Αρχική » Τον ιδρυτή του, Απόστολο Ανδρέα, τίμησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τον ιδρυτή του, Απόστολο Ανδρέα, τίμησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

από kivotos

tων Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα

 

Με την αρμόζουσα πατριαρχική τάξη και συμφώνως προς την παράδοση της Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού εορτάστηκε στο Φανάρι η εορτή του πολιούχου του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Το πρωί της Τρίτης τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στην οποία παρέστη και Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον Καρδινάλιο Κούρτ Κοχ, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου. 

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Πριγκιποννήσων Ιάκωβος, Προικονήσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Σασίμων Γεννάδιος, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Πέτρας  και Χεροννήσου Γεράσιμος και Καρπενησίου Γεώργιος.

Παρέστησαν συμπροσεχόμενοι ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Δωδώνης Χρυσόστομος, Λέρου και Καλύμνου Παΐσιος, Σιγκαπούρης Κωνσταντίνος, Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος και ο εψηφισμένος Επίσκοπος Στρατονικείας Στέφανος.

Από του Ιερού Βήματος εκκλησιάσθηκαν οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Γέρων Περγάμου Ιωάννης, Πέργης Ευάγγελος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Καλλιουπόλεως και Μαδυτου Στέφανος, Προύσης Ελπιδοφόρος, Κυδωνιών Αθηναγόρας, Σηλυβρίας Μάξιμος, Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ και οι Επίσκοποι Αλικαρνασσού Αδριανός και Ερυθρών Κύριλλος. Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης ενώ παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης και ο Γενικός Πρόξενος στην Πόλη, Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης καθώς και πλήθος διπλωματών από άλλες χώρες. Επίσης εκκλησιάσθηκαν πολλοί κληρικοί και λαϊκοί από την Πόλη και διάφορες εκκλησιαστικές επαρχίες.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος ο οποίος έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην επικοινωνία και στην επαναπροσέγγιση διά του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Ρώμης.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και  στους κοινούς προβληματισμούς και στη συναντίληψη με τον Πάπα Φραγκίσκο για κοινωνικά ζητήματα. Αναφέρθηκε δε στην κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν, μαζί και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών,  τον περασμένο Μάιο στη Λέσβο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για το δράμα των προσφύγων.

Ιδιαίτερα θερμό ήταν και το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου το οποίο ανέγνωσε ο Καρδινάλιος Κοχ, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών. Στην επιστολή του ο Πάπας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο πλαίσιο κοινής προσευχής για την ειρήνη που πραγματοποιήθηκε στην Ασίζη.


Πηγή: http://www.amen.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ