για όλα τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία, χωρίς όμως να λάβει απάντηση από το γραφείο του Αρχιεπισκόπου. Πάντως αναφορικά με τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης εμφανίζεται αποφασισμένος να τις προχωρήσει καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί κυβερνητική απόφαση και δεν πρόκειται να υποχωρήσει επειδή τον πιέζουν κάποιοι ακραίοι ιεράρχες.

 

Η Ενωση Κεντρώων
Επίθεση στον υπουργό, εκτός από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Φίλη, τονίζοντας ότι το κόμμα του «στηρίζει την ανεξιθρησκία, στηρίζει όμως και την Ορθόδοξη επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος».

Στην προσφορά της Εκκλησίας στους αγώνες των Ελλήνων διαχρονικά αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο της Αλωσης της Τριπολιτσάς, η οποία σημάδεψε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. «Η Αλωση της Τριπολιτσάς έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά πραγματικής Εθνικής Επετείου. Και τούτο διότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός το ότι μετά την έκρηξη της Επανάστασης, η Αλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε η σημαντικότερη επιτυχία των αγωνιστών του 1821, η οποία οδήγησε στην τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας. Ευόδωση η οποία οφείλεται επίσης και εν πολλοίς στην πάντα παρούσα, διαχρονικώς, στους Εθνικούς Αγώνες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου Εκκλησία μας» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος κατά την ομιλία του μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για εθνική ενότητα, τονίζοντας ότι «πρέπει με κάθε τίμημα να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας και ν’ αναδειχθούμε, τώρα και στο μέλλον, άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας και της απαράμιλλης κληρονομιάς τους».

«Τα Θρησκευτικά μπορούν να γίνουν πολύ ελκυστικά»

Θέση υπέρ του υπουργού Παιδείας πήρε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Εκκλησίας για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, τόνισε ότι «τα Θρησκευτικά κατάντησαν η ώρα του παιδιού, όπως και κάποια άλλα μαθήματα που για μένα είναι πολύ σημαντικά, όπως η μουσική ή τα καλλιτεχνικά. Το μάθημα αυτό έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ. Πρέπει να υπάρξει μια γενναία παρέμβαση, γιατί τα παιδιά το έχουν εγκαταλείψει».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος διαμάχης ανάμεσα στην Εκκλησία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί η Εκκλησία θεωρεί ότι απειλείται όταν ο υπουργός Παιδείας αποφασίζει να εφαρμόσει αυτό που οι ίδιοι οι θεολόγοι, δηλαδή η επιτροπή, του έχει εισηγηθεi. Νομίζω ότι είναι μία διαμάχη που πρέπει να σταματήσει εδώ για το καλό όλων μας». Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι «τα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία είναι θέμα της Πολιτείας. H Πολιτεία είναι υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες για το τι είδους μόρφωση θα προσφέρει και κανένας υπουργός δεν αποφασίζει από μόνος του το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων».

 

«Μεσοβέζικος τρόπος»
Αναφερόμενη στο μάθημα των Θρησκευτικών, η κυρία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι μπορεί να γίνει πάρα πολύ ελκυστικό για τους μαθητές. Οπως σημείωσε, «μέχρι τώρα είχαμε βρει αυτό τον μεσοβέζικο τρόπο, να δίνεται απαλλαγή από το μάθημα. Tα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα και μπορεί να αναπτύξει την κριτική ικανότητα των μαθητών εάν αποκτήσει όλες αυτές τις ιδιότητες που έχει ένα μάθημα το οποίο στηρίζεται στην επιστήμη. Tο μάθημα, με αλλαγές στο περιεχόμενο, μπορεί να γίνει πάρα πολύ ελκυστικό και να τονώσει αυτό που πρέπει να προσφέρει μια Πολιτεία σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπως είναι πλέον η ελληνική».


Πηγή: http://www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ