Αρχική » Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα: Mια κυψέλη αγάπης για κορίτσια

Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα: Mια κυψέλη αγάπης για κορίτσια

από christina

Της Σοφίας Χριστίνας Χρήστου

 

Στα 122 χρόνια λειτουργίας του, έχει σώσει τις ζωές εκατοντάδων κοριτσιών που είτε δεν έχουν οικογένεια είτε, αν έχουν, αντιμετωπίζουν σύνθετα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας στον Πειραιά, ένα από τα αρχαιότερα και ιστορικότερα κοινωφελή ιδρύματα της Ελλάδας, ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του, Μαριγώ, με σκοπό την περίθαλψη ορφανών και άπορων κοριτσιών, και φιλοξενεί κορίτσια από 6 ετών, προσφέροντας στέγη, τροφή, φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δυνατότητες, αλλά και όλα τα εφόδια που χρειάζονται, χωρίς διακρίσεις, για την πρόοδό τους ως ενηλίκων.

Αυτή τη στιγμή το Ίδρυμα υποστηρίζει 90 κορίτσια. Τα περισσότερα είναι Ελληνόπουλα και ένα μικρό ποσοστό παιδιά μεταναστών που ζουν χρόνια στη χώρα μας. «Τα 70 εξ αυτών είναι στο πρόγραμμα κλειστής περίθαλψης. Κοιμούνται εδώ, στους κοιτώνες. Κάθε Σαββατοκύριακο, ωστόσο, επισκέπτονται και μένουν με τις οικογένειές τους. Αν δεν υπάρχουν γονείς, φροντίζουμε να πηγαίνουν όπου είναι εφικτό, σε γιαγιά, παππού», λέει η διευθύντρια Παιδικής Προστασίας του Χατζηκυριάκειου, Αναστασία Κατσιλιέρη, και προσθέτει: «Τα 20 είναι στο ανοικτό πρόγραμμα περίθαλψης. Λαμβάνουν, δηλαδή, υποστήριξη, αλλά δεν μένουν εδώ. Για τις ηλικίες άνω των 18 ετών αναλαμβάνουμε τη φοίτησή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού στηρίζονται οικονομικά από το Ίδρυμα».

«Έχουμε παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, ανέργων, απόρων, αλλά και εισαγωγές έπειτα από εισαγγελικές παραγγελίες ή μετατάξεις από άλλους φορείς-ιδρύματα που μας προσεγγίζουν. Μιλάμε για ευάλωτες οικογένειες, για κορίτσια που ζουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον», σημειώνει η ίδια.

Βασικός σκοπός των ανθρώπων του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος είναι να αισθανθούν τα κορίτσια ασφάλεια, αγάπη, θαλπωρή, αλλά και να καταλάβουν για ποιους λόγους βρίσκονται στο Ίδρυμα.

«Δουλεύουμε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Από κει και πέρα, καλύπτουμε όλες τις βασικές τους ανάγκες. Στέγη, ρούχα, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σχολικά είδη, ενίσχυση στη σχολική μελέτη, ξένες γλώσσες, αθλητισμό, διάφορα σεμινάρια και πολλά ακόμη», λέει η κυρία Κατσιλιέρη. «Το Ίδρυμα επιδιώκει να δώσει εφόδια στα παιδιά για να μπορούν, κατ’ αρχήν, να σταθούν στα πόδια τους», συμπληρώνει η ίδια.

 

Η καθημερινότητα

Ο κάθε κοιτώνας έχει 14-15 κρεβάτια. Το ξύπνημα των παιδιών το προετοιμάζει η κοινωνική λειτουργός με τις επιμελήτριες νωρίς το πρωί. Τα παιδιά, αφού ντυθούν και στρώσουν το κρεβάτι τους, πηγαίνουν για το πρωινό τους στην τραπεζαρία. Γύρω στις 8 π.μ. αποχωρούν για το σχολείο έχοντας πάρει μαζί τους το δεκατιανό. Οι μαγείρισσες ετοιμάζουν το μεσημεριανό γεύμα και γίνεται τακτοποίηση όλων των χώρων του οικοτροφείου μέχρι τις 12, οπότε αρχίζουν και έρχονται τα πρώτα παιδιά. Μετά το μεσημεριανό ξεκινά η μελέτη, ενώ από τις 6 και μετά ξεκινούν οι δραστηριότητες (αθλητισμός, ξένες γλώσσες κ.λπ.) μέχρι τις 8-9 το βράδυ.

 

Όλες οι κοπέλες παίρνουν… προίκα!

Ο Χατζηκυριακός είχε φροντίσει ώστε όλες οι κοπέλες να παίρνουν… προίκα αφού φύγουν από το Ίδρυμα. Η «προίκα» αυτή έχει μείνει μέχρι σήμερα και έχει μετατραπεί σε επίδομα γάμου, το οποίο οι… απόφοιτες του Χατζηκυριάκειου παίρνουν όταν παντρευτούν.

«Άστεγο» 17 χρόνια!

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα στεγαζόταν σε ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο, 5.000 τ.μ. περίπου, που, λόγω του σεισμού μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Αττική τον Σεπτέμβριο του 1999, έπαθε σοβαρή ζημιά και κρίθηκε ακατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών. Το κτίριο εκκενώθηκε και τα παιδιά και οι διοικητικές υπηρεσίες εγκαταστάθηκαν σε λυόμενα σπίτια, στον περιβάλλοντα χώρο, αναμένοντας την επισκευή του.

«Έχει ενταχθεί εδώ και δύο χρόνια σε ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αναμένουμε την ανακατασκευή του», λέει η διευθύντρια Παιδικής Προστασίας του Χατζηκυριάκειου στον Πειραιά.

 

Τα έξοδα αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονται

Τα τελευταία χρόνια, από το 2010 και μετά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι αιτήσεις εισαγωγής αυξήθηκαν κατά 50%, σύμφωνα με τη διευθύντρια, όπως και τα αιτήματα για προσωρινή φιλοξενία ή για παροχή βοήθειας σε παιδιά που κάθε βράδυ επιστρέφουν στο σπίτι τους.

«Τα έσοδά μας είναι από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος, όμως έχουν μειωθεί κι αυτά κατά 50%. Αντιθέτως, οι εισαγωγές παιδιών αυξάνονται, τα έξοδα μεγαλώνουν, ενώ η φορολογία συν τα “χαράτσια”, ΕΝΦΙΑ κ.λπ., είναι δυσβάσταχτα. Όλα αυτά δημιουργούν αβεβαιότητα και ανησυχούμε για το μέλλον», τονίζει η Αναστασία Κατσιλιέρη. «Οι δωρεές έχουν μειωθεί πολύ, ωστόσο υπάρχουν», συνεχίζει η ίδια.

Εθελοντισμός στο Χατζηκυριάκειο

Στο Ίδρυμα υπάρχει ένα οργανωμένο σώμα εθελοντών που ξεκινά από το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό, που προσφέρει τον ελεύθερο χρόνο του και υποστηρίζεται από μια ομάδα εθελοντών διαφόρων ηλικιών, που προσδοκούν απλώς ένα χαμόγελο από τα παιδιά. «Σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντών, που μας στηρίζουν και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό και δημόσια», αναφέρει η κ. Κατσιλιέρη.

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Καθώς το Ίδρυμα δεν λαμβάνει καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση, ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος. Οι τομείς όπου μπορεί κανείς να βοηθήσει είναι η παιδική προστασία, η οποία περιλαμβάνει πλήθος δράσεων, η οργάνωση κ.λπ. «Οι εθελοντές μπορούν να επιλέξουν σε ποιον τομέα θα απασχοληθούν ανάλογα με τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που αγαπούν τον χώρο και είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν στη ζωή του Ιδρύματος συνειδητά!».

«Έχουμε ανάγκη από τα πάντα. Από τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, γραφική ύλη, είδη πρώτης ανάγκης… Οτιδήποτε χρειάζεται ένα σπίτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε δωρεά χρημάτων, ώστε να συμβάλετε στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, μιας και δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση».

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλέφωνο: 210 -4515387.   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ