Αρχική » Βίβλος ξεπέρασε σε αξία το 1 εκατομμύριο δολάρια!

Βίβλος ξεπέρασε σε αξία το 1 εκατομμύριο δολάρια!

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αυθεντικών εκδόσεων της Βίβλου πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την προσωπική συλλογή του γνωστού θεολόγου και συγγραφέα, δρος Charles Ryrie, ο οποίος είχε αγοράσει πολυάριθμες εκδόσεις, μεταξύ αυτών και έγγραφα γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, με χρονολογία τον 10ο και 13ο αιώνα.

Ο τζίρος από τις πωλήσεις των σπάνιων εκδόσεων άγγιξε τα 7.342.819 δολάρια, ενώ καταγράφηκε ποσοστό πώλησης σε όγκο 92,3% και σε αξία 97,1% – από τα πιο υψηλά που έχουν ποτέ σημειωθεί. Σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός ότι σχεδόν το 60% της δημοπρασίας κατάφερε να αγγίξει τιμές πάνω από την προβλεπόμενη αξία, ενώ δεκατρείς εκδόσεις έπιασαν τελικές τιμές άνω των 100.000 δολαρίων!

Την πιο υψηλή τιμή έπιασε η έκδοση που χρονολογείται το πρώτο μισό του 15ου αιώνα «John Wycliffe, Wycliffite New Testament In The Later Version», την οποία διεκδίκησε μέχρι τελικής πτώσεως ένας Αμερικανός ιδιώτης. Αν και η τιμή της εκτίμησής της κυμαινόταν μεταξύ 500.000 και 800.000 δολαρίων, η ζήτηση και τα πολλαπλά χτυπήματα τόσο από το τηλέφωνο όσο και από τους πλειοδότες μέσα στην αίθουσα του οίκου έσπρωξαν την τελική της αξία στο 1.692.500 δολάρια! Ακολούθησε η έκδοση «The First Book of Moses called Genesis, (Antwerp: Johan Hoochstraten)», χρονολογίας 1530, η οποία διπλασίασε την αρχική της αξία και από τα 300.000 δολάρια εκτοξεύτηκε στα 672.500 δολάρια! Σύμφωνα με στοιχεία του οίκου, αγοράστηκε από Βρετανό συλλέκτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ