Αρχική » Τουρκία: Αποκατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Οσμανελί

Τουρκία: Αποκατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Οσμανελί

από kivotos

Του Θύμη Τσιλιόπουλου

 

Σχέδια είναι σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της πάνω από 140 ετών εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην περιοχή Οσμανελί της μεσοδυτικής επαρχίας Μπιλετζίκ της Τουρκίας, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο εγκρίθηκε από το τουρκικό Συμβούλιο Μνημείων, έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί το έργο μέσα σε δύο έτη, αρχής γενομένης το 2017.

Ο Δήμαρχος του Οσμανελί Μουνίρ Σαχίν δήλωσε ότι η πόλη, η οποία χρονολογείται από το 8000 π.Χ., έχει φιλοξενήσει πολλούς πολιτισμούς σε όλη την ιστορία της και είχε πολλά ιστορικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου της εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε ως ναός στην αρχαία εποχή. Με την εμφάνιση του Χριστιανισμού, ο ναός μετατράπηκε σε εκκλησία. Ωστόσο, η πρώτη εκκλησία δεν κατάφερε να επιβιώσει από πολλαπλές πυρκαγιές και καταστροφές που έπληξαν το Οσμανελί.

Η παρούσα εκκλησία χτίστηκε από έναν Ούγγρο μηχανικό μεταξύ 1876 και 1878 μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε το προηγούμενο κτίριο.

Σήμερα η νεοκλασική τριτόκλιτος βασιλική με τρούλο είναι ακόμα όρθια, αλλά παραμένει ερειπωμένη.

Ο Δήμαρχος Σαχίν δήλωσε επίσης ότι το έργο αποκατάστασης ήταν αξίας περίπου 2 με 3.000.000 τουρκικών λιρών. Μετά την έγκριση από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την πόλη για να συζητήσει το μέλλον της εκκλησίας.

Και οι δύο πλευρές, Πατριάρχης και δήμαρχος, συμφώνησαν να μην την ανοίξουν για λατρεία μετά την αποκατάσταση, αλλά αντ ‘αυτού να το χρησιμοποιήσουν ως μουσείο και πολιτιστικό κέντρο.

 


Πηγή: http://www.athina984.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ