Αρχική » Αλλάζει τη δήλωση για απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά η αν. υπουργός Παιδείας

Αλλάζει τη δήλωση για απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά η αν. υπουργός Παιδείας

από kivotos

Σαφείς δηλώσεις σχετικά με το πώς θα γίνεται η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία έκανε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», στην δημοσιογράφο Τζούλυ Τσίγκα, όπου πλέον δεν θα χρειάζεται να δηλώνεται το θρήσκευμα του μαθητή.

Η κ. Αναγνωστοπούλου αφού διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει πρόβλημα με την Εκκλησιά και την σέβεται» τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση του δημόσιου με τον θρησκευτικό χώρο. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε του υπουργού ούτε δικό μου με την Εκκλησία είτε με την οποιαδήποτε θρησκευτική αρχή. Το δεύτερο όμως είναι η ταύτιση ή η σύγχυση των χώρων, του θρησκευτικού χώρου με το δημόσιο χώρο που είναι κατεξοχήν κοσμικός και ανεξίθρησκος. Εκεί υπάρχει το πρόβλημα στη χώρα μας. Δηλαδή αν κάποιος θεωρήσει ότι ο δημόσιος χώρος πρέπει να είναι ανεξίθρησκος, αμέσως σηκώνονται φωνές ότι «πάμε να κατεδαφίσουμε την θρησκεία, την Εκκλησία». Αυτά νομίζω είναι πράγματα που στον 21ο αιώνα θα πρέπει να είναι λυμένα. Ξέρουμε βέβαια τη θρησκεία, ξέρουμε την Εκκλησία, σεβόμαστε το χώρο της και εκεί που ασκεί τα δικαιώματα της αλλά υπάρχει και ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκεία.»

Στη συνέχεια, σε ερώτηση σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ότι για να πάρει ένα παιδί απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να δηλώσει το θρήσκευμα του ή ότι είναι άθεο η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε:

«Κοιτάξτε είναι ακόμη χειρότερο, το παιδί πρέπει να δηλώσει ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος για αυτό και δεν θέλει να διδάσκεται τα Θρησκευτικά. Αυτό είναι ακριβώς πάνω στη συζήτηση που είχαμε πριν περι ανεξιθρησκείας. Δεν μπορεί να δηλώνει κανείς, να υπογράφει κάτι, σε δημόσιο έγγραφο, τι είναι ή τι δεν είναι. Πρέπει αυτό να παραμένει στο να δηλώνει ένας γονιός ότι θα ήθελα το παιδί μου να μη διδάσκεται Θρησκευτικά».

Για να καταλήγει στο τέλος της συζήτησης ότι «κακώς δεν το καταργήσαμε και πρέπει να το καταργήσουμε άμεσα».

Η θέση αυτή της κας Αναγνωστοπούλου είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει αναταράξεις στο χώρο της Εκκλησίας, καθώς πολλοί ιεράρχες έχουν δημόσια επικρίνει την όλη διαδικασία περί απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Προς το παρόν όμως η Εκκλησία κρατά στάση αναμονής, καθώς περιμένει να δει τις σχετικές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έχοντας πάντως αποκαταστήσει δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα με τον οποίο θεωρεί ότι υπάρχει χώρος συνεννόησης.

 

Ακούστε τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού εδώ:

 


Πηγή: www.esos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ