Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με ομιλητή τον Γέροντα Νίκωνα από το Ιερό Κελλί Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Σκήτης Αγίου Όρους την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα «Η Κατάκριση».

 Στην έναρξη της εκδήλωσης η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους «Ο Άγιος Φώτιος» παρουσίασε κομμάτια των συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Τώνη Βαβάτσικου και Παντελή Θαλασσινού υπό την διεύθυνση της κ.Θεοδοσίας Φυτοπούλου. Στο πιάνο έπαιξε ο κ.Γεώργιος Στοφορίδης και στην κιθάρα ο κ.Γεώργιος Δημόκας. Τα τραγούδια της χορωδίας προκάλεσαν συγκίνηση στον Γέροντα Νίκωνα, όπως ο ίδιος τόνισε αλλά και στους υπόλοιπους παρευρισκομένους.

Ο Γέρων Νίκων ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για την σωτηρία της ψυχής που είναι ο βασικός αγώνας των χριστιανών και ανέφερε ότι η κατάκριση είναι συνηθισμένη αδυναμία του ανθρώπου που τον απομακρύνει από αυτήν. Στην συνέχεια στάθηκε στην εντολή του Κυρίου «Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε» αναφέροντας ότι με το ίδιο μέτρο που μετράει κανείς τους άλλους θα τον μετρήσει και ο Θεός. Τόνισε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι αναμάρτητος και για αυτό ο καθένας θα πρέπει να εστιάζει στις δικές του αμαρτίες. Επίσης, επεσήμανε ότι χρειάζεται διάκριση του ανθρώπου για να ερμηνεύει ορθά αυτά που ακούει και βλέπει, γιατί πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν. Ο καλός χριστιανός θα πρέπει να είναι επιεικής με τις πτώσεις του άλλου και να τις σκεπάζει με αγάπη, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει τον αγώνα που καταβάλλει ο καθένας για να μην πέσει αλλά και την μετάνοια που νιώθει μετά την πτώση του. Τελειώνοντας το πρώτο μέρος της ομιλίας τόνισε ότι ο Θεός δεν ανταποδίδει το κακό, ωστόσο η κατάκριση δεν περνά απαρατήρητη, γιατί είναι αυτή που σκοτώνει την ίδια την αγάπη.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας διατυπώθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις για τα κίνητρα που οδηγούν τον άνθρωπο στην κατάκριση, τα όρια που δια χωρίζουν τον έλεγχο από την κατάκριση, την ευθύνη του ανθρώπου που ανέχεται την κατάκριση και δεν αντιδρά αλλά και την σωτηρία των νέων παιδιών. Ο Γέρων Νίκων ανέφερε ότι ο αξιοπρεπής άνθρωπος δεν κατακρίνει ποτέ κανέναν και ασκεί έλεγχο χωρίς να πληγώνει μόνο σε περίπτωση που το επιτρέπει η επαγγελματική του ιδιότητα ή η ανεβασμένη πνευματική του κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση καλό είναι να εργάζεται ο άνθρωπος την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» για όλους τους ανθρώπους. Αναφορικά με την σωτηρία των παιδιών τόνισε ότι έγκειται στην σύνδεσή τους με τα Μυστήρια της Εκκλησίας και ότι οι γονείς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση μόνο με την εν Χριστώ ζωή τους και όχι με τα λόγια τους. Επίσης, τόνισε ότι ο καλός χριστιανός πρέπει να αποφεύγει όχι μόνο να κατακρίνει με την γλώσσα αλλά και να ακούει τις κατακρίσεις, καθώς και στις δυο περιπτώσεις υπηρετεί τον διάβολο. Ο Γέροντας Θεοφύλακτος είχε πει: «Όταν ανοίγουμε την γλώσσα μας να φωτίζουμε και όχι να καίμε». Να μιλάμε, λοιπόν, με καλή προαίρεση και με αγάπη.

Τελειώνοντας η εκδήλωση ο Γέρων Νίκων επεσήμανε ότι ζούμε τα χρόνια της αγάπης του Θεού και να μην καθυστερούμε την μετάνοια που θα οδηγήσει στην σωτηρία των ψυχών. Δεν είναι θέμα φιλοσοφίας και γνώσεων η σωτηρία αλλά τρόπος ζωής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας που είναι πραγματικός μιμητής του Χριστού και μας συμβουλεύει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Διεθυντής του Πνευματικού Κέντρου «Ο Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους & Κατερίνης Αρχιμανδρίτης Παύλος Ντούρος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Ανέστης Μυστρίδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη κ. Αν. Παπαζήσης, η πρ. Βουλευτής κ. Μαρία Μίχου καθώς και πλήθος κόσμου. Η επόμενη εκδήλωση της Σχολής θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου 2017 με μια μουσικοθεατρική παράσταση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας με θέμα «Διγενής Ακρίτας».