Αρχική » Η Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών

Η Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Στο πλαίσιο του Ελληνορωσικού Έτους 2016, η Μονή Λαζαριστών φιλοξενεί έως τις 5 Νοεμβρίου 2016 τη νέα έκθεση-παραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τίτλο «Η επανάσταση του χρώματος».

Η έκθεση περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα της συλλογής και του Αρχείου Κωστάκη, των οποίων το στήσιμο έχει επιμεληθεί η Αγγελική Χαριστού, ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της Συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ.

«Το χρώμα, εκτός από θεμελιώδες μέσο της ζωγραφικής, υπήρξε ανέκαθεν και αντικείμενο μελέτης και πειραματισμών για τους καλλιτέχνες. Ειδικότερα στα χρόνια της Ρωσικής Πρωτοπορίας συντελέστηκε μια ακόμη… επανάσταση, αυτή του χρώματος, καθώς οι Ρώσοι καλλιτέχνες στις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του 1930 και την επιβολή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού πέρασαν τις νέες φόρμες τους μέσα από νέες παλέτες, έδωσαν στο χρώμα νέα φωνή και νέους ρόλους», περιγράφουν οι συντελεστές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 100 έργα (ζωγραφική και σχέδια) σημαντικών καλλιτεχνών της περιόδου, μεταξύ των οποίων οι Μιχαήλ Λαριόνοφ, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Κλίμεντ Ρέντκο και Ιβάν Κλιουν, ενώ εκτίθεται για πρώτη φορά σημαντικό μέρος του Αρχείου του Γιώργου Κωστάκη μετά τη δωρεά της οικογένειας του συλλέκτη προς το μουσείο (2008).

«Από την επιρροή του δυτικού μοντερνισμού έως τη δημιουργία μιας νέας, εικονοκλαστικής γλώσσας από τους Ρώσους κυβοφουτουριστές ποιητές και εικαστικούς, από τη βυζαντινή παράδοση ως την απομόνωση του χρώματος ως μόνου κυρίαρχου εκφραστικού μέσου από τους σουπρεματιστές και από τον ιδεολογικό ενθουσιασμό της Επανάστασης του 1917 στην υλιστική χρήση του χρώματος ως βιομηχανικού στοιχείου στην εποχή της ΝΕΠ (Νέα Οικονομική Πολιτική), η ιστορία του χρώματος στη Ρωσική Πρωτοπορία αφηγείται τις καταβολές, τις καταιγιστικές μεταλλαγές, τον συλλογικό χαρακτήρα και τη ριζοσπαστική διάσταση μιας δριμύτατης καλλιτεχνικής κίνησης, που άλλαξε τους όρους και τον ρόλο της Τέχνης στην κοινωνική και πνευματική ζωή», προσθέτουν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους ιστορικούς Τέχνης-επιμελητές του ΚΜΣΤ, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα από τους μουσειοπαιδαγωγούς του ΚΜΣΤ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ