Του Στέργιου Καστελλορίου
Με σύμμαχο τον ζεστό καιρό και την συμμετοχή εκατοντάδων ομογενών πραγματοποιήθηκε στο Yarra Bay, στο προάστιο LaPerouse του Σύδνεϋ η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων.
Συνολικά στην προσπάθεια ανάσυρσης του σταυρού συμμετείχαν 163 άνθρωποι, κάθε ηλικίας, ανάμεσα τους και ο Γιώργος Κασσιμάτης που έχει καταφέρει να φτάσει πρώτος στον σταυρό σε τρεις περιπτώσεις, με την τελευταία να είναι πριν από 16 χρόνια.
Ο Νικόλαος Παυλάκης, από την Ενορία Κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Kingsford, ήταν ο ταχύτερος και ο πιο τυχερός, καταφέρνοντας να ανασύρει χθες από τα νερά του Γιάρα Μπέι τον σταυρό.
Ο νεαρός ομογενής που συμμετείχε για 3η φορά, φέτος, αφιέρωσε την επιτυχία του αυτή στον παππού του.
«Να μας οδηγήσουν σε έργα αγάπης»
Στην τελετή, που έγινε στο Γιάρα Μπέι, χοροστάτησε, ο βοηθός Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της πόλης. Ο Θεοφιλέστατος, μιλώντας αποκλειστικά στο μικρόφωνο της εκπομπής μας, ζήτησε «ο Θεός των Φώτων να φωτίσει όλους τους μεγάλους που κυβερνούν τον κόσμο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε έργα αγάπης και όχι σε πολέμους και πράξεις που καταστρέφουν την ανθρώπινη προσωπικότητα».
Πλήθος πολιτικών τίμησαν τα Θεοφάνεια:Την ομοσπονδιακή αντιπολίτευση και τον αρχηγό της Bill Shorten εκπροσώπησε ο βουλευτής Matt Thistlethwaite που εκλέγεται στην τοπική ομοσπονδιακή έδρα Maroubra, που περιλαμβάνει και το Yarra Bay.Ο κ. Thistlethwaite δήλωσε υπερήφανος πως μια τέτοια γιορτή είναι μέρος της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας.
Σε πολιτειακό επίπεδο, την κυβέρνηση της ΝΝΟ και τον πρωθυπουργό Mike Baird εκπροσώπησε, η ομογενής βουλευτής Ελένη Πετεινού η οποία στο μήνυμα της εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, αλλά και αυτό της Ενορίας- Κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα, από το Κολλέγιο του οποίου αποφοίτησε και η ίδια, όπως είπε.
Την αντιπολίτευση και τον αρχηγό της, Luke Foley εκπροσώπησε o Michael Daley, βουλευτής της έδρας Kingsford.
Από πλευράς ελληνικής πολιτείας, στην τελετή έδωσε το παρών, ο κ. Κυριάκος Ακπάπας, εκπροσωπώντας τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ Δρ. Σταύρο Κυρίμη.Στο Yarra Bay βρέθηκε και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας και νυν δικαστής, κ. Γιάννης Χατζηστέργος.
Ελληνικό γλέντι και παραδοσιακοί χοροί
Της τελετής του Καθαγιασμού των Υδάτων και της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρου ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί αλλά και ζωντανή ελληνική μουσική, από ομογενείς καλλιτέχνες.
Παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν τα συγκροτήματα «Sydney Greek Dancing School» των χοροδιδασκάλων Μαρίας Χουλιαρά και Λούλας Τριανταφύλλου και αυτό της «Αριστοτελείου Ακαδημίας» των χοροδιδασκάλων Σταυρούλας και Δημήτρη Παπαπέτρου, αποδίδοντας χορούς από τα Δωδεκάνησα και την Θράκη αντίστοιχα.
Η κυρία Χουλιαρά μας είπε πως επέλεξε χορούς των Δωδεκανήσων, «ώστε να ταιριάζουν με το περιβάλλον γύρω μας, μιας και βρισκόμαστε στην θάλασσα».Μάλιστα τα παιδιά του συγκροτήματος φόρεσαν παραδοσιακές φορεσιές από το χωριό Έμπωνας της Ρόδου.
Την ακριτική Θράκη και χορούς της Μακεδονίας επέλεξε το συγκρότημα της Αριστοτελείου Ακαδημίας, όπως μας είπε η χοροδιδάσκαλος Σταυρούλα Παπαπέτρου.
Λιχουδιές και χρήσιμες πληροφορίες
Περίπτερα με πλούσια ελληνικά εδέσματα στήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο που πραγματοποιήθηκε η τελετή.
Ανάμεσα στα περίπτερα και αυτά του ιδρύματος για την φροντίδα ηλικιωμένων της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η «Βασιλειάδα», αλλά και αυτό της Κέντρου Πρόνοιας Σύδνεϋ.
Μάλιστα αρκετοί ήταν οι ομογενείς εκείνοι που έδραξαν της ευκαιρίας για να ζητήσουν πληροφορίες για τα νέα προγράμματα φροντίδας που προσφέρει η «Βασιλειάδα» στο νέο της χώρο, στο Randwick, αλλά και για τα προγράμματα που προσφέρει το Κέντρο Προνοίας του Σύδνεϋ σε ηλικιωμένους και όχι μόνο.
Πηγή: http://www.sbs.com.au