Αρχική » Μνημόνιο συνεργασίας Εκκλησίας και Δήμων

Μνημόνιο συνεργασίας Εκκλησίας και Δήμων

από kivotos

Του Πάνου Ευαγγέλου

 

Κοινές δράσεις για την παροχή κοινωνικής και ανθρωπιστικής βοήθειας αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Για τον σκοπό αυτόν υπογράφηκε σύμφωνο για αμοιβαία συνεργασία για συντονισμό των δράσεών τους για την ανακούφιση χιλιάδων πολιτών, που λόγω της ανεργίας και της οικονομικής δυσχέρειας αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης. Στόχος του συμφώνου είναι ανασφάλιστοι, άστεγοι, αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού να βρουν την αναγκαία υποδομή, την εξειδικευμένη φροντίδα και την υπεύθυνη στήριξη μέσα από τη συνεργασία της ΚΕΔΕ με την Εκκλησία.

Αντικείμενο του συμφώνου συνεργασίας είναι η θεσμοθέτηση και ο καθορισμός ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της ΚΕΔΕ και της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ανάπτυξη κοινής δράσης με στόχο όλοι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης να έχουν στέγη, τροφή και υγειονομική περίθαλψη, μέσα από την εξεύρεση πόρων και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το σύμφωνο υπογράφηκε στο πλαίσιο του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπου ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την Τ.Α. και τον ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής, παρουσιάζοντας το έργο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή», αλλά και τις επιμέρους δομές, όπως τα Γενικά Φιλόπτωχα Ταμεία των Ιερών Μητροπόλεων, τα χιλιάδες Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, τα χιλιάδες Κέντρα Ενοριακής Αγάπης, τα ευαγή ιδρύματα της Εκκλησίας που διακονούν με θυσιαστική αγάπη τον άνθρωπο.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν 3.738 μονάδες, ενώ το σύνολο των επωφελουμένων φθάνει τα 1.267.147 πρόσωπα. Το 2015 μόνο το ποσό που δαπανήθηκε από την Εκκλησία για το έργο της αγάπης έφθασε στα 126.041.801,73 ευρώ. Μόνο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσα από τις ενορίες και τα προγράμματα της «Αποστολής», έχουν διανεμηθεί τα τελευταία έξι (6) χρόνια 22.644.704 μερίδες φαγητού, οι οποίες προσφέρθηκαν σε ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας και εθνικότητας.

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία καλύπτει μια εδαφική δικαιοδοσία δεκατεσσάρων συνολικά δήμων, λειτουργούν από την Εκκλησία 13 γηροκομεία, 5 στέγες φιλοξενίας αστέγων, 3 βρεφονηπιακοί σταθμοί, το Καρέλλειο Ίδρυμα της «Αποστολής» για το Alzheimer, το Ίδρυμα Κόκκορη με Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για παιδιά με σύνδρομο Down, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η Εστία Ασυνοδεύτων Ανηλίκων Προσφύγων της «Αποστολής», το «Δημήτρειο» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού στο Μοσχάτο της «Αποστολής», δύο Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Φροντιστήρια και πολλές ακόμη δομές και προγράμματα, όπως το μεγάλο πρόγραμμα διανομής πακέτων τροφίμων της «Αποστολής», τα προγράμματα για τις πολύτεκνες οικογένειες, τα προγράμματα διανομής ρουχισμού, τα προγράμματα της στήριξης των αστέγων και πολλά άλλα.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη συνεργασία με τους δήμους και στη λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων και Κοινωνικών Ιατρείων, ενώ μίλησε και για την άριστη συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όπου περισσότεροι από 400 εθελοντές ιατροί παρέχουν τη διακονία τους στο Ιατρείο της Κοινωνικής Αποστολής. 

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα της «Αποστολής» που αφορά τους ανήλικους πρόσφυγες και σημείωσε ότι «η Εκκλησία μας βλέπει τον άνθρωπο. Με αυτό το βλέμμα απευθύνεται σε κάθε θεσμό, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, σε κάθε πρόσωπο, στον κάθε άνθρωπο καλής προαιρέσεως και προθέσεως, σε όλους ανεξαιρέτως, και ζητά σύγκλιση, συνεργασία, συνοδοιπορία, συναντίληψη και συναλληλία».

Μιλώντας για την ανάγκη και τα οφέλη της συνεργασίας με την Τ.Α., τόνισε ότι «η ιστορία και η εμπειρία του καθενός από εμάς έχει αποδείξει ότι η συμπόρευση και η συνεργασία φέρνουν ωφέλιμα αποτελέσματα, οικοδομούν κλίμα εμπιστοσύνης, ενότητας και συμβάλλουν στην πρόοδο» και έφερε παραδείγματα καλής συνεργασίας, αλλά και προβλήματα που υπήρξαν από την έλλειψη αυτής.
 

«Η Εκκλησία δεν διεκδικεί καμία εξουσία»

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε έμμεσα και στα όσα έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα σε βάρος της Εκκλησίας με αφορμή τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών: «Η Εκκλησία δεν διεκδικεί καμία εξουσία και καμία δύναμη. Δύναμή της είναι η θυσιαστική της αγάπη και αυτό που ζητούμε και θέλουμε είναι ανεμπόδιστα και απρόσκοπτα να θυσιαζόμαστε και όχι να θυσιάζουμε, να διακονούμε και όχι να εξουσιάζουμε, να προσφέρουμε και όχι να παίρνουμε, να ξεκουράζουμε τον κάθε άνθρωπο, να αγαπάμε και να ενώνουμε», τόνισε.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε και για την ανάγκη διαλόγου: «H εποχή μας καθιστά αναγκαίο τον διάλογο και τη διαβούλευση μεταξύ προσώπων και θεσμών, κυρίως όταν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον σύγχρονο κόσμο χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη συνθετότητα και πολυμορφία».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «πολλοί εσφαλμένα νομίζουν ότι η Εκκλησία διεκδικεί για τον εαυτό της μερίδιο εξουσίας. Νομοθετικής εννοούν; Εκτελεστικής εννοούν; Δικαστικής εννοούν; Δεν το διευκρινίζουν. Είναι και αυτό άλλωστε ένα ιδεολόγημα, όπως πολλά άλλα τα οποία ταλαιπώρησαν και στο παρελθόν και ταλαιπωρούν και σήμερα την πολύπαθη πατρίδα μας. Κι όμως, η Εκκλησία μας δεν διεκδικεί καμία εξουσία και καμία δύναμη. Δύναμή της είναι η θυσιαστική της αγάπη και αυτό που ζητούμε και θέλουμε είναι ανεμπόδιστα και απρόσκοπτα να θυσιαζόμαστε και όχι να θυσιάζουμε, να διακονούμε και όχι να εξουσιάζουμε, να προσφέρουμε και όχι να παίρνουμε, να ξεκουράζουμε τον κάθε άνθρωπο, να αγαπάμε και να ενώνουμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ