Αρχική » Προσφυγικό: Κλειστά σύνορα ζητά η Εκκλησία της Βουλγαρίας

Προσφυγικό: Κλειστά σύνορα ζητά η Εκκλησία της Βουλγαρίας

από kivotos

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας σε χθεσινή (25 Σεπτεμβρίου) ανακοίνωση της για το προσφυγικό ζήτημα κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να μην επιτρέψει να περάσουν τα σύνορα της χώρας και άλλοι μετανάστες, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην αποφασιστικότητα των αρχών να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές. «Θεωρούμε ότι η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτρέψει (να περάσουν) και άλλοι πρόσφυγες στη χώρα μας» ανέφερε η Εκκλησία σε ανακοίνωσή της που υπογράφεται από τον Πατριάρχη Σόφιας και Πάσης Βουλγαρίας Νεόφυτο και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η Εκκλησία εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα, όμως τόνισε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί από «αυτούς που το δημιούργησαν». Μάλιστα καλεί τη Βουλγαρική κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί και να απευθυνθεί σε όλα τα παγκόσμια φόρα ώστε η διεθνής κοινότητα να παρέμβει και να σταματήσει την “πηγή” του προβλήματος που είναι ο πόλεμος στη Συρία. Επίσης τονίζει ότι κακώς έχει κατηγορηθεί η Εκκλησία για απάθεια, καθώς η τελευταία οφείλει να παίρνει θέση με βάση τις χριστιανικές διδαχές αλλά και την πραγματικότητα.

«Για όσους βρίσκονται ήδη εδώ, είναι σωστό, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως κοινωνία, να τους φροντίσουμε όσο το επιτρέπουν τα πενιχρά μέσα μας, όμως όχι περισσότερο. Ο ορθόδοξος λαός της Βουλγαρίας δεν θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την εξαφάνισή μας ως κράτος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Βουλγαρία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι και της ζώνης Σένγκεν, έχει αναπτύξει περισσότερους αστυνομικούς στα σύνορά της, έχει τοποθετήσει κάμερες και ανιχνευτές κίνησης και επεκτείνει έναν φράχτη ασφαλείας για να καλύψει μια έκταση μήκους 160 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία. Ωστόσο ολοένα και περισσότεροι μετανάστες περνούν στη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ