Αρχική » “Αποκάλυψη του Ιωάννου” μια διαδραστική παράσταση στην Αθήνα

“Αποκάλυψη του Ιωάννου” μια διαδραστική παράσταση στην Αθήνα

από kivotos

Στην 5η έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου που διοργανώνεται στο διάστημα 19-21 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα δοθεί και παράσταση με την “Αποκάλυψη του Ιωάννου” με την ποιητική απόδοση και την μουσική του Νίκου Παπακώστα.

Η μάχη του καλού και του κακού, όπως αποτυπώνεται στο σπουδαίο κείμενο, αναδεικνύεται μέσα από τις εικαστικές απεικονίσεις της Αποκάλυψης την χρονική περίοδο από το 950 έως και το 1870, καθώς και street art εικαστικές παρεμβάσεις (προϊόν επίπονης έρευνας και δουλειάς δύο και πλέον ετών) σε συνδυασμό με την εμπλουτισμένη με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα και μοτίβα μουσική.

Ποίηση, γλυπτική και χαρακτική ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας χαρίζουν ένα σύνθετο υπερθέαμα όπου η μουσική και ο λόγος του Νίκου Παπακώστα θα συνδυαστούν με τα εικαστικά έργα των Θεόδωρου Παπαγιάννη και Νίκου Δεσεκόπουλου.

Η παράσταση θα δοθεί Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα 8:30μ.μ

Συμμετέχουν: Ο άρχοντας πρωτοψάλτης Φώτης Κετσετζής με τον βυζαντινό χορό του και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Γαβρίλης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2111198900-1

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Divani Caravel, 5 λεπτά από τη στάση μετρό «Ευαγγελισμός»

 

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Ο Νίκος Παπακώστας κατάγεται από την ορεινή Σκουληκαριά της Άρτας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί  σε παλιές η πρόσφατες συναυλίες η δισκογραφικά με πολλούς έλληνες και ξένους  καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, η Άννα Βίσση, ο Γιώργος  Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο  Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, η Καλλιόπη Βέττα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Μπάμπης Στόκας, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadi από την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι Africa Moyo από το Κογκό, οι Guaragniaum και η  Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χώρια της Κάτω Ιταλίας κ.α. 

Η μουσική του  κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη  τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και  χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά. Έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα, ταινίες  μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές  χώρες.

 

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Ελληνικό του νομού Ιωαννίνων. Από το 1960 μέχρι το 1965 σπούδασε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου είχε καθηγητές τους Γιάννη Παππά και Νίκο Κερλή.

Την περίοδο 1966-68 πραγματοποίησε μελέτες πάνω στην αρχαιοελληνική και μεσογειακή τέχνη ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και έπειτα ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Μεσογείου ( Μικρά Ασία, Κύπρος, Κρήτη, Αίγυπτος ) και της Ευρώπης.

Επίσης, το 1967 κατά τη διάρκεια έκθεσης στο Ζάππειο παρουσίασε έργα του για πρώτη φορά στο κοινό. Το 1970 εγκαινίασε την πανεπιστημιακή του πορεία ως βοηθός στο εργαστήριο γλυπτικής του παλιού του δάσκαλου, Γιάννη Παππά στην ΑΣΚΤ.

Την ίδια δεκαετία ηγήθηκε ομάδας σπουδαστών της ΑΣΚΤ που επισκέφτηκε τα Ζαγοροχώρια αποτυπώνοντας διάφορα στοιχεία της λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης της περιοχής και συμμετείχε στην ίδρυση του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας όπου το 1975 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση.

Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού (Κύπρος, Ελβετία, Αγγλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Τουρκία κλπ ).

Το 1981-82, συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Arts Appliques et des Metiers d’ Art στο Παρίσι. Το 1987 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής στην ΑΣΚΤ και το 1991 αναδείχτηκε τακτικός καθηγητής στο Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής στο οποίο σήμερα είναι διευθυντής.

 

Ο Νίκος Δεσεκόπουλος γεννήθηκε το 1956 στον Πειραιά, όπου ζει και εργάζεται.

Σπουδές: 1974 – 1980 Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1974-1980) στο εργαστήριο Χαρακτικής με τον Κώστα Γραμματόπουλο και Τέχνης του Βιβλίου με τον Γιάννη Παπαδάκη (έπαινος 1980).

Για για μικρό χρονικό διάστημα παρακολούθησε ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση.

Παράλληλα έχει παρακολουθήσει  εργαστήρια Κεραμικής και Αγιογραφίας (1980-83).

Την περίοδο 1982-1983 συμμετείχε ως «ειδικός τεχνίτης» στην οργάνωση του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ Αθηνών, δίπλα στον Θανάση Εξαρχόπουλο.

Από το 1983 εργάζεται στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα εκθέτει την εικαστική του εργασία, ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, τις Γραφικές Τέχνες, την Αγιογραφία.

Τη χρονική περίοδο 1985 – 90 συμμετείχε ενεργά και δίδαξε στο Εικαστικό Πειραϊκό Εργαστήριο.  Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ ).

Την περίοδο 2002 – 08 εξελέγη στη θέση του προέδρου της ΕΕΧ. Το 2011, συμμετείχε στη  δημιουργία της εικαστικής ομάδας GREEKARTISTS INFO. Το 2014 ανέλαβε την εφορεία χαρακτικής του ΕΕΤΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ