Αρχική » Εσπερινός των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας

Εσπερινός των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας

από kivotos

Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή της εορτής των Θεοφανείων, στη Λιβαδειά τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Θεοφανείων στον Ιερό Προσκηνυματικό Ναό του Αγίου Ρηγίνου, Επισκόπου Σκοπέλου του Λεβαδέως, ενός εκ της ενδεκαμελούς χορείας των Βοιωτών Αγίων. Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Θηβών κ. Γεώργιος, με την συμμετοχή των ιερέων και των πιστών της πόλεως Λεβαδείας.

Το θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Καστόρης, ο οποίος  παρουσίασε την σημασία της Βαπτίσεως του Χριστού για την σωτηρία της ανθρωπότητος. Αναφέρθηκε στον όκνο, στον δισταγμό, του Ιωάννου του Προδρόμου να βαπτίσει τον Χριστό, λέγοντας: «ἐγὼ χρείαν ἔχω ὑπὸ σοῦ βαπτισθῆναι».

Ο αρχικός δισταγμός του Προδρόμου, όπως είπε ο π. Δοσίθεος, φανερώνει και αποκαλύπτει την μεγάλη αλήθεια ότι ο Χριστός δεν είχε ανάγκη βαπτίσματος και μετανοίας γιατί ήταν αναμάρτητος. Με την Βάπτισή του ο Χριστός δεν κέρδισε τίποτα αλλά προσέφερε πολλά. Η φανέρωση της Αγίας Τριάδας ήταν γνώση του Μόνου Τριαδικού Θεού. Ο Θεός που αποκαλύπτεται εν Χριστώ είναι Ένας αλλά Κοινωνικός.

Συνεχίζοντας ο π. Δοσίθεος ανέφερε ότι ο όκνος του Προδρόμου εκφράζει ομολογία και αναγνώριση ότι ο μόνος Αναμάρτητος δεν είχε ανάγκη βαπτίσματος αλλά οι αμαρτωλοί έχουν ανάγκη βαπτίσματος σωτηρίας. Και ευδόκησε ο Κύριος να ιδρύσει το Μυστήριο της Βάπτισης. Με την Βάπτισή του ο Κύριος προτυπώνει το Μυστήριο του Βαπτίσματος στην Εκκλησία.

Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον ιεροκήρυκα π. Δοσίθεο, ανέφερε ότι η Βάπτιση του Κυρίου μας αποτελεί σταθμό της πίστεώς μας  και καλούμεθα να περπατήσουμε στα πλαίσια της πίστης που ο Κύριος μάς δίδαξε.

Και έκλεισε την σύντομη προσλαλιά του προς τους πιστούς με τον ποιμαντικότατο λόγο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου προς τον Τίτο: «Ἐπεφάνη γὰρ ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ ἡ σωτήριος πᾶσιν ἀνθρώποις,  παιδεύουσα ἡμᾶς ἵνα ἀρνησάμενοι τὴν ἀσέβειαν καὶ τὰς κοσμικὰς ἐπιθυμίας σωφρόνως καὶ δικαίως καὶ εὐσεβῶς ζήσωμεν ἐν τῷ νῦν αἰῶνι, προσδεχόμενοι τὴν μακαρίαν ἐλπίδα καὶ ἐπιφάνειαν τῆς δόξης τοῦ μεγάλου Θεοῦ καὶ σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ» (Τιτ. β, 11-13). Καλούμαστε, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, να ζήσουμε με σωφροσύνη, με δικαιοσύνη και αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και με ευσέβεια και πίστη στο Θεό.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ