Αρχική » Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»

από kivotos

Με δηλώσεις που αποδεικνύουν τα αισθήματα φιλίας και αγάπης μεταξύ των δυο λαών, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Ν. Κοτζιάς και Σ. Λαβρόφ, πραγματοποίησαν εγκαινίασαν σήμερα την έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Τους υπουργούς υποδέχτηκε και καλωσόρισε στο ελληνικό μουσείο ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτάς, ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση εξαιρετική και τη στιγμή ιδιαίτερα σημαντική.

«Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Η βυζαντινή ιστορία είναι ο τόπος της κοινής αγάπης Ρωσίας και Ελλάδας. Ο γάμος με βυζαντινή πριγκίπισσα και η θεωρία ότι η Μόσχα είναι η 4η Ρώμη, η συνέχεια του Βυζαντίου, συνδέει τις δύο χώρες με αγάπη και κατάνυξη απέναντι σε μια μεγάλη ιστορική περίοδο που η Δύση μέχρι πρόσφατα αγνοούσε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς.

«Η εμπέδωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας βασίζεται στη βαθιά πνευματική και πολιτισμική συγγένεια των λαών μας. Κι αυτή είναι η καλύτερη βάση για την ανάπτυξη μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι η έκθεση αυτή σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά και στους ξένους. Με την ευκαιρία, δε, τόνισε ότι φέτος αναμένεται ρεκόρ άφιξης Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.

Στην έκθεση, η οποία σχεδιάστηκε μουσειολογικά από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκτίθενται δεκάδες αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης, ζωγραφικοί πίνακες, έργα μικροτεχνίας και γλυπτά αντιπροσωπευτικά των σημαντικότερων συλλογών του Μουσείου Ερμιτάζ που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. έως και τον 20ό αιώνα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο κύριες ενότητες. Η πρώτη, που αφορά αντικείμενα μικροτεχνίας και προσωπικά αντικείμενα των τσάρων, εκτίθενται στο κεντρικό κτίριο του μουσείου, ενώ η δεύτερη, με έργα τέχνης από την εποχή της Αναγέννησης έως τον 20ό αιώνα, παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του ΒΧΜ.

Στο κεντρικό κτίριο, τα εκθέματα εισάγουν τον θεατή στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και στην ιστορία του ανακτόρου, που είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων τα οποία κατασκευάστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα στις όχθες του ποταμού Νέβα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκθέματα από την περίφημη Σιβηρική Συλλογή που συγκροτήθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο, με χρυσά αντικείμενα των νομαδικών πληθυσμών της Σιβηρίας, κυρίως των Σκυθών.

Εκτός από τις χρυσές πόρπες και τα κοσμήματα του λαού που έζησε στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ξεχωρίζουν και ελληνιστικά αριστουργήματα, καθώς κι ένας ελληνο-σκυθικός «ρυθμός», καθώς οι Σκύθες είχαν έρθει σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αποικίες και επηρεάστηκαν από την ελληνική τέχνη. Στη συνέχεια παρουσιάζονται διάφορα έργα μικροτεχνίας, κυρίως προσωπικά αντικείμενα των τσάρων από την καθημερινή ζωή τους (όπως η ταμπακιέρα με το πορτρέτο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ από χρυσό, ασήμι, σμάλτο και πολύτιμους λίθους), αλλά και δώρα που τους έκαναν ξένοι διπλωμάτες, κυρίως ανατολικών χωρών, όπως της Κίνας και της Ινδίας.

Η δεύτερη μεγάλη ενότητα είναι ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής τέχνης από την εποχή της Αναγέννησης ως και τον 20ό αιώνα. Παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα, κυρίως ζωγραφικής, αλλά και γλυπτά. Καλύπτει όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής τέχνης, καθώς και τάσεις που συχνά απεικονίζουν την ιδεολογία της εποχής τους.

Η διάρκειά της θα είναι ως τις 26 Φεβρουαρίου 2017 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ