Αρχική » Θερμή υποδοχή του Οικουμενική Πατριάρχη στη Χίο

Θερμή υποδοχή του Οικουμενική Πατριάρχη στη Χίο

από kivotos

Πολλά ενδιαφέροντα στιγμιότυπα είχε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Χίο, όπου τον υποδέχθηκαν θερμά, σε κάθε μετακίνηση του, πλήθος πιστών. Αρχικά έστειλε μήνυμα στους ναυτικούς του νησιού σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού της χιακής Εκκλησίας, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Η χάρη της Θεοτόκου της Νεαμονίτισσας, ο προστάτης των ναυτιλομένων Άγιος Ιεράρχης Νικόλαος, ο μάρτυς Άγιος Ισίδωρος και οι πολυάριθμοι Άγιοι της Χίου που σήμερα εορτάσαμε τη σύναξή τους, να ευλογούν τον διάπλου σας, όχι μόνο δια των της οικουμένης θαλασσών αλλά και δια παντώς του βίου σας και να σας αξιώνουν εις αισίους ελλιμενισμούς, εξόχως δε εις τον υπήνεμο λιμένα της ουρανίου βασιλείας ο οποίος είναι και ο στόχος του κάθε Χριστιανού».

Ακόμη, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε το χωριό Βέσσα, το οποίο είχε δοκιμαστεί στην μεγάλη πυρκαγιά του 2012. Εκεί φύτεψε συμβολικά ένα μαστιχόδεντρο, όπως περίπου είχε κάνει και το 1997. Στη συνέχεια, περπατώντας προς τον ενοριακό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βέσσας χαιρέτισε ένα προς ένα κάθε μέλος των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας του νησιού, που είχαν σε μία γραμμή παραταχθεί στο δρόμο, προκειμένου να τον συναντήσουν και τους ευλογήσει.

Στην εκκλησία τον περίμενε και η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, κ. Βασιλική Θάνου. Εκεί ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος του πρόσφερε ως δώρο «λευκό χρυσό», δηλαδή τη μοναδική χιώτικη μαστίχα, ενώ ο Πατριάρχης ανταποδίδοντας του χάρισε ένα θυμιατό, μίλησε για τον αοίδημο Βεσσιανό Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο Ε’, του οποίου ο τάφος είναι στη θεολογική Σχολή της Χάλκης και κάλεσε το εκκλησίασμα να ψάλλει μαζί του το “φως ιλαρόν”.

Ακολούθησε στην πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου Ε’ του Βαλλιάδου η αποκάλυψη από τον κ. Βαρθολομαίο της προτομής του αείμνηστου Πατριάρχη, έργο του χιώτη γλύπτη Γιάννη Κουτσουράδη. 

Νωρίτερα είχε επισκεφθεί την κωμόπολη Καλλιμασιά, τόπο καταγωγής των Οικουμενικών Πατριαρχών Ιωακείμ Β’ και Δ’, όπου και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη τους, στον τάφο του Ιωακείμ του Δ’.

 

Οι ενέργειες για τον Άγιο Ιωάννη των Χίων

Επίσης σε ομιλία του, ο Πατριάρχης ενημέρωσε τους πιστούς του νησιού πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προσφύγει στην τουρκική δικαιοσύνη ώστε να αποκτήσει και πάλι την κυριότητα του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννη των Χίων στην περιοχή του Γαλατά, τον οποίο είχε υφαρπάσει «κάποιος εξωμότης», όπως τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε πως «αν απορριφτεί το δίκαιο αίτημα μας, θα συνεχίσουμε τη μάχη στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια». Ο ναός του Αγίου Ιωάννη των Χίων είχε καταπατηθεί το 1965 από τον διαβόητο σχισματικό Παπά-Ευθύμ ή Εφτίμ.

 



Πηγή: Πολίτης Χίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ