Αρχική » Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος

από kivotos

Όπως ανακοινώθηκε και από την Ιερά Σύνοδο, ο επι 34 χρόνια Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών κ. Αλέξιος παραιτήθηκε, με την ΔΙΣ να συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου ώστε να ασχοληθεί με το θέμα. Πληροφορίες θέλουν στις 9 Οκτωβρίου να γίνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη. Σύμφωνα με το trikalanews.gr επικρατέστερος για τη διαδοχή είναι ο νυν Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος Νάσης.

Το βιογραφικό του κ. Αλεξίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος (κατά κόσμον Θεόδωρος) Μιχα λόπουλος γεννήθηκε στο Πειραιά τo 1932. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960.
Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης το 1954 από τον τότε καθηγούμενο αυτής μακαριστό Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Μακρυγιάννη, ενώ χειροτονήθηκε Διάκονος το ίδιο έτος στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιά από τον μακαριστό Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαραθώνος κυρό Δαμασκηνό.
Πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως Διάκονος στις Ιερές Μητροπόλεις Ξάνθης και Πειραιώς. Διετέλεσε μάλιστα στρατιωτικός ιεροκήρυκας κατά την διετία 1955-57.
Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος το 1961 στην Ξάνθη από τον μακαριστό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κυρό Αντώνιο και χειροθετήθηκε αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτη. Με τον βαθμό του Πρεσβυτέρου υπηρέτησε εκεί ως ιεροκήρυκας, διδάσκοντας συγχρόνως αμισθί ως καθηγητής στην Εκκλησιαστική Σχολή αποδοτικά και εποικοδομητικά τα μαθήματα της Λειτουργικής, Τελετουργικής, Ποιμαντικής και Κανονικού Δικαίου. Ακόμη εργάσθηκε ως Κατηχητής και Πνευματικός κηρύττοντας παράλληλα στην αίθουσα «Χριστιανική Στέγη» της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και στις εδρεύουσες σε αυτή στρατιωτικές μονάδες.
Καθ’ όλο το έτος 1966 χρημάτισε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Μετά την πλήρωση του επισκοπικού θρόνου μετατέθηκε οριστικά στην Δράμα υπηρετώντας σε αυτήν ως ιεροκήρυκας, πνευματικός και καθηγητής του φροντιστηρίου επιμόρφωσης ιερέων. Ωσαύτως διετέλεσε Πρωτοσυγκελλεύων μέχρι της εις Επίσκοπον Διαυλείας εκλογής του το 1976.
Για πέντε χρόνια είχε ορισθεί Βοηθός Επίσκοπος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο σε ποικίλα πνευματικά και διοικητικά θέματα.
Το 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ