Αρχική » Τον προστάτη της, Άγιο Πλάτωνα, τιμήσε η Εκκλησία της Εσθονίας

Τον προστάτη της, Άγιο Πλάτωνα, τιμήσε η Εκκλησία της Εσθονίας

από kivotos

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη εορτάστηκε στην Ταλλίνη (Ταλίν) ο προστάτης της Εκκλησίας της Εσθονίας Ιερομάρτυρας Άγιος Πλάτωνας, πρώτος Επίσκοπος Ταλλίνης και οι συν αυτώ τελειωθέντες Άγιοι πρεσβύτεροι Μιχαήλ και Νικόλαος.

Της Ευχαριστιακής Συνάξως, προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνος, ο οποίος συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελσιγκίου κ. Αμβρόσιο και τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο και Χριστουπόλεως κ. Μακάριο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής. Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν, εκτός από το ευσεβές και πολυπληθές ποίμνιο της Εσθονίας, ο Αρχιεπίσκοπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας κ. Urmas Vilma, πλειάδα ιερέων από όλη την Εσθονία, εκπρόσωπος της Εσθονικής Κυβερνήσεως, οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Γαλλίας, καθώς και αρκετοί ιερείς και προσκυνητές από τη γειτονική Φιλλανδική πρωτεύουσα, το Ελσίγκι.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη, κατά το έθος, επιμνημόσυνη Δέηση για όλα τα θύματα της κουμουνιστικής θηριωδίας, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος περικόσμησε με το παράσημο της Β΄ Τάξεως του Αγίου Πλάτωνος, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελσιγκίου κ. Αμβρόσιο, επιβραβεύοντας, την προσφορά του στην δίκαιη και κανονική εδραίωση της ανασυσταθείσης, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας, το έτος 1996.

Ακολούθησε δεξίωση, στην οποία παρακάθησαν όλοι οι κληρικοί και οι προσκυνητές καθώς και ο τιμώμενος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος.

 

Ο βίος του Αγίου

Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Ιερομάρτυς Πλάτωνας γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1869, στην επαρχία Πάρνου της Εσθονίας. Σπούδασε Θεολογία και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Εργάστηκε ιεραποστολικά κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού σε πολλές Ορθόδοξες ενορίες της Εσθονίας. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 31 Δεκεμβρίου του 1917. Ως Επίσκοπος επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα και ζήλο για την ανόρθωση των Ορθοδόξων Ενοριών και την κατήχηση του εσθονικού λαού.

Το 1919 συλλαμβάνεται από το άθεο καθεστώς της Μόσχας και αφού φυλακίστηκε και βασανίστηκε, τελειώθηκε δια τουφεκισμού. Το λείψανό του από τα πολλά και σκληρά βασανιστήρια είχε πλήρως παραμορφοθεί αλλά αναγνωρίστηκε από το αρχιερατικό εγκόλπιο που βρέθηκε επί του στήθους του. Ο ενταφιασμός του τιμίου σώματός του έγινε με μεγάλες τιμές και με τη συμμετοχή όλου του Εσθονικού Λαού στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης στην παλαιά πόλη, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Βορείου Ευρώπης (11ος αιώνας). Σε αυτόν τον ιστορικό Ιερό Ναό και με επίκεντρο τον τάφο και το λείψανο του Αγίου σήμερα τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο Άγιος Πλάτωνας αποτελεί για την Εσθονική Κοινωνία σύμβολο ελευθερίας, αγωνιστικότητας και αγιότητας.