Αρχική » Εκδήλωση στην Αθήνα από την Διεθνή Βυζαντινή Λέσχη

Εκδήλωση στην Αθήνα από την Διεθνή Βυζαντινή Λέσχη

από kivotos

Η Διεθνής Βυζαντινή Λέσχη διοργάνωσε πριν λίγες μέρες την πρώτη δημόσια εκδήλωσή της για την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση μέσα στους στόχους της είναι “η έρευνα, η μελέτη και η διάσωση της πολιτισμικής κληρονομιάς και όσων μας κληροδότησε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ιδιαίτερα οι αρχές σεβασμού της ζωής των συνανθρώπων μας, οι ανθρωπιστικές αξίες του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας που μάλλον είναι αναγκαία η επαναφορά τους στο προσκήνιο στον πολύπλοκο και πολύπλευρο κόσμο που ζούμε. Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία διατήρησε, διέδωσε και πολλαπλασίασε τις πολιτιστικές αξίες των Ελληνιστικών χρόνων, όπως αυτές διαδόθηκαν από την εποχή της κλασικής αρχαιότητας δια μέσου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αναγέννηση και ο σύγχρονος κόσμος ξεκίνησαν από τους Βυζαντινούς λογίους και επιστήμονες που δίδαξαν στη δυτική Ευρώπη”.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Καλλιρρόη» του ξενοδοχείου Royal Olympic και ξεκίνησε με αγιασμό από τον πατέρα Μάξιμο ιερέα της Αγίας Φωτεινής Ιλισού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν κοινωνικοί φορείς και σωματεία ομογενών. Επίσης εκπρόσωποι  κομμάτων, ο Ευθύμιος Δρόσος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μαζί με τον Κωνσταντινοπολίτη Ντίμη Αργυρόπουλο, από την Ένωση Κεντρώων η κυρία Ελένη Μαρτσούκου και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επίσης εκ μέρους του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Γ’ Γραμματέας του τμήματος πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας Φιόντορ Καλάιντοφ.

Από τους προσκεκλημένους μίλησαν ο Μάρκωφ Σεργκέι, Πρόεδρος της Βυζαντινής Λέσχης της Μόσχας και μέλος του Δ.Σ. της «Διεθνούς Βυζαντινής Λέσχης», βουλευτής και Ρώσος διπλωμάτης και ο Ζόριν Ιγκόρ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ρωσικής Ακαδημίας Τουρισμού και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Θετικών Επιστημών.

Εκ μέρους της Διεθνούς Βυζαντινής Λέσχης μίλησε ο Κων/νος Τουρναβίτης, γραμματέας του Δ.Σ. Αναφέρθηκε στους σκοπούς της Λέσχης και ανάγνωσε χαιρετιστήριο μήνυμα του κ.Γεωργίου Μουράντωφ, ιδρυτικού μέλους της Ρωσικής Βυζαντινής Λέσχης, Προέδρου του Συλλόγου Ελληνοκυπριακής Φιλίας και Αντιπροέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας. Επίσης ο κ. Λακόφσκι Σεργκέι, Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. απυήθηνε το λόγο του στους παρευρισκόμενους. Από το μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης κ. Γεώργιο Μπέρτσο διαβάστηκε χαιρετισμός του βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας κ. Ζατούλιν Κωνσταντίν. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Βυζαντινής Κυπριακής Λέσχης ο ιδρυτής της Ξενοφών Γεροντίδης. Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου μίλησε ο Λούης Σορονιάτης.

Aπό την Βυζαντινή Λέσχη της Μόσχας προσφέρθηκε ως δώρο προς την Βουλή των Ελλήνων πίνακας συμβολικής σημασίας που απεικονίζει την Βυζαντινή πριγκίπισσα Σοφία Παλαιολογίνα και τον Ρώσο πρίγκιπα Ιωάννη Γ’, έργο του Ανατόλι Ασάκωφ και της Καρίνα Ντριγκάνοβα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ