Αρχική » Άρχισαν οι εργασίες του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου

Άρχισαν οι εργασίες του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου

από kivotos

Την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, άρχισαν οι εργασίες του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου, με θέμα: «Η σύγκληση και οι αποφάσεις-κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη» στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ).

Προηγήθηκε Αγιασμός τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου του Ιδρύματος.

Αμέσως μετά την τέλεση του Αγιασμού, ο κ. Ιωάννης Λίλης, Λέκτορας της Π.Α.Ε.Α.Κ., ανέγνωσε το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου Α΄, ο οποίος ευχαρίστησε τους Θεολόγους της Κρήτης για τη μελέτη των κειμένων και την προβολή του συνόλου του έργου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, καλωσόρισε εκ μέρους του Ιδρύματος τους παρευρισκομένους και υπογράμμισε ιδιαίτερα πως, το Παγκρήτιο Συνέδριο αποτελεί συνέχεια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου˙ η “Σύνοδος μετά τη Σύνοδο” και πως, «συνοδικώς η Εκκλησία εκφράζει την αυτοσυνειδησία Της, καθώς δεν είναι απλώς μία επανάληψις κάποιας έκφρασης μουσειακού παρελθόντος, αλλά αποτελεί φανέρωση του αναγεννητικού έργου του Αγίου Πνεύματος».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων Κρήτης και Σχολικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Στριλιγκάς, καλωσόρισε με χαρά τους παρευρισκομένους, παρουσιάζοντας τους εισηγητές και τόνισε το ενδιαφέρον των Κρητών Θεολόγων για τη θεολογική αξιοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, «αυτής της πρωτεύθυνης συμβολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου», μέσα από τη συνεχή ενημέρωση και συζήτηση της σημασίας της, της δυναμικής του διορθοδόξου διαλόγου, την αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, καθώς και την ευθύνη των χριστιανών.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, χαρακτήρισε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ως, «τύχη αγαθή κι ένα μεγάλης ιστορικής σημασίας γεγονός, που έλαβε χώρα έπειτα από δεκατρείς αιώνες και που στην καρδιά και στη ψυχή όλων είναι οικουμενική». Όπως τόνισε ο κ. Μαλανδράκης, «το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός θα έχει και συνέχεια στο μέλλον, καθώς πάντα θα αποτελεί μια σελίδα εκκλησιαστικής Ιστορίας που θα ενδιαφέρει τους ανθρώπους, θεολόγους και μη».

Κατά την εξέλιξη του Συνεδρίου, ο κ. Γρηγόρης Λαρεντζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Γκράτς Αυστρίας, άρχισε την ομιλία του, με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εκφραστής του Ορθόδοξου εκκλησιαστικού φρονήματος», τονίζοντας τη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, καθώς και τις εσκεμμένες διαστρεβλώσεις της θεολογικής συνεισφοράς της. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λαρεντζάκης τόνισε πως, «με τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τήρησε μια πανορθόδοξη απόφαση, την οποία καλώς αποφάσισε» και πως η Σύνοδος αυτή διατήρησε «αναλλοίωτο το ορθόδοξο φρόνημα», καθώς «μέσα από αυτή τη Σύνοδο η Ορθόδοξος Εκκλησία αναζήτησε την εκκλησιολογική αυτοσυνειδησία της». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Λαρεντζάκης έκανε λόγο για την Τριαδολογία και την Εκκλησιολογία της Συνόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «Πατέρες της Εκκλησίας υπάρχουν, όσο θα υπάρχει και Εκκλησία».

Στη συνέχεια, ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. μίλησε, με θέμα: «Η Ορθόδοξη Θεολογία πριν και μετά τη Σύνοδο: Όραμα και πραγματικότητα», υπογραμμίζοντας τη μεγάλη προσυνοδική προετοιμασία για την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και κάνοντας λόγο για την κακόβουλη «κριτική» των ακραίων κύκλων προς αυτή, μια αρρωστημένη παθολογία που οδηγεί στη διαστρέβλωση της αλήθειας και στην απαξίωση του συνοδικού θεσμού.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με επίκεντρο την καλύτερη χρήση των κειμένων εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με Δείπνο προσφορά της ΟΑΚ.

Σήμερα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα θα μιλήσουν οι κ. Θανάσης Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας και Αρχισυντάκτης του Περιοδικού «Σύναξη» και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ