Μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών μεταξύ του Δήμου Πάφου της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου και του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, επήλθε οριστική συμφωνία με βάση την οποία ο Δημόσιος Κήπος στον οποίο βρίσκεται το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, ιδιοκτησία της Εκκλησίας περιέρχεται στην ιδιοκτησία της Πολιτείας, η οποία θα παραχωρήσει στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου ίσης αξίας γη σε άλλη περιοχή των δημοτικών ορίων Πάφου.

Η γη από την ανταλλαγή θα αξιοποιηθεί για την ανέγερση νέου ναού.

Την συμφωνία ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σημειώνοντας ότι με σεβασμό και χωρίς τυμπανοκρουσίες οι δύο πλευρές κατάφεραν να συνεννοηθούν.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πάφου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως πρόκειται για έναν συμβιβασμό δηλώνοντας πως εφόσον η Ιερά Μητρόπολη θα πάρει ίσης αξίας γή για την ανέγερση του ναού που επιθυμεί, αυτό είναι θετικό, προσθέτοντας πως θα μπουν “εκατέρωθεν οι εκτιμητές”.

O Mητροπολίτης Πάφου επανέλαβε τη θέση ότι είναι σημαντικό για την Μητρόπολη να κτιστεί ένας νέος ναός που να εξυπηρετεί τους πιστούς, είναι στους άμεσους προγραμματισμούς της και για αυτό θα προωθήσει την ανέγερση του ναού.

Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές είχαν πολλές διαφωνίες με την Μητρόπολη Πάφου να κινείται δικαστικά αξιώνοντας ποσό 24 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκμηδενισμό της αξίας του συγκεκριμένου τεμαχίου με τον συντελεστή δόμησης που επιβλήθηκε αλλά και από την τέλεση έργων στην περιοχή από την Τοπική αρχή χωρίς την έγκριση της Μητρόπολης.