«Και στο παρόν και στο μέλλον η Παναγία η Οδηγήτρια επ' ουδενί θα αφήσει την Παράδοσή μας, την Παιδεία μας, την ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία μας να υποστεί ζημία και βλάβη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τα θυρανοίξια του ιερού παρεκκλησίου Παναγίας Βουρλιωτίσσης.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. Επιφάνιος και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και παρέστησαν Δήμαρχοι, πρόεδροι Μικρασιατικών Συλλόγων, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανισμών, κλήρος και λαός.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ανέφερε ότι σήμερα συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από την ίδρυση αυτού του προσφυγικού ναού που πρώτοι έφτιαξαν οι Βουρλιώτες. «Προσπάθησαν μέσα στη στενοχώρια τους τη θλίψη και την ταλαιπωρία τους έχοντας ως προστάτιδα την Κυρία των Αγγέλων, την Παναγία μας, να εγκαθιδρύσουν και πάλι τις ζωές τους, να δημιουργήσουν. Οι πρόσφυγες, όταν στέγνωσαν τα δάκρυά τους, ξεκίνησαν και πάλι να δημιουργούν. Και είχαν τεράστια πρόοδο. Και όλοι εμείς καυχόμαστε σήμερα, που είμαστε συνεχιστές των ανθρώπων αυτών» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.

Μίλησε για τα θυρανοίξια του ιερού παρεκκλησίου, ενώ απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε πως «οι εκπρόσωποι όλων των μικρασιατικών σωματείων, και όχι μόνο, σας υποδεχόμαστε με αγάπη, ενώ με ιδιαίτερη συγκίνηση σήμερα ο Σύλλογος Βουρλιωτών, στρέφονται προς την Κυρία Παναγιά, για να ζητήσουν την χάρη Της και να μην ξεχάσουν από πού ήρθαν, από πού ξεκίνησαν και πού πορεύονται. Με οδηγό την Παναγία μας, ο λαός και θα πορεύεται και θα συνεχίσει πάντοτε να δημιουργεί, για να προσφέρει αγάπη και να δίδει όλα όσα χαρακτηρίζουν διαχρονικά τον πιστό και υπερήφανο ελληνικό λαό».

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας λέγοντας πως «μέσα από τις στάχτες των αλησμόνητων και αιώνιων πατρογονικών εστιών ξεπετάγεται η Ιερά Εικών της Παναγίας Βουρλιωτίσσης της Οδηγήτριας, ακατάλυτο σύμβολο διαχρονικής ισχύος και ενότητος της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης και μάλιστα σε χρόνους και καιρούς πρωτόγνωρης αμφισβήτησης και αντιπαράθεσης. Ωστόσο, μέσα από την εικόνα της Παναγίας και συνάμα και της Μητέρας Πατρίδας ανατέλλει φως δημιουργικής και αείζωης ελπίδας που βεβαιώνει ότι όπως τότε, έτσι και τώρα και πάντοτε «η Ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει». Η ιερή καρδιά της θα κτυπά γλυκά και θα οδηγεί, Τρανή Οδηγήτρια, τα τέκνα της εις νομάς σωτηρίους».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «τόσο στην Μικρά Ασία και μάλιστα κατά τον εκπατρισμό, όσο και στην Ελλάδα η Βουρλιώτισσα Οδηγήτρια οδήγησε τους ευλογημένους Βουρλιώτες και όλους τους Έλληνες κατά θαυμαστό και παράδοξο τρόπο στις λύσεις των ποικίλων προβλημάτων. Πάντοτε ευγνώμονες και υπόχρεοι στην αγάπη της θα ενθυμούνται με συγκίνηση την Χάρη και την Ευλογία της και θα προστρέχουν κοντά της. Οι σύγχρονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ελληνισμού τελούν υπό την άμεση εποπτεία και γνώση της και Εκείνη ελέγχει την αίσια έκβαση αυτών. Γι' αυτό δεν δικαιολογείται άγχος και αγωνία, αλλά με αισιοδοξία ατενίζουμε το αύριο που η αγάπη Της με τρόπους ανερμήνευτους οικοδομεί. Πίστη, ελπίδα και αγάπη χρειάζεται για να εννοούμε τις οδούς της Πρόνοιάς της και να αναγνωρίζουμε ανάμεσά μας και μέσα μας τα σημεία της παρουσίας της. Και στο παρόν και στο μέλλον η Παναγία η Οδηγήτρια επ' ουδενί θα αφήσει την Παράδοσή μας, την Παιδεία μας, την ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία μας να υποστεί ζημία και βλάβη και τούτο προς δόξαν του Παναγίου Τριαδικού θεού και της πάνσεπτης πατρίδος μας».

Στη συνέχεια τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του ιερού παρεκκλησίου της Παναγίας Βουρλιωτίσσης και αμέσως μετά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για όλους τους κεκοιμημένους Μικρασιάτες Βουρλιώτες.