Αρχική » 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου

150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου

από kivotos

Με λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα στην ιστορική Μονή Αρκαδίου, 150 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη ομαδική εθελοθυσία με πλήθος επετειακών εκδηλώσεων.

Η μονή Αρκαδίου έγινε ένδοξη και παγκόσμια γνωστή με το ολοκαύτωμά της κατά την μεγάλη Επανάσταση του 1866-1869. Η ηρωική αντίσταση και εθελοθυσία εκατοντάδων αγωνιστών, κληρικών και γυναικόπαιδων αφ´ ενός ισχυροποίησαν το φρόνημα των επαναστατημένων Κρητών, αφ´ ετέρου συγκλόνισαν ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, και ενεργοποίησαν τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό τύπο και πολλούς διάσημους διανοούμενους, όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ, με αποτέλεσμα την αλλαγή στάσης των Κυβερνήσεων των ισχυρών της εποχής απέναντι στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την λευτεριά και τελικά για την Ένωση μετά από μερικές δεκαετίες.

Οι εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ενώ στο Ρέθυμνο βρίσκονται ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Επίσηςο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το μήνυμα των αγωνιστών του Αρκαδίου αναζωογονεί σήμερα το συλλογικό φρόνημα και δίνει δύναμη και στις υπεύθυνες κυβερνήσεις αλλά και στην κοινωνία να συνεχίσουν μια προσπάθεια να σταθεί όρθια η χώρα, ισότιμη και αξιοπρεπής μέσα στην Ευρώπη με κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα».

“Η χώρα χρειάζεται ομοψυχία και εθνική συνεννόηση τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Ημέρα μνήμης και τιμής σήμερα για τους αγώνες του κρητικού λαού. Είναι όμως και ημέρα περίσκεψης γιατί ο αγώνας τους μας συγκλονίζει ακόμα και σήμερα. Οι θυσίες σήμερα του ελληνικού λαού μας φέρνουν όλους μπροστά στις ευθύνες μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ομοψυχία και εθνική συνεννόηση. Για την Δημοκρατία την ελευθερία για την αξιοπρέπεια», τόνισε.
 

 


Πηγή: ekriti.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ