Της Λητώς Μησιακούλη

 

«No more bids?», αναρωτήθηκε η δημοπράτις του οίκου Bonhams καθώς δεν ακούγονταν στην αίθουσα προσφορές για την εικόνα που απεικονίζει τον Προφήτη Ηλία, ζωγραφισμένη από τον Φώτη Κόντογλου.

Στο προηγούμενο δημοσίευμα γράφαμε πως δύο εικόνες του Φώτη Κόντογλου προερχόμενες από ιδιωτική συλλογή θα εμφανίζονταν προς πώληση στη δημοπρασία Greek Sale του οίκου Bonhams στο Λονδίνο. Ωστόσο, ούτε η μία ούτε η άλλη κατάφεραν να αποσπάσουν τα προγνωστικά.

Η τιμή της εκτίμησής για τον «Προφήτη Ηλία» κυμαινόταν από 20.000 έως 30.000 στερλίνες (23.000-34.000 ευρώ). Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη προσφορά χαμήλωσε στις 17.000 στερλίνες. Υπήρξαν δύο χτυπήματα που οδήγησαν την τιμή μέχρι τις 19.000 στερλίνες, κάτω δηλαδή από τη συμφωνημένη τιμή εκτίμησης. Το αναπάντεχο αποτέλεσμα έριξε την εικόνα του Κόντογλου στα αζήτητα της δημοπρασίας, κάνοντας τους πωλητές τους να απορήσουν, εφόσον είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Η συγκεκριμένη εικόνα είναι λάδι σε πίνακα (87x55 εκ.), χαραγμένη και υπογεγραμμένη στην ελληνική γλώσσα, στο κάτω δεξί μέρος. Είχε δωρηθεί από τον ίδιο τον Κόντογλου στον σύζυγο της σημερινής πωλήτριας και, όπως αναφέρθηκε στον κατάλογο της δημοπρασίας, ο «Προφήτης Ηλίας» είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της αγιογραφικής ζωγραφικής του Κόντογλου, της βυζαντινής τέχνης, αλλά και της μυστηριακής σύνδεσής του με το Μοναστήρι του Αγίου Όρους.

Όσο για την εικόνα «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» (τέμπερα, 30,5x22,8 εκ.), είναι υπογεγραμμένη στα ελληνικά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του οίκου, είχε δωρηθεί και εκείνη από τον ίδιο τον Κόντογλου στον σύζυγο της σημερινής ιδιοκτήτριας και πελάτισσας του οίκου. Η τιμή τη εκτίμησής της κυμαινόταν από 8.000 έως 12.000 στερλίνες (9.000-14.000 ευρώ), ωστόσο οι προσφορές ξεκίνησαν πολύ χαμηλότερα, στις 6.000 στερλίνες.

Τα πονταρίσματα σταμάτησαν στις 7.500 στερλίνες και, έτσι, το έργο έμεινε απούλητο, μην καταφέρνοντας να αγγίξει τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, οι τιμές εκτίμησης, ενδεχομένως, απέτρεψαν πιθανούς αγοραστές από το να κάνουν προσπάθεια για να τις αποκτήσουν. Στο ίδιο κλίμα, άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι δεν έχει γίνει σωστή προώθηση των έργων του Κόντογλου, ρίχνοντας ευθύνες ακόμα και σε αδύναμη τακτική επικοινωνίας του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση για τη δουλειά του Κόντογλου. Ο συγκεκριμένος κύκλος ανθρώπων δεν θεωρεί πως ήταν λανθασμένη η τακτική του οίκου για τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά η όλη αγορά του Κόντογλου, αφού, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ζήτηση για τα έργα του, δεν κινείται σωστά το ανάλογο εμπόριο.