Αρχική » «Λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις» το κοινό μήνυμα Εκκλησίας και Πολιτείας

«Λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις» το κοινό μήνυμα Εκκλησίας και Πολιτείας

από kivotos

Στις 9.30 το βράδυ, μετά από περίπου δύο ώρες συνάντησης, φαίνεται πως Εκκλησία και Πολιτεία βρήκαν τόπο συνεννόησης για το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις» ήταν η κομβική φράση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, όταν βγήκε από την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Και συνέχισε πως ξεκινά ένας “αγώνας συνεργασίας από την αρχή για την μορφή των θρησκευτικών” μέχρι να γραφτούν τα νέα βιβλία. Σε ερώτηση αν τέθηκε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπήρξε κάτι τέτοιο.  Ακολούθησε ο υπουργός Άμυνας κ. Π. Καμμένος που επιβεβαίωσε το καλό κλίμα της συνομιλίας, μιλώντας για ένα ιδιαίτερα γόνιμο διάλογο.


 

Με τη σειρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, εξήγησε πως φέτος το μάθημα θα διδαχθεί με τα παλαιά βιβλία (τα οποία άλλωστε είχαν διανεμηθεί στα σχολεία), αλλά ταυτόχρονα θα εφαρμοσθεί και το νέο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της Εκκλησίας. Ανέλυσε όμως πως η φετινή χρονιά θα είναι μια πιλοτική εφαρμογή, πως θα αξιολογηθεί η αλλαγή στο τέλος της, ενώ θα έχουν ακουστεί και συζητηθεί τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς.  Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών θα γίνεται με τις τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Εκκλησία, δηλαδή την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, το να μην μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και να υπάρχει κατεύθυνση προς τον ορθόδοξο πολιτισμό.

Επίσης τόνισε πως η συνομιλία του με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν πολύ καλή καθώς “υπάρχει σεβασμός στο πρόσωπο του”.


 

Διαφαίνεται έτσι πως η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου κατέληξε σε μια μέση λύση, με την εφαρμογή μεν των νέων προγραμμάτων, αλλά με ανοιχτό το διάλογο για την τελική μορφή του μαθήματος των θρησκευτικών, που θα οριστικοποιηθεί του χρόνου, με επαναξιολόγηση της φετινής εμπειρίας διδασκαλίας του.

Στην συνάντηση μετείχαν επίσης οι Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος και Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης και ο νομικός σύμβουλος κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ