Αρχική » Στο Άστρος η γιορτή των Θεοφανείων της Μητρόπολης Μαντινείας

Στο Άστρος η γιορτή των Θεοφανείων της Μητρόπολης Μαντινείας

από kivotos

Ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017, τέλεσε τή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό τού Αγίου Βασιλείου Παραλίου Άστρους και, εν συνεχεία, µέ Κληρικούς της περιοχής, τέλεσε τον Αγιασµό των υδάτων στο λιμάνι τού Παραλίου Άστρους. Ο Σεβασμιώτατος αγίασε τα ύδατα από καΐκι, ενώ νέα παιδιά βούτηξαν στα παγωμένα και αγιασμένα ύδατα και ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό, παίρνοντας μεγάλη ευλογία από την χάρη του.

Τα άγια Θεοφάνεια, μεγάλη εορτή τού Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης τού Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή), γιορτάζεται κάθε χρόνο την 6η Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή τού Δωδεκαημέρου, περίοδος η οποία ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, «Επιφάνεια» και «Φώτα». Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος, πού, σύμφωνα μέ τις Γραφές, συνέβη κατά την Βάπτιση τού Ιησού. Όταν ο Ιησούς έφθασε στην ηλικία των 30 ετων, βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, πού ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός Του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας. Την στιγμή της Βαπτίσεώς Του, κατήλθε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή Περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού πού έλεγε: «Ούτος εστί ο Υιός μου ο αγαπητός, διά τού οποίου ευδόκησα νά σώσω τον κόσμο».

Τό γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρείς από τούς τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς.

Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνεια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί εόρταζαν από τις αρχές τού δεύτερου αιώνα την Βάπτιση τού Ιησού, κατ’ άλλους μεν την 6η Ιανουαρίου, κατ’ άλλους δε την 10η Ιανουαρίου.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή, ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια την Μεγάλη και αναφέρει ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανείων εορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία, ως εορτή τού φωτισμού της ανθρωπότητας διά τού αγίου Βαπτίσματος τού Ιησού, απ’ όπου και το όνομα «Φώτα» ή «εορτή των Φώτων».


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ