Αρχική » Αρχιεπίσκοπος: ”Όταν οι άνθρωποι απομακρύνονται από τον Θεό, γίνονται απάνθρωποι”

Αρχιεπίσκοπος: ”Όταν οι άνθρωποι απομακρύνονται από τον Θεό, γίνονται απάνθρωποι”

από kivotos

Όταν οι άνθρωποι απομακρύνονται από τον Θεό, γίνονται απάνθρωποι” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί από τις Σεπτεμβρίου για να παρακολουθήσει επιστημονικό συνέδριο με θέμα “50 χρόνια από την αποκατάσταση του Ι. Ναού Εκατονταπυλιανής από τον Αναστάσιο Ορλάνδο”.

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας στην προσφώνησή του τόνισε πως με “χαρά γιορτάζουμε την σημερινή ημέρα και μάλιστα προτρεπόμενοι από τον ιερό υμνογράφο πλησιάζουμε και αγγίζουμε τον Σταυρό του Κυρίου μας. Πλησιάζουμε με χαρά μεγάλη, αλλά και με δέος, με φόβο. Φόβο για την αμαρτία ως ανάξιοι και χαρά για την Σωτηρία. Πάνω στον Σταυρό αυτόν ο Ίδιος σταυρώθηκε και πέθανε για τις αμαρτίες μας και αλίμονο αν προσερχόμεθα χωρίς αυτήν την συναίσθηση, αλλά και με χαρά για την Σωτηρία που δίνει στον κόσμο. Ο Σταυρός του Κυρίου είναι πηγή ευλογίας, χάριτος, σωτηρίας, αφού με τη Σταύρωση Του ο Κύριος έδωσε την λύτρωση στον άνθρωπο”. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Παροναξίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και επεσήμανε πως η πατρική και διακριτική του παρουσία αυτό το τριήμερο στην Πάρο έχει δώσει μεγάλη αγαλλίαση.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Παροναξίας για την πρόσκληση και την ευκαιρία που του έδωσε να ζήσει κατανυκτικά αυτές τις τρεις ημέρες. “Ο Κύριος μας, έρχεται στην γη για να σώσει τον άνθρωπο, να βοηθήσει τον κάθε ένα από μας” είπε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος και υπογράμμισε πως “σήμερα ζούμε ένα κομμάτι από την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Όχι μόνο έρχεται ο Θεός για τον καθένα από μας στη γη, αλλά και για να σταυρωθεί. Όλα γίνονται για τον άνθρωπο για τον καθένα από μας”.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε το ερώτημα” τι είναι ο άνθρωπος” και τόνισε πως “πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει την έννοια του ανθρώπου και ένας μεγάλος λογοτέχνης έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Ο άνθρωπος. Αυτός ο άγνωστος”. Για αυτόν τον άνθρωπο τον καθένα από μας κατεβαίνει ο Θεός στην γη και δίνει το Ευαγγέλιο, που σημαίνει το χαρούμενο μήνυμα. “Εγώ είμαι το φως”, είπε ο Κύριος “αν με ακολουθήσεις δεν θα ζεις στο σκοτάδι. Εγώ είμαι η ζωή, η αλήθεια”.

Ο Αρχιεπίσκοπος σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως “οι άνθρωποι αποκόπτονται από αυτήν την ρίζα της κοινωνίας με τον Θεό και παύουν να είναι άνθρωποι, γίνονται απάνθρωποι. Είναι αυτοί που έχουν τη θεωρία ότι δε μας χρειάζεται ο Θεός, ότι ο Θεός πέθανε. Δυστυχώς, όμως, εκεί που πεθαίνει ο Θεός, πεθαίνει και η ανθρωπιά, πεθαίνει και ο άνθρωπος. Και η ιστορία μας δείχνει τι υπέστη ο κόσμος από αυτήν την θεωρία. Τίποτε δεν είναι καλύτερο από την ψυχή του ανθρώπου, αλλά αυτό το απλουστεύουν οι άνθρωποι που απομακρύνονται από τον Θεό. Ο άνθρωπος που αξίζει όσο ο καθένας μας, στους φούρνους της Γερμανίας υπολογίζεται ως ποσότητα σαπουνιού, σπίρτων ή άλλων υλικών”.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως υπάρχει, όμως, κι άλλη μία θεωρία, της δικής μας παράδοσης, της Ορθοδοξίας, αυτή που μας δίδαξε ο Άγιος Κοσμάς, ότι ο άλλος είναι ο αδελφός μας, είναι η παρηγοριά μας ή όπως είπε ο Άγιος Σεραφείμ, είναι η χαρά μας. Στην εποχή μας αυτά τα δύο ρεύματα έχουν συναντηθεί και χρειάζεται το φάρμακο που δίνει ο Χριστός με το Σταυρό. Ο Σταυρός του Κυρίου, το θαύμα αυτό για τον καθένα από μας, δίνει τη δύναμη”.

Ο άνθρωπος που αξίζει όσο ο καθένας μας, στους φούρνους της Γερμανίας υπολογίζεται ως ποσότητα σαπουνιού, σπίρτων ή άλλων υλικών

Ανέφερε, επίσης, ότι χρειάζεται μετάνοια, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες “κι όταν λέμε μετάνοια εννοούμε την αλλαγή μυαλού, νοοτροπίας, σκέψης”.

“Η πατρίδα μας είναι σε μία δύσκολη πορεία” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός. “Έχουμε ξαναπεράσει δυσκολίες και κρίσεις. Σήμερα που ήρθαμε να προσκυνήσουμε τον Σταυρό ας προσευχηθούμε να μας δώσει μετάνοια, αλλαγή τρόπου ζωής και συμπεριφοράς κι αυτό να γίνει μήνυμα για όλο τον τόπο”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ