Μήνυμα με αποδέκτη την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, έστειλε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος κατά τη διάρκεια της λιτανείας των ιερών εικόνων των Πολιούχων του νησιού Αγίων Βικτώρων και της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το απόγευμα της Πέμπτης.

Παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών του νησιού αλλά και εκατοντάδων πιστών που κατέκλεισαν την πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, ο Χιώτης Μητροπολίτης άστραψε και βρόντηξε με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά λέγοντας ότι, τα οθωμανικά – τουρκικά μνημεία που βρίσκονται στα νησιά φανερώνουν την τουρκική τους ιστορία.

Ο κ. Μάρκος δεν μάσησε τα λόγια του. Από το βήμα της Πλατείας σημείωσε με έμφαση:

«Εκομίσαμε στην κεντρική πλατεία του νησιού μας που φέρει το όνομα του Μαύρου Στρατηλάτη Νικολάου Πλαστήρα, το σέμνωμα της οικουμενικής ορθοδοξίας και της ρωμιοσύνης, την ματωμένη από τη γενοκτονία των παιδιών της, εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Εκομίσαμε σε αυτό το σημείο, κάτω από τα κλαδιά των πλατάνων της πλατείας, εκείνα που υπήρξαν ο θρόνος πριν τον ουρανό του αειδήμου εθνομάρτυρος προκατόχου μου μητροπολίτη Πλάτωνος Φραγκιάδη, του οποίου τα οστά θα φωσφορίζουν μέχρι τη συντέλεια του αιώνος την ελληνικότητα αυτού του νησιού. Εκομίσαμεν δίπλα στο βυζαντινό μας Μουσείο (εννοεί το Μετζιτιέ Τζαμί), το κτίσμα που ανήγειρε ο κατακτητής επάνω στον ορθόδοξο χριστιανικό ναό της Παναγίας της Ελεημονίστρας. Γιατί τα μνημεία των νησιών μας, ακόμα και τα πατημένα, είναι ορθόδοξα χριστιανικά», ανέφερε καταχειροκροτούμενος ο Μητροπολίτης Μάρκος.

Της πάνδημης λιτανείας προηγήθηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, παρουσία πλήθους πιστών, πολιτιστικών σωματείων και των αρχών του νησιού.