Μέσα σε μια έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου και άλλων επισήμων της Πολιτείας, της Εκκλησίας και του Στρατού, πραγματοποιήθηκε το πρωί, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, η επίσημη τελετή παράδοσης των 16 Ελλαδιτών πεσόντων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.
Παρόντες και συγγενείς των ηρωικά πεσόντων για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδρομέων και μελών του πληρώματος του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, στους οποίους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς. Τα λείψανα των ηρώων στους οποίους αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές, μεταφέρονται σήμερα στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-130, για να παραδοθούν στους συγγενείς τους για ταφή.
Σε ομιλία του στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “σήμερα, με την παράδοση των 16 λειψάνων και αφού έχουμε πια διαμορφώσει μία ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία διαπίστωσης της ταυτότητας των νεκρών μας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες και παραδίδουμε τα ιερά οστά τους στους οικείους τους”.
Υπογράμμισε τη δέσμευση “να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο να υπάρξει πόλεμος. Να μην επιτρέψουμε ποτέ να χρειαστεί άνθρωποι να σπεύσουν σε τέτοιες συνθήκες να σώσουν την πατρίδα”, για να προσθέσει πως “αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια της προσπάθειας που καταβάλλουμε προς επίλυση του Κυπριακού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε επιτέλους συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, προκοπής”, τόνισε.
“Αναζητούμε τον τρόπο μέσα από μία επίμονη διαπραγμάτευση να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα κράτος ειρήνης και ευημερίας. Ένα κράτος στο οποίο οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα εφαρμόζονται από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Μία πατρίδα στην οποία οι ίδιοι οι κάτοικοι της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα έχουν τον πρώτο και μόνο λόγο για τη διακυβέρνηση της, με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο και οικοδομώντας τις προϋποθέσεις συνεργασίας και συνδημιουργίας”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό, συνέχισε, είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η συμφωνία ενός συστήματος ασφαλείας που δεν θα εδράζεται στη δύναμη των όπλων, αλλά στην ισχύ των δημοκρατικών θεσμών και την αποτελεσματικότητα του κράτους.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής `Αμυνας της Ελλάδας, o οποίος συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Αμανατίδη και αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΘΑ, είπε, μιλώντας κατά την τελετή, πως η Ελλάδα θα στέκεται αταλάντευτη πάντα στο πλευρό της Κύπρου ως σταθερός συμπαραστάτης. “Η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια. Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος”, υπογράμμισε. Τόνισε ακόμη πως η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδέχεται την παρουσία ενός στρατού κατοχής σε μια δική της χώρα”.
Γύρω στις 9 το πρωί τα οστεοφυλάκια με τα λείψανα των 16 ηρώων μεταφέρθηκαν στο χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας όπου και τοποθετήθηκαν σε δυο τραπέζια. Κατά τη μεταφορά τους αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα. Πάνω σε κάθε οστεοφυλάκιο είχε τοποθετηθεί μια ελληνική και μια κυπριακή σημαία καθώς και ένα δάφνινο στεφάνι, ενώ μπροστά από κάθε οστεοφυλάκιο τοποθετήθηκε φωτογραφία του νεκρού ήρωα.
Κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ψάληκε ο εθνικός ύμνος. Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο πεσόντων.
Μετά τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Καμμένο, τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους επισήμους από την Κύπρο και την Ελλάδας, καθώς και από συγγενείς των ηρώων.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στους συγγενείς τα Μετάλλια Εξαίρετης Προσφοράς συνοδευόμενα από διπλώματα υπογραμμένα από τον ίδιο. Επίσης επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες και διπλώματα του Υπουργείου `Αμυνας.
Ακολούθως ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου επέδωσε στον κ. Καμμένο το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής των λειψάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ψάληκε ο εθνικός ύμνος.
`Επειτα τα οστεοφυλάκια παραλήφθηκαν από άνδρες της ΕΛΔΥΚ και μεταφέρθηκαν στις νεκροφόρες, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.
Πηγή: ΚΥΠΕ