Αρχική » Κύπρος: Απορρίφθηκαν αιτήσεις για Θεία Λειτουργία σε εκκλησίες στα κατεχόμενα

Κύπρος: Απορρίφθηκαν αιτήσεις για Θεία Λειτουργία σε εκκλησίες στα κατεχόμενα

από kivotos

Προβληματισμό προκαλεί η απόρριψη αιτήσεων των Μητροπόλεων Μόρφου, και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, για την επαναλειτουργία εκκλησιών στα κατεχόμενα, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.

Συγκεκριμένα, πολλά ερωτηματικά προκάλεσε στους πρόσφυγες από το κατεχόμενο Συριανοχώρι Μόρφου η αναπάντεχη άρνηση της Τουρκοκυπριακής πλευράς στο αίτημά τους να τελεστεί και φέτος αρχιερατική θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πολιούχου Αγίου του χωριού.

Σύμφωνα με τη Μητρόπολη Μόρφου, η οποία έκανε την αίτηση, η αίτηση υπεβλήθη κανονικά στο Υπουργείο Εξωτερικών όπως έγινε και πέρσι και πρόπερσι και είχε εγκριθεί. Ωστόσο, φέτος, όπως ενημερώθηκαν την Παρασκευή  25 Νοεμβρίου, δεν έγινε δεκτή.

“Μας ενημέρωσαν ότι η αίτηση απερρίφθη χωρίς καμία άλλη εξήγηση, γεγονός που όχι μόνο μας προβλημάτισε αλλά μας στεναχώρησε πολύ,” τονίζει o κοινοτάρχης του χωριού Μιχάλης Τενεκετζιής προσθέτοντας ότι αρκετοί πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν στην Αγγλία έκλεισαν εισιτήρια για να μεταβούν στην Κύπρο προκειμένου να ζήσουν αυτή τη συγκινητική στιγμή στο χωριό τους.

“Υπολογίζαμε ότι φέτος η προσέλευση των προσφύγων θα έφτανε τα 1000 άτομα, όσα ήταν και την πρώτη φορά που λειτούργησε η εκκλησία το 2014. Δεν ξέρουμε το λόγο που μας απέρριψαν φέτος. Πριν από 10 μέρες είχαμε πάει με ένα μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής και ένα ιερέα από την Μητρόπολη Μόρφου στα κατεχόμενα και ζητήσαμε από τον Τουρκοκύπριο “Έπαρχο Μόρφου” να μας επιτρέψει να μπούμε στην εκκλησία για να την καθαρίσουμε γιατί την Κυριακή  4 Δεκεμβρίου νομίζαμε ότι θα λειτουργούσαμε ξανά την εκκλησία. Ο ίδιος μας ζήτησε να περιμένουμε την απάντηση στην αίτησή μας πρώτα αλλά την ίδια στιγμή ενημέρωσε την “αστυνομία” τους ότι επρόκειτο να μεταβούμε στα κατεχόμενα για τη Λειτουργία. Τελικά η απάντηση ήταν δυστυχώς αρνητική και υποθέτουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι και το ναυάγιο στις συνομιλίες”, καταλήγει ο κ. Τενεκετζιής.

Σε επικοινωνία του Ρεπόρτερ Online και με την Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ο πατήρ Επιφάνειος μας ενημέρωσε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά απέρριψε τις αιτήσεις της Μητρόπολης για επαναλειτουργία των εκκλησιών Παναγίας Ελεούσας στη Μακράσυκα Αμμοχώστου στις 26 Νοεμβρίου, Παναγίας της Τραπέζης στην Αχερίτου στις 19 Νοεμβρίου αλλά και δύο αιτήσεις που υπεβλήθησαν τον Σεπτέμβριο και αφορούσαν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Σπαθαρικού στις 18/9 και του Αγίου Μάμα Γαϊδουράς Αμμοχώστου στις 11/9.

“Εκκρεμεί άλλο ένα αίτημά μας για την άλλη Κυριακή 11 Δεκεμβρίου για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Λιμνιά Αμμοχώστου. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση αν θα επιτραπεί η τέλεση Θείας Λειτουργίας. Πέρσι μας είχαν εγκρίνει. Φέτος δεν ξέρω τι θα απαντήσει η άλλη πλευρά”, καταλήγει ο πατήρ Επιφάνειος. 


Πηγή: http://www.reporter.com.cy

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ