Με την υποδοχή των πρώτων πρωτοετών φοιτητών σε αίθουσα του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, σήμερα τη λειτουργία της η “Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών” του εν λόγω τμήματος. Ένα εγχείρημα που εν τη γενέσει του είχε απασχολήσει κοινωνία και ΜΜΕ, εξαιτίας αντιδράσεων από εκκλησιαστικούς αλλά και εθνικιστικούς κύκλους. Τελικά, περίπου τρία χρόνια μετά από τη σχετική ανακοίνωση, το Τμήμα είχε τη χαρά να υποδεχτεί σήμερα τους 30 νέους φοιτητές του.
«Έχουμε τη χαρά σήμερα να γίνεται η έναρξη των μουσουλμανικών σχολών. Μίας κατεύθυνσης που ανήκει στο τμήμα. Αναλάβαμε αυτή την ευθύνη με μεγάλη προσοχή και σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπάρχει, πιστεύουμε πως τα 30 αυτά παιδιά θα πάρουν πάρα πολλά πράγματα και κάποιοι από αυτούς θα διδάξουν στα δημόσια σχολεία το Ισλάμ και κάποια άλλα θα αποτελέσουν τη δεξαμενή για τη στελέχωση φορέων και οργανισμών. Είναι μεγάλη ευθύνη και καλούμαστε να διασκεδάσουμε τους όποιους φόβους» ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Παναγιώτης Σκαλτσής.
Οι τριάντα σπουδαστές είναι Έλληνες πολίτες και οι είκοσι εννέα εξ’ αυτών Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Μόνο μια από τις φοιτήτριες είναι Μουσουλμάνα από τη Θράκη. H Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών θα τους δώσει την ευκαιρία να μελετήσουν επιστημονικά το Ισλάμ και να αποκτήσουν κατάρτιση σε αντικείμενα που περιλαμβάνουν τον μουσουλμανικό πολιτισμό, τις κορανικές σπουδές και τις μουσουλμανικές παραδόσεις, τη θρησκευτική και πολιτική υπόσταση του Ισλάμ στον χώρο και τον χρόνο, τα νομικά του συστήματα, τη σχέση του και τα ζητήματα που εγείρονται κατά την υπαγωγή μουσουλμάνων στα κοσμικά νομικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών και τις κατανοήσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας. «Αρχίζουμε, συνεχίζουμε και περιμένουμε να βγάλουμε τους πρώτους ειδήμονες στοχεύοντας στο διάλογο. Υποδεχόμαστε 30 παιδιά όσα προέβλεπε ο σχεδιασμός. Η κατεύθυνση θα περιλαμβάνει γνώσεις του χριστιανισμού της Ανατολής, διάλογο των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ανατολή με το νέο και παλιό Ισλάμ, παιδαγωγικά, εξειδικευμένες γνώσεις στο Ισλάμ και κάποια μαθήματα νομικής φύσης» ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θρησκειολογίας με ειδίκευση στο Ισλάμ, Αγγελική Ζιάκα.
Η έναρξη της συγκεκριμένης κατεύθυνσης σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, συμπίπτει σε μια περίοδο όξυνσης, κατά την οποία λαμβάνουν χώρο στην πατρίδα μας ακόμη και διαδηλώσεις “ενάντια στην Ισλαμοποίηση της Ελλάδας”. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν φαίνεται να επηρεάζει τους νεοεισερχόμενους στη Σχολή, οι οποίοι βλέπουν ως ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών. «Δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία, είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις πράγματα και για τους άλλους λαούς. Δεν μπορεί όλοι να πιστεύουν στο ίδιο πράγμα. Όπως παραδείγματος χάριν τα αραβικά που είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα. Είμαι χριστιανή ορθόδοξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έπρεπε να πάω στη Θεολογία. Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, είναι ένα καινούργιο τμήμα, πολύ ενδιαφέρον και θεωρώ ότι και τα επόμενα χρόνια, θα είναι περισσότερες οι θέσεις και θα αυξηθούν οι φοιτητές» δήλωσε η φοιτήτρια Μαρκέλλα Χειτινάι και πρόσθεσε: «Όταν κάτι είναι καινούργιο και πρωτοποριακό και δεν έχει υπάρξει ξανά, πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις. Πάντα θα προσπαθούν να το «καπελώσουν» και θα λένε ότι καταστρέφουν τη χριστιανοσύνη. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας».
Στην αξία του επιστημονικού διαλόγου επί ανάλογων ζητημάτων στάθηκε και η φοιτήτρια Νίκη Χονδρογιάννη. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να γίνει ένας διάλογος περί θρησκείας. Υπάρχει προκατάληψη για το Ισλάμ, αφού όλοι θεωρούν ότι είναι κάτι πολύ κακό, κάτι που έχει καταστρέψει τον πολιτισμό, αλλά αυτό δεν γίνεται σε καμία περίπτωση. Δεν είμαστε εδώ για να καταπολεμήσουμε τον Χριστιανισμό. Είναι μια σχολή που έχει ενδιαφέρον και προοπτικές και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα είμαστε περισσότεροι. Είναι δύσκολα τα μαθήματα, τα αραβικά, άλλωστε, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη γλώσσα, αλλά μέσα από τις δυσκολίες θα καταφέρουμε πολλά πράγματα». Και συνέχισε: «Δεν έχω κάποια σχέση με το Ισλάμ, είμαι γενικά ανοιχτός άνθρωπος και νομίζω δεν χρειάζεται να είμαστε σε ένα «κουτί», ούτε για τον Χριστιανισμό, ούτε για κάποια άλλη θρησκεία».
Για την Αθανασία Αβράμογλου, σημαντικό κίνητρο ήταν και αυτό των ξένων γλωσσών. «Πήρα την απόφαση να δηλώσω το συγκεκριμένο τμήμα γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ οι ξένες γλώσσες. Από μικρή έχω αυτό το όνειρο, να ασχοληθώ με γλώσσες. Όταν πρωτοείδα τις μουσουλμανικές σχολές στο μηχανογραφικό, μου φάνηκε περίεργο. Είπα «μουσουλμανικές σπουδές στη Θεολογία»; Παρόλα αυτά το πήρα απόφαση να το δηλώσω και μάλιστα ήταν η τρίτη επιλογή μου και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα, να περάσω 7η στη σχολή μου. Είχαν κάποιο πρόβλημα και η κυβέρνηση και η Εκκλησία, ωστόσο είπα ότι εγώ θα τα καταφέρω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: http://www.thestival.gr