Αρχική » Ξεκινά τη λειτουργία της η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου

Ξεκινά τη λειτουργία της η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου

από kivotos

Η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου έρχεται σε μια εποχή που ο τόπος μας έχει ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τελώντας το βράδυ της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου 2015 τα εγκαίνια, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος χαρακτήρισε τη μέρα ιδιαίτερα λαμπρή για την Εκκλησία της Κύπρου.
Μήνυμα στα εγκαίνια απέστειλε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δίνοντας συγχαρητήρια και ευχές στον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο για την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής.
Η ίδρυση της Σχολής, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εξυπηρετεί μια αυξανόμενη ανάγκη της Εκκλησίας της Κύπρου να καλλιεργεί το δικό της φυτώριο Θεολογικής Παιδείας. “Εκφράζουμε χαρά και αγαλλίαση γιατί βλέπουμε να ολοκληρώνεται ένας διακαής πόθος μας”, είπε. Ο αείμνηστος Μακάριος ΙΙΙ, σημείωσε ο Κύπρου Χρυσόστομος, έθεσε και το θεμέλιο λίθο της σχολής, αλλά η τουρκική εισβολή ματαίωσε όπως και άλλα πολλά, τα σχέδια.
Η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας θα έχει στόχο να προάγει το εκκλησιαστικό φρόνιμα, να μορφώνει Χριστό και τις καρδιές των κληρικών και να δημιουργεί το επιθυμητό ήθος, πρόσθεσε. Στη Σχολή, κάτω από βλέμμα της Εκκλησίας θα συνυπάρχει επιστημονική μόρφωση και ιεροπρεπείς βίος ενώ θα προάγει την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.
Η Εκκλησία, ανέφερε, από τους θεολόγους της, δεν περιμένει να αλλάξουν τον κόσμο. Ούτε και να ανατρέψουν τις δομές της κοινωνίας.  Περιμένει όμως να δώσουν εκείνη τη σπίθα που θα γίνει πυρκαγιά στις καρδιές των ανθρώπων για να συναντήσουν τον Χριστό, να αποδείξουν ότι η Εκκλησία δεν είναι μουσείο όπου φυλάγονται θησαυροί, δεν είναι μια ιδεολογία ανάμεσα στις πολλές, αλλά είναι η οικογένειά μας, ο χώρος μας που μας περιμένει.
Εξίσου σημαντικός στόχος, ανέφερε, είναι να γίνει η σχολή κέντρο θεολογικών ζυμώσεων και συζητήσεων που να αναδεικνύουν το ήθος και την προσφορά της Εκκλησίας στο χριστιανικό κόσμο.

Ο αείμνηστος Μακάριος ΙΙΙ έθεσε και το θεμέλιο λίθο της σχολής, αλλά η τουρκική εισβολή ματαίωσε τα σχέδια

Το κράτος συμπαραστάτης
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι χαιρετίζει την ίδρυση της Σχολής, σημειώνοντας ότι η πράξη της ίδρυσης της αποτελεί τη συνέχεια, αλλά και την υλοποίηση ενός οράματος για την παιδεία αυτού του τόπου, που ξεκίνησε από την ίδρυση της Ελληνικής Σχολής, το 1812, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο και εθνομάρτυρα Κυπριανό και συνεχίζεται από την Εκκλησία ως τις μέρες μας.
Όπως η «Ελληνική Σχολή» του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού έτσι και η «Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου», που εγκαινιάζεται απόψε, ανέφερε ο Πρόεδρος, “ιδρύεται σε καιρούς δύσκολους και κρίσιμους για το μέλλον της πατρίδας μας. Όσο απαραίτητη ήταν η ίδρυση της Σχολής εκείνης, για την εποχή της, άλλο τόσο σημαντική για το συμφέρον της Εκκλησίας, αλλά και του τόπου μας, εν γένει, κρίνεται η παρούσα πράξη. Η πρώτη ήρθε να στηρίξει εθνικά και γλωσσικά τον χειμαζόμενο κυπριακό λαό, που μαστιζόταν από την υποδούλωση και την αμάθεια. Η δεύτερη έρχεται σε μια εποχή που ο τόπος μας έχει σήμερα ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα”.
Έχει ανάγκη, είπε, να επανορθώσει το ηθικό του ανάστημα και να ανακτήσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, σε όλα τα επίπεδα.
Ο Πρόεδρος σημείωσε το γεγονός ότι η Σχολή αυτή, ιδρύθηκε μεν ως Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά βάσει του Κανονισμού της, ιδρύθηκε και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός εκπαιδευτικός οργανισμός. Παράλληλα, η νέα αυτή Σχολή, έχει υποβάλει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που καταδεικνύει τους ευγενείς σκοπούς της και προοιωνίζει μια πορεία υπηρεσίας προς την κυπριακή κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές με τις οποίες ιδρύθηκε.
Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση, που στάθηκε από την αρχή, θα συνεχίζει να στέκεται πάντοτε αρωγός στην προσπάθεια αυτή, αλλά και σε κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει το κοινωνικό μας πρόσωπο.
Τέλος ανέφερε ότι η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής συμπίπτει με τις σημαντικές τομές στη Δημόσια Εκπαίδευση. “Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος και να προσδώσουμε στα σχολεία μας το κύρος που τους αρμόζει και βεβαίως στα παιδιά μας την ποιότητα σπουδών που αξίζουν”, κατέληξε ο Πρόεδρος.
 

Το πρώτο πρόγραμμα σπουδών
Στο δικό του χαιρετισμό ο διευθυντής της Σχολής, ιεροδιάκονος Κυπριανός Κουντούρης, είπε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η Εκκλησία της Κύπρου να προχωρήσει στην ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της, που πρωταρχικό στόχο έχει να λειτουργεί με προδιαγραφές πανεπιστημιακού επιπέδου.
Ξεκινά, είπε, τη λειτουργία της με το προπτυχιακό πρόγραμμα “Θεολογία” που εγκρίθηκε από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και προσφέρεται φέτος σε 25 φοιτητές. Κατά το πρώτο έτος σπουδών θα διδαχτούν 14 μαθήματα, επτά σε κάθε εξάμηνο από 10 διδάσκοντες, δύο εκ των οποίων θα είναι επισκέπτες καθηγητές από Θεολογικές σχολές της Ελλάδας και του Λιβάνου όπως επίσης και από τον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο της Ευρώπης.
Οι χώροι διδασκαλίες στεγάζονται αρχικά σε κτίριο επί της Οδού Ισοκράτους 5-7 ωστόσο προγραμματίζεται σε βάθος τετραετίας, ολόκληρο το τετράγωνο που εμπερικλείεται μεταξύ των οδών Ισοκράτους, Πατριάρχου Γρηγορίου και Ζήνωνος Κιτιέως, να αναπαλαιωθεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Σχολής.
 

 


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ