Το «γρηγορόσημο» φαίνεται πως για πολλά χρόνια λειτουργούσε και στην περίπτωση προώθησης μελετών των μονών του Αγίου Όρους. Πριν από λίγες ημέρες, ο διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), όπως έγινε, παύτηκε με απόφαση της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, έπειτα από καταγγελίες που έκανε ο ίδιος για μεγάλες καθυστερήσεις προώθησης μελετών. Πολλές μελέτες παρέμειναν ξεχασμένες στα συρτάρια της υπηρεσίας, η οποία ιδρύθηκε το 1981, ενώ άλλες, κατά περίεργο τρόπο, προωθούνταν με γρήγορους ρυθμούς. Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να κατατεθούν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη σχετική έκθεση έχει φτάσει στα χέρια της υφυπουργού.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο νέος διευθυντής, Χ.Κ., από την ανάληψη των καθηκόντων του εντόπισε πλήθος φακέλων με μελέτες των μοναστηριών οι οποίες είχαν κατατεθεί στο Κέντρο με σκοπό την έγκρισή τους και την ένταξή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων.
Από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι μελέτες προχωρούσαν «κατ’ επιλογή» και για τον λόγο αυτό επισκέφτηκε ο ίδιος τον Άθω, με σκοπό να συλλέξει στοιχεία. Μίλησε με πολλούς μοναχούς, αλλά και ηγουμένους οι οποίοι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, άφησαν να εννοηθεί ότι είχαν αναπτύξει «καλές σχέσεις» με υπαλλήλους του Κέντρου και, έτσι, είχαν επιτύχει την έγκριση των μελετών τους.
Ύστερα από πολύμηνες έρευνες, ενημέρωσε την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, η οποία, όμως, τον απάλλαξε των καθηκόντων του με το αιτιολογικό ότι προκάλεσε αναστάτωση στην υπηρεσία!
Από το 1981 και μετά στο Άγιον Όρος έγιναν έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που είχαν σχέση με αναστηλώσεις κτιρίων και συντηρήσεις αλλά και με την κατασκευή άλλων, μικρότερων έργων.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση στη μοναστική κοινότητα, αλλά και εντάσεις μεταξύ των μονών, και κυρίως από εκείνες οι οποίες, αν και δικαιούνταν να πάρουν χρήματα για έργα, τελικά δεν τα κατάφεραν, σε αντίθεση με άλλες (πολύ γνωστές), οι οποίες πέτυχαν τον σκοπό τους σχετικά εύκολα…
(φωτό αρχείου).