Αρχική » Ράινς Πρίμπους: Ένας ορθόδοξος και «υπερήφανος Ελληνας» προσωπάρχης του Τραμπ

Ράινς Πρίμπους: Ένας ορθόδοξος και «υπερήφανος Ελληνας» προσωπάρχης του Τραμπ

από kivotos

Του Δημήτρη Κουνιά – Εφημερίδα Παραπολιτικά

 

Το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον τον γνωρίζει ως Ράινς Πρίμπους, που ανέβηκε σκαλί-σκαλί την ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φθάνοντας πριν από λίγα χρόνια στο υψηλότερο αξίωμα, αυτό του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής των «ελεφάντων».

Ωστόσο, οι Ελληνες ομογενείς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τον ξέρουν ως τον Ηρακλή από τη Μυτιλήνη, το γένος Πιτσιλαδή, που εκκλησιάζεται συχνά στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στη Νέα Υόρκη, και προωθεί τα ελληνικά ζητήματα στα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων. Ο λόγος για ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα του επιτελείου του Αμερικανού νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και ίσως το ισχυρότερο στο νέο οργανόγραμμα του Λευκού Οίκου, το οποίο ο νέος πλανητάρχης τοποθέτησε προσωπάρχη στην έδρα του, ανταμείβοντάς τον με αυτόν τον τρόπο για τη συνεισφορά του στην ολική ανατροπή των αμερικανικών εκλογών της προηγούμενης Πέμπτης. 

Ο νέος προσωπάρχης δεν είναι άγνωστος στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Αντιθέτως, είναι εξέχον μέλος της, διατηρώντας στενούς δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ. «Από την αρχή της πολιτικής του καριέρας είχε πάντα δίπλα του τους συμπατριώτες του», αναφέρουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν. Αυτός που από την πρώτη στιγμή πίστεψε σε εκείνον ήταν ο πανίσχυρος πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, που θεωρείται εδώ και πολλά έτη σύνδεσμος μεταξύ Λευκού Οίκου και ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Στην ίδια κατηγορία ανήκει ο Ρεπουμπλικάνος ομογενής βουλευτής Τζον Κατσιματίδης, από τη Φλόριντα, όπως και ο Τομ Κορολόγος (με καταγωγή από τον Τυρό Αρκαδίας), πρώην πρέσβης στο Βέλγιο και συνεργάτης των προέδρων Νίξον, Φορντ και Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. Επίσης, ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, η οικογένεια του οποίου διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Πρίμπους.  

 Οσοι γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια της ελληνικής Ομογένειας θυμούνται ότι οι στενές σχέσεις του συνεργάτη του προέδρου Τραμπ με τους ισχυρούς Ελληνοαμερικανούς παράγοντες ξεκίνησαν το 2011, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τότε διοργανώθηκε εκδήλωση προς τιμήν του στο διάσημο εστιατόριο «Boathouse», στην καρδιά του κεντρικού πάρκου του Μανχάταν, με παρουσιαστή τον γιο του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, Μιχάλη, σύμβουλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, επικεφαλής της MAK Consulting και μέλος σήμερα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στην Αθήνα. Ο τελευταίος από τότε είναι ένθερμος υποστηρικτής του.  

Σε εκείνη την εκδήλωση ο κ. Πρίμπους έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα και του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή. Παρόντες ήταν οι ομογενείς επιχειρηματίες Τζον Κατσιματίδης, Χάρη Γουίλσον, Κρις Πάππας, Γεώργιος Στάμας, Γεώργιος Τσούνης, Πίτερ Πάπας, Πίτερ Σκούφαλος, Ντιν Σπανός, Λι Ρούπας, Νικόλαος Μπούρας και Ιωάννης Μαυρουδής. «Είμαι περήφανος που είμαι Ελληνας, είναι ευλογία από τον Θεό να είσαι Ελληνας», είχε ξεκινήσει τον χαιρετισμό του ο νεαρός Ελληνοαμερικανός. Με ιδιαίτερη συγκίνηση είχε αναφερθεί τότε και στον παππού του, Ηρακλή (από τον οποίο έχει πάρει το δεύτερο βαφτιστικό του όνομα), και στις ιστορίες που του έλεγε όταν ήταν μικρό παιδί για τους Αμερικανούς προέδρους, ενώ είχε τονίσει πόσο είχε εμπνευσθεί από την αγάπη του παππού του για την Αμερική.  

«Αυτό που θαυμάζω περισσότερο στον Ράινς είναι ότι, πέραν του ότι είναι μια μεγάλη προσωπικότητα της Αμερικής -και είμαστε υπερήφανοι για αυτό-, ο ίδιος δεν διστάζει να μιλήσει για την ελληνορθόδοξη καταγωγή του», είχε πει παλαιότερα ο π. Αλ. Καρλούτσος.

Ο κ. Πρίμπους μάλιστα σε κάθε σημαντικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων καλεί εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για μια ευχή, όπως όταν ζήτησε από τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο να ευλογήσει το 2012 την Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικάνων στην Τάμπα της Φλόριντα, αλλά και από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να ευλογήσει το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον περασμένο Ιούλιο στη Φιλαδέλφεια.  

Σημειώνεται πως λίγους μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χειροθετήθηκε μαζί με άλλους επιφανείς ομογενείς από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο «Αρχων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα» του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στη Νέα Υόρκη. Πνευματικός υπεύθυνος του θεσμού αυτού είναι ο π. Αλ. Καρλούτσος και σε αυτόν συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι ισχυροί ορθόδοξοι Ελληνοαμερικανοί.

Από τότε ο κ. Πρίμπους έχει επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για όλα τα μείζονα ζητήματα που αφορούν το Φανάρι και την Ορθοδοξία. Με τον πατέρα Καρλούτσο έχει στενές σχέσεις και ο ιθύνων νους της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Τζιτζίκος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Telion Corp. Ο τελευταίος είναι γιος του Ελληνα κληρικού μετανάστη π. Dean Gigicos και τον έχει βαφτίσει ο αδερφός του ισχυρού κληρικού των ΗΠΑ, Τζίμι Καρλούτσος. O ίδιος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική κοινότητα και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, της οποίας έχει και αυτός χειροθετηθεί «Αρχων».

 

«Εχει αδυναμία στα γεμιστά, προτιμάει τις ντομάτες…»

Ο Ελληνοαμερικανός νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους μπορεί να μεγάλωσε στην πόλη Κενόσα της πολιτείας του Ουισκόνσιν, ωστόσο γνωρίζει καλά την καταγωγή του, όπως και την ελληνική γλώσσα, ενώ έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας για διακοπές. Η ιστορία της οικογένειάς του ξεκίνησε όταν ο παππούς του, Ηρακλής Πιτσιλαδής, έφυγε από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, με προορισμό το Σουδάν. Εκεί παντρεύτηκε την Εριέττα Φρατζόγλου και έκαναν τα παιδιά τους, τη Μαρία, την Ελπινίκη, τη Δήμητρα (τη Ρούλα, μητέρα του Ράινς) και την Πηνελόπη. Η Δήμητρα στο Χαρτούμ, όπου εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία, ερωτεύθηκε έναν Αμερικανό με γερμανικές, αγγλικές και ρωσικές ρίζες. Παντρεύτηκαν και έφυγαν για την Αμερική. Εκεί γεννήθηκε ο Ράινς, η οικογένεια του οποίου εγκαταστάθηκε τελικά στο Ουισκόνσιν. Η Πλωμαρίτισσα μάνα του φρόντισε να μάθει ελληνικά, κάτι που ανέλαβε η Ρένα Πάρου, γραμματέας στην κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μιλγουόκι.

«Είμαι πολύ περήφανη ως θεία του Ράινς, αλλά και ως Ελληνίδα, που έφτασε ο ανιψιός μου, με την αξία του και τη δουλειά του, μέχρι τον Λευκό Οίκο ως το δεξί χέρι του πλανητάρχη. Αν ήταν στην Ελλάδα, σίγουρα δεν θα είχε αυτή την τύχη. Μίλησα μαζί του και του μετέφερα τον ενθουσιασμό όλων των Ελλήνων και εκείνος λέει μέσα από την καρδιά του ένα μεγάλο “ευχαριστώ”, γιατί αγαπάει πολύ την Ελλάδα, τους Ελληνες, αλλά και την ελληνική κουλτούρα», δηλώνει στα «Π» η θεία του κ. Πρίμπους, Πηνελόπη Πιτσιλαδή, αδελφή της μητέρας του. «Η αδελφή μου και μητέρα του, η Δήμητρα, δεν θα άφηνε ποτέ τα παιδιά της να μεγαλώσουν μη έχοντας στην καρδιά τους ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας και του πολιτισμού μας. Με τις ελληνικές αρχές και αξίες μεγάλωσε και ο Ράινς».  

Η ίδια αποκαλύπτει ότι «όσες φορές μίλησα μαζί του πάντα είχε αγωνία και ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα καταγωγής της μητέρας του». Η κ. Πιτσιλαδή αναφέρει ότι ο ίδιος δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Πλωμάρι και τη Μυτιλήνη, «όμως ξέρει πολλά για τον τόπο και το νησί από όπου καταγόμαστε όλη η οικογένεια. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, μου υποσχέθηκε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα έρθει στην αγαπημένη του Ελλάδα και στο Πλωμάρι. Είναι κάτι σαν τάμα για τον ίδιο», καταλήγει και τονίζει: «Είναι λάτρης της ελληνικής κουζίνας, αφού η μητέρα του τον μεγάλωσε με τα παραδοσιακά μας φαγητά, και φυσικά έχει αδυναμία στις ελληνικές πίτες, αλλά και στα γεμιστά. Προτιμάει τις ντομάτες από τις πιπεριές».

Eπαφές με Αβραμόπουλο

Ο Ελληνας πολιτικός που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει άμεση πρόσβαση στον Λευκό Οίκο και στην ηγετική ομάδα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ακούει στο όνομα Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο επίτροπος της Ε.Ε. γνωρίζεται εδώ και πέντε χρόνια με τον ελληνικής καταγωγής προσωπάρχη του επιτελείου του νέου πλανητάρχη, καθώς τον είχε συναντήσει ως πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων δύο φορές, το 2011 και το 2012, όταν είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ ως αντιπρόεδρος της Ν.Δ., και την επόμενη χρονιά ως υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, λίγο πριν από την πρώτη συνάντησή τους, το 2011, ο κ. Αβραμόπουλος είχε αποστείλει ένθερμη επιστολή στον Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Από τότε επικοινωνούσαν ανά περιόδους συζητώντας τις πολιτικές εξελίξεις σε Αμερική και Ευρώπη.  

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα ο Ελληνας επίτροπος κάλεσε στο τηλέφωνο τον κ. Πρίμπους και τον συνεχάρη τόσο για τη νίκη του Ντ. Τραμπ όσο και για την ανάληψη της θέσης του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. «Η γνωριμία του κ. Αβραμόπουλου τόσο με τον Ρ. Πρίμπους όσο και με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρ. Τζουλιάνι, με τον οποίο ο επίτροπος έχει φιλικές σχέσεις από την εποχή που ήταν δήμαρχος Αθηναίων, τον καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο στην ηγεσία της Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στην Κομισιόν», αναφέρουν στελέχη της Ομογένειας που γνωρίζουν τις εδώ και χρόνια στενές επαφές του κ. Αβραμόπουλου με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο κ. Τζουλιάνι αναμένεται να αναλάβει σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση Τραμπ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ