Αρχική » Φθιώτιδος Νικόλαος: Η Εκκλησία θα ενημερώσει για τη διαφθορά και τις παρά φύση καταστάσεις

Φθιώτιδος Νικόλαος: Η Εκκλησία θα ενημερώσει για τη διαφθορά και τις παρά φύση καταστάσεις

από kivotos

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος ημερίδα με θέμα: «Προβληματισμοί για τον γάμο και την οικογένεια στην Ελληνική κοινωνία» την οποία διοργάνωσε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γάμου, Οικογένειας, Προστασίας του Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος.

Την Ημερίδα με το επίκαιρο και φλέγον θέμα, παρακολούθησαν 42 εκπρόσωποι από 32  Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Θεσσαλία, την Στερεά, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, οι κληρικοί των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Λιανοκλαδίου, Υπάτης, Θερμοπυλών και Ροδίτσης, Στυλίδος και Πελασγίας της Μητροπόλεώς καθώς και αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί από την Λαμία.

Μιλώντας σχετικά στο Star Κεντρικής Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος, σχολίασε καυστικά σε προτεινόμενη εξίσωση θρησκευτικού γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Όπως είπε “…δεν μπορώ να καταλάβω αυτοί που προτείνουν αυτά τα νομοσχέδια σε τι αποβλέπουν. Ο γάμος είναι ένας θεσμός αιώνιος. Και όλοι οι λαοί στηρίζονται σε αυτό. Η ισοπέδωση, η βρώμα και η διαφθορά θα διαλύσει την κοινωνία μας.  

Μπορεί να σταθεί μια κοινωνία μέσα στην διαφθορά και στην παρά φύση ζωή; Εδώ όλα λέμε να είναι φυσικά… και στις ιδέες και σε αυτά τα θέματα θα πάμε στη μη γνησιότητα, θα πάμε στη μολυσμένη κατάσταση. Θα σαπίσει μια κοινωνία με αυτές τις αποφάσεις.

Να καταλάβουν οι πολιτικοί μας ότι έχουν ευθύνη απέναντι στο λαό. Η Εκκλησία θα αναλάβει ρόλο ενημερωτικό, γιατί ακολουθούν κι άλλα. Και ανάλογα ο λαός θα αντιμετωπίζει την ώρα που πρέπει τον υποψήφιο πολιτικό, αν μπορεί να τον εκπροσωπήσει ή όχι.”

Η Ημερίδα ξεκίνησε τις εργασίες της με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού από τόν Προέδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, ο οποίος αμέσως μετά έλαβε τον λόγο απεθύνοντας σύντομο χαιρετισμό προς τους συνέδρους, τους οποίους καλοσώρισε στην εκδήλωση, ευχαρίστησε τους ομιλιτές για τον κόπο στον οποίον υπεβλήθησαν, τον  Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο για την φιλοξενία που παρέσχε και ολοκλήρωσε με ένα σύντομο περίγραμμα της θεματικής της ημερίδος και των στόχων αυτής.

Η εναρκτήριος εισήγηση παρουσιάσθηκε από τόν Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρο Σταυρόπουλο με θέμα: «Σύγχρονα ζητήματα Γάμου και Οικογένειας». Ο κ. Σταυρόπουλος περιέγραψε συνοπτικά και περιεκτικά τις σύγχρονες μορφές γάμου και οικογένειας που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και τα ζητήματα που αναφύονται με την ύπαρξή τους στην ποιμαντική αντιμετώπισή τους από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση την οποία παρουσίασε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολου Νικολαΐδη με θέμα: «Ελεύθερες Συμβιώσεις». Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε κοινωνιολογικές έρευνες σχετικά με το ζήτημα των ελεύθερων συμβιώσεων και παρέθεσε στοιχεία και ποσοστά που αφορούν το ζήτημα των ελεύθερων σχέσεων που επικρατούν στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία και τόνισε την αυτονόμηση της σαρκικής σχέσης από την αγαπητική πραγματικότητα του γάμου, την χειραγώγηση της κοινωνίας από τα μέσα ενημερώσεως και την αναγκαιότητα της ποιμαντικής αντιμετωπίσεως των ζητημάτων αυτών από την Εκκλησία.

Το πρώτο μέρος της ημερίδος ολοκληρώθηκε με συζήτηση κατά την οποία οι σύνεδροι κατέθεσαν ερωτήσεις και απόψεις σχετικά με τα όσα ελέχθησαν.

     Μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα συνεχίσθηκαν οι εργασίες με το δεύτερο μέρος το οποίο ξεκίνησε με την παρουσίαση από τον Αρχιμανδρίτη κ. Ιερώνυμο Νικολόπουλο, Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεολόγο και Νομικό της εισηγήσεως με θέμα: « Σύγχρονες Νομοθετικές ρυθμίσεις για τον Γάμο και την Οικογένεια».

Ο π. Ιερώνυμος εξέθεσε τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που υπεισήλθαν στο οικογενειακό δίκαιο της χώρας μας και οι οποίες επέφεραν σημαντικές αλλαγές στην έννοια και την δομή της οικογένειας στο νομοθετικό πλαίσιο του κράτους μας.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της 4ης εισηγήσεως με θέμα « Η χριστιανική αγωγή και η ανατροφή των παιδιών στα πλαίσια της προετοιμασίας των μελλονύμφων», την οποία παρουσίασε ο Καθηγητης της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Περσελής. Η εισήγηση του περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα της ψυχολογικής και νοητικής ανάπτυξης του παιδιού και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στο οικογενειακό περιβάλλον για την καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης σε αυτό.

 Ακολούθησε διάλογος σχετικά με τα ζητήματα που έθεσαν οι δύο εισηγητές και με τον οποίο διάλογο ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες της Ημερίδος.

Τελος τήν Ημερίδα τίμησε με την παρουσία του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ