Αρχική » Προσπάθεια να αποφευχθεί η διάσπαση στην Αγγλικανική Εκκλησία

Προσπάθεια να αποφευχθεί η διάσπαση στην Αγγλικανική Εκκλησία

από kivotos

Σε εσωτερικό διχασμό βρίσκεται εδώ και καιρό η Αγγλικανική Εκκλησία με δύο ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της θεολογικής έντασης. Το πρώτο είναι η αποδοχή των LGBT πιστών (ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διαφυλικών) και το δεύτερο είναι η χειροτονία γυναικών.

Μια λύση αναζητεί τώρα ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Justin Welby, ο οποίος πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε μια πρόσκληση προς τις 38 εθνικές αγγλικανικές Εκκλησίες ώστε να συζητήσουν πως θα διατηρηθεί μια σχετική ενότητα στο εσωτερικό του δόγματος, αλλά θα επιτρέψει και σε κάθε τοπική Εκκλησία να ακολουθήσει την δική της παράδοση και θεολογική ερμηνεία.

Την αντίθεση τους στην αποδοχή των LGBT πιστών και στη χειροτονία γυναικών έχουν εκφράσει κυρίως αφρικανικές αγγλικανικές εκκλησίες (όπως αυτές της Κένυας, της Νιγηρίας και της Ουγκάντας), εκπρόσωποι των οποίων εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για την πρόταση του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, χωρίς όμως να την έχουν απορρίψει.

Ήδη, από το 2008, έχει σχηματιστεί μια «συμμαχία» τοπικών Εκκλησιών, η GAFCON, η οποία έχει καταγγείλει την Αγγλικανική Εκκλησία για προώθηση «ψευδούς διδασκαλίας» και αποδοχής «μιας ποικιλίας σεξουαλικών επιλογών και ανήθικων συμπεριφορών ως κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα». Η GAFCON (που μέλη της είναι εκτός από αφρικανικές είναι αμερικανικές, αυστραλιανές και καναδέζικες Εκκλησίες) εκτιμάται ότι εκφράζει ένα σημαντικό ποσοστό των Αγγλικανών παγκοσμίως (οι ίδιοι μιλάνε για 35 εκατομμύρια πιστούς).

Η κρίση στην Αγγλικανική Εκκλησία είναι τόσο σοβαρή ώστε έχει αναβληθεί επ’ αόριστον η επόμενη «Σύνοδος του Lambeth», δηλαδή η σύνοδος όλων των αγγλικανών επισκόπων που γίνεται κάθε δέκα χρόνια. Μάλιστα στην τελευταία σύνοδο, το 2008, είχαν απέχει περίπου 250 από τους 800 αγγλικανούς επισκόπους σε όλο τον κόσμο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ