Αρχική » Ποτέ δεν ήταν ομολογιακό το μάθημα των Θρησκευτικών δηλώνει ο Ναυπάκτου Ιερόθεος

Ποτέ δεν ήταν ομολογιακό το μάθημα των Θρησκευτικών δηλώνει ο Ναυπάκτου Ιερόθεος

από kivotos

Eπίκαιρη παρέμβαση έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος για το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως το κατέγραψε το τηλεοπτικό κανάλι Νafpaktianews.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στην ομιλία του πως το μάθημα των Θρησκευτικών όπως γινόταν μέχρι τώρα δεν είχε ούτε ομολογιακό ούτε κατηχητικό χαρακτήρα. Αντίθετα έχει γνωσιολογικό χαρακτήρα, πολιτισμικό και μια θρησκειολογική αναφορά. Η Ιερά Σύνοδος για αυτό το λόγο είχε προτείνει το μάθημα να παραμένει στο κύριο μέρος του ως έχει, με την προσθήκη ενός 20% ύλης θρησκειολογικών μαθημάτων ώστε τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τις άλλες θρησκείες. Αντίθετα, το νέο πρόγραμμα Σπουδών που θέλει να εισάγει η Πολιτεία, επιχειρεί να φύγει από τη θρησκειολογία και να προωθήσει τη διαθρησκειολογία, δηλαδή το συγκρητισμό.

Ο κ. Ιερόθεος εξέφρασε τη θλίψη του για το ότι σήμερα πολλοί εξακολουθούν να λένε πως το νέο πρόγραμμα σπουδών επιχειρεί να “ξεφύγει από τον ομολογιακό χαρακτήρα”, κάτι το οποίο είναι παραπλανητικό. Ο ίδιος μάλιστε επεσήμανε την ανάγκη το μάθημα των θρησκευτικών να στηρίζεται στην ορθόδοξη παράδοση και τον πολιτισμό και στη συνέχεια να προσφέρει γνώσεις άλλων θρησκειών, αλλά με τέτοια ισορροπία που να μην οδηγεί σε αποδόμηση της ελληνικής παράδοσης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ