Αρχική » Φθιώτιδος Νικόλαος: “Να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο”

Φθιώτιδος Νικόλαος: “Να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο”

από kivotos

Στη Μαίρη Ορφανίδη

 

«Οι έντονες παραστάσεις της ιεραρχίας στον πρωθυπουργό έδωσαν, προς το παρόν, την ευκαιρία να αναθεωρηθούν ορισμένες επικίνδυνες θέσεις της Πολιτείας και να υπάρξει συνεννόηση. Ελπίζουμε ότι το καλό κλίμα θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί λύση». Τη θέση αυτή διατυπώνει σε συνέντευξή του στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος. Ο ιεράρχης διαφωνεί με όσους αντιδρούν στο άνοιγμα των σχολείων στα προσφυγόπουλα, ενώ δεν είναι αντίθετος με την ανέγερση τζαμιού, υπό προϋποθέσεις, ενώ τάσσεται κατά της κατάργησης της αργίας της Κυριακής.

 

Σεβασμιότατε, σε ποιες δράσεις έχει προχωρήσει η Μητρόπολή σας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας;

Ανέκαθεν η Μητρόπολή μας έδιδε μεγάλη σημασία στο φιλανθρωπικό της έργο και στη βοήθεια των αναξιοπαθούντων αδελφών μας. Για τον σκοπό αυτό, λειτουργεί τρία Γηροκομεία και δέκα Κέντρα Αγάπης στη Λαμία και σε άλλες πόλεις, για να προσφέρει εις μεν τα γηρατειά περίθαλψη και καλό τέλος, εις δε τους πεινώντες, εντοπίους και αλλοδαπούς, τον επιούσιο άρτο. Εκτός από τις δράσεις αυτές, που λειτουργούν χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, αλλά αποκλειστικά με τις εισφορές της Ιεράς Μητροπόλεως και τις δωρεές των πιστών, από την αρχή της κρίσεως διανέμει σε τακτά χρονικά διαστήματα δέματα τροφίμων διά μέσου των Εφημερίων σε όλη την έκταση της Ιεράς Μητροπόλεως. Δεν λείπουν, βέβαια, και τα καθημερινά οικονομικά βοηθήματα για την αντιμετώπιση των πολλών αναγκών των αδελφών μας (από την εξόφληση λογαριασμών μέχρι και τη μετάβαση σε νοσοκομεία των Αθηνών και την αντιμετώπιση άλλων εκτάκτων αναγκών). Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Μητρόπολη προσέφερε και φάρμακα στους ανασφαλίστους και λειτούργησε με τη συνεργασία του Δήμου και του Ιατρικού συλλόγου Φθιώτιδας Κοινωνικό Φαρμακείο στη Λαμία. Έχουμε πει ότι επιδίωξή μας είναι να μην υπάρχει στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος άνθρωπος που πεινά, ασθενής που να μην έχει φάρμακα και εμπερίστατος που να μην έχει τα απαραίτητα για να ζήσει. Παράλληλα λειτουργεί το Κέντρο Προσφοράς ρουχισμού. Λειτουργεί ξενώνα απόρων φοιτητών. Προικοδοτεί ορφανά κορίτσια. Ενισχύει πνευματικά και υλικά με την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης το Σωφρονιστικό Κατάστημα Δομοκού. Εξασφαλίζει δωρεάν διαμονή σε σπίτια εκκλησιαστικά για τους αμίσθους κληρικούς της. Λειτουργεί σχολείο και φροντιστήρια σε ενορίες της Λαμίας για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Δεν θα αναφερθώ σε άλλες δράσεις που μπορεί κανείς να πληροφορηθεί από το Ημερολόγιο και την Ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως.

Επιδίωξή μας είναι να μην υπάρχει στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος άνθρωπος που πεινά, ασθενής που να μην έχει φάρμακα και εμπερίστατος που να μην έχει τα απαραίτητα για να ζήσει.

Ποια η άποψή σας για το θέμα που προέκυψε με το μάθημα των Θρησκευτικών που επιχείρησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, κ. Φίλης, και πώς σκέφτεται η Εκκλησία να κινηθεί στον διάλογο που έχει ξεκινήσει;

Οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που οφείλονται κυρίως σε προσωπικές αντιεκκλησιαστικές απόψεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ευρίσκονται σε καλό σημείο. Η κρίση αυτή έχει μεγαλύτερη αξία αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένη άποψη για την Εκκλησία, η οποία μερικές φορές δρα εις βάρος της Εκκλησίας και των καλών σχέσεων που μέχρι τώρα επικρατούσαν. Η περιπέτεια του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι η κλασική περίπτωση. Και εμείς από την αρχή δεν είχαμε δώσει το απαραίτητο βάρος στην πορεία των νέων προγραμμάτων. Οι έντονες παραστάσεις της Ιεραρχίας στον πρωθυπουργό έδωσαν, προς το παρόν, την ευκαιρία να αναθεωρηθούν ορισμένες επικίνδυνες θέσεις της Πολιτείας και να υπάρξει συνεννόηση. Ελπίζουμε ότι το καλό κλίμα θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί λύση. Φρονώ ότι η πορεία των σχέσεων θα είναι περιπετειώδης, εάν δεν αντιμετωπίσει η Πολιτεία θετικά το θέμα του διορισμού Εφημερίων στις ενορίες της υπαίθρου και εάν δεν δώσει το πράσινο φως για την αξιοποίηση της εναπομεινάσης ελαχίστου εκκλησιαστικής περιουσίας. Βέβαια, υπάρχει και ένα ευαίσθητο σημείο, το οποίο πολύ ανησυχεί την Εκκλησία, της νομοθετήσεως δηλαδή αντι-ευαγγελικών νόμων, οι οποίοι αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της Πατρίδος μας, όπως είναι η αποτέφρωση των νεκρών, τα σύμφωνα συμβίωσης, η κατάργηση της Κυριακής αργίας και όσα άλλα είναι προγραμματισμένα να περάσουν από τη Βουλή και έρχονται σε πλήρη αντίθεση το πιστεύω της Εκκλησίας.

 

Ποια η θέση σας για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, ένα θέμα που φαίνεται να δημιουργεί κάποιες τριβές ακόμα και μέσα στην ίδια την ιεραρχία;

Ως Χριστιανική και ελεύθερη χώρα, πρέπει να δίδουμε τη δυνατότητα και την άνεση στον κάθε πιστό άλλης θρησκείας να λατρεύει τον Θεό του. Ασφαλώς έχουν δικαίωμα και οι μουσουλμάνοι των Αθηνών να αποκτήσουν δικό τους ιερό χώρο για την εκπλήρωση των θρησκευτικών τους αναγκών. Οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται δεν έχουν σχέση με την ύπαρξη χώρου λατρείας, αλλά αφορούν τη δημιουργία μουσουλμανικού κέντρου, που δεν θα ασκεί μόνο τη θρησκευτική επιρροή στους πιστούς. Είναι αδιανόητο μέσω ενός ιερού χώρου λατρείας να ασκείται προσηλυτισμός και προπαγάνδα. Η καχυποψία από πλευράς των Χριστιανών δικαιολογείται, γιατί τα στοιχεία αυτά έντονα παρατηρούνται στη μουσουλμανική πίστη. Θα πρέπει η Πολιτεία, που ορθώς επικαλείται την ανεξιθρησκεία, να διασφαλίσει και να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες από την επεκτατική τάση του μουσουλμανισμού.

 

Πολύς λόγος γίνεται για την περιουσία της Εκκλησίας…

Η εκκλησιαστική περιουσία έχει υποστεί κατά καιρούς μεγάλες περιπέτειες από τις αρπακτικές διαθέσεις της Πολιτείας. Όση έχει εναπομείνει είναι δεσμευμένη και αναξιοποίητη. Επιβάλλεται να δοθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία να αξιοποιήσει κάθε περιουσιακό της στοιχείο για να αντιμετωπίσει τα έξοδα του οίκου Της και να στηρίξει την κοινωνία, που πένεται. Δυστυχώς, η εκκλησιαστική περιουσία είναι αλυσοδεμένη και εκείνος που θα τολμήσει να την απελευθερώσει θα αναδειχθεί μέγας ευεργέτης της Εκκλησίας και του Λαού. Πρέπει να υπάρξει μια επιτροπή και από τις δύο πλευρές με νομικούς και οικονομολόγους και ανθρώπους με κύρος για να αποφασίσουν αυτό που συμφέρει και το κράτος και την Εκκλησία.

 

Το δικό σας μήνυμα για τις μέρες που έρχονται;

Η γέννηση του Κυρίου αλλάζει τον κόσμο και ανανεώνει τον άνθρωπο. Η είσοδος του Θεού στην κοινωνία των ανθρώπων είναι το μεγαλύτερο δώρο για τον σημερινό, δοκιμαζόμενο άνθρωπο. Για να ανατραπεί η επικράτηση της απανθρωπιάς και της διαφθοράς, πρέπει να εμείς να θελήσουμε να εισέλθουμε εις τη ζωή του Χριστού και να καλέσουμε τον Χριστό να έλθει στη ζωή της Κοινωνίας μας. Εφόσον με τον Χριστό βρήκαμε την αλήθεια, ας Τον εμπιστευτούμε να προγραμματίσει και τη δική μας πρόοδο και ευτυχία. Έτσι μόνο το μήνυμα των Χριστουγέννων για αγάπη και ειρήνη δεν θα μείνει στη θεωρία, αλλά θα γίνει καθημερινή πράξη για όλους μας.

Η αλληλεγγύη και οι προσφορές των ημερών που διατηρούνται ως παράδοση και έθιμο στη ζωή μας είναι ένα καλό σημείο ότι ακόμα η κοινωνία μας δεν έχει αποξενώσει τον Χριστό από την καθημερινότητά μας. Πρέπει, όμως, να προχωρήσουμε και στην υλοποίηση του μηνύματος του Χριστού για να αλλάξει ο κόσμος. Ένας κόσμος που σήμερα ζει με την ανασφάλεια, την αγωνία και τον φόβο.

 

Τελευταία υπάρχουν αντιδράσεις για την παραχώρηση των σχολείων ώστε τα προσφυγόπουλα από τη Συρία να κάνουν μαθήματα.

Οι τοπικές κοινωνίες φοβούνται μήπως με την ενέργεια αυτή της Πολιτείας, δηλαδή με το να εγκατασταθούν στα σχολεία μας προσφυγόπουλα, εισέλθουν σε καινούργιες περιπέτειες. Πασιφανέστατο είναι ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν και εδώ είναι το πρόβλημα της υποθέσεως. Πάρα ταύτα, όμως, εμείς ως Χριστιανοί, που από το στόμα του Χριστού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι και οι ελάχιστοι, δηλαδή οι περιπλανώμενοι, οι δυστυχισμένοι, οι ξένοι, οι άρρωστοι, είναι αδελφοί μας, οφείλουμε να ανοίξουμε την αγκαλιά μας. Δεν θα λύσουμε εμείς με την άρνησή μας το πρόβλημα των παρανόμων προσφύγων και μεταναστών. Αυτό είναι θέμα και πρόβλημα της Πολιτείας. Εμείς πρέπει να δούμε τον Άνθρωπο, και ιδίως το μικρό Παιδί, και να προσφέρουμε και τα σχολεία μας και την καρδιά μας. Τώρα, εάν θέλουν ορισμένα κέντρα να υποβοηθήσουμε και διά του τρόπου αυτού την παγκοσμιοποίηση είναι άλλο θέμα. Ως Μητροπολίτης της Κεντρικής Μητροπόλεως της Στερεάς Ελλάδος, τις μέρες αυτές έχω αποφασίσει να επισκεφθώ τα μεικτά αυτά σχολεία και να προσφέρω την αγάπη μου σε όλα τα παιδιά αδιακρίτως. Εις τα αυτιά μου αντηχούν τα λόγια του Χριστού: «Άφετε τα παιδία και μη κωλύετε αυτά ελθείν προς με, των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. 19, 14).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ