Στήριξη στον υπουργό Παιδείας για τα Θρησκευτικά παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, ενώ την ίδια ώρα σφοδρή κριτική στον Νίκο Φίλη, και όχι μόνο,  εξαπολύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό και τα κόμματα.

Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ουσιαστικά κάλυψε τον υπουργό Παιδείας. Αναφερόμενος καταρχήν στο ζήτημα της κατήχησης είπε ότι το μάθημα των θρησκευτικών δε μπορεί να έχει ομολογιακό χαρακτήρα, ωστόσο είπε ούτε οι ώρες του μαθήματος μειώνονται, ούτε γίνεται μάθημα επιλογής, ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο θρήσκευμα. Οφείλει όμως, πρόσθεσε, το μάθημα των θρησκευτικών, να κάνει τη θρησκευτικότητα κατανοητή ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας, δεδομένου ότι στα σχολεία φοιτούν και μαθητές από άλλα θρησκεύματα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο σχετικός διάλογος τελεί ουσιαστικά υπό την αιγίδα του παιδαγωγικού ινστιτούτου. Σε αυτό τον διάλογο σημείωσε «προφανώς είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις της Εκκλησίας» αλλά η τελική επιλογή θα γίνει «σε κλίμα σύνθεσης» από το παιδαγωγικό ινστιτούτο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το κλίμα μετά τις αναφορές Φίλη περί του ρόλου της Εκκλησίας στην Κατοχή και τη Χούντα, εστίασε στο παρόν (αυτή είναι η γραμμή Μαξίμου από την αρχή της εβδομάδας) υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσφορά της πλειονότητας των ιεραρχών (ωστόσο όχι της Εκκλησίας συνολικά) στο προσφυγικό.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους, και κάλεσε και τα άλλα κόμματα να εκθέσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα.