Το Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer της «Αποστολής», επισκέφθηκαν σήμερα στις 13:30 μ.μ. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με τη Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Φώφη Γεννηματά.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Τη Πρόεδρο συνόδευαν, ο Κώστας Πανταζής, Γραμματέας του Τομέα Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Κατριβάνος, τέως Γενικός Γραμματέας Υπ. Υγείας, η Νάντια Γιαννακοπούλου, πρώην Βουλευτής και η Μαρία Δημητρακοπούλου, Γραμματέας Τομέα Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ.

Η Διευθύντρια της Μονάδας Κατερίνα Ευθυμιοπούλου με το επιστημονικό προσωπικό ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο και τη Πρόεδρο στους χώρους φιλοξενίας των επωφελούμενων και τους ενημέρωσε για τις εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης προς τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Ακολούθησε η κοπή βασιλόπιτας της Μονάδας και στη συνέχεια παρακάθισαν όλοι μαζί σε γεύμα με τους επωφελούμενους, οι οποίοι έδειχναν χαρούμενοι και ευδιάθετοι καθ’ όλη της διάρκεια της επίσκεψης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη της κ. Γεννηματά και αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες της Εκκλησίας να στηρίξει τους ηλικιωμένους « Όταν μια κοινωνία αδιαφορεί για τους ηλικιωμένους της, παύει να είναι πολιτισμένη , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε, είναι χρέος μας να τους βοηθούμε και να συμπαραστεκόμαστε στην αδυναμία τους. Πρότυπο αυτής της προσπάθειας είναι το Κέντρο αυτό διότι όλοι εργάζονται με αγάπη και αν υπάρχει αγάπη υπάρχει ευλογία για αυτό που κάνεις. Στόχος μας είναι να κάνουμε έργα όπως το Καρέλλειο Κέντρο γιατί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε μόνο τις παθολογικές περιπτώσεις αλλά να δρούμε και προληπτικά. Επίσης ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι: «τα έργα αυτά στηρίζονται στη προσφορά των ανθρώπων που παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, βοηθούν και αυτό που πρεσβεύει η «Αποστολή» βοήθησε και εσύ ν’ αλλάξει η ζωή μας, το έχει κάνει πράξη και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ».

Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε: «Ήρθα εδώ για να συγχαρώ τον Αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία, την «Αποστολή», όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτή τη Μονάδα και σε όλες τις δομές της Εκκλησίας για το πολύ σημαντικό έργο που κάνουν όλο αυτό το διάστημα, ένα διάστημα που η ελληνική κοινωνία υποφέρει πραγματικά, οι ελληνικές οικογένειες έχουν ανάγκη από στήριξη, από στέγαση από τροφή από φροντίδα, από περίθαλψη, χρειάζονται έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη και όχι μεγάλα λόγια. Ακριβώς αυτό κάνει η Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσεως που ζούμε, χωρίς τυμπανοκρουσίες είναι δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μία ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή για μένα γιατί με τον Γιώργο Κατριβάνο όταν σχεδιάζαμε πολιτικές στην πρόνοια και είχαμε πει ότι θα στηρίξουμε τη δουλειά της Εκκλησίας, θα εξαντλήσουμε τους πόρους που έχουμε στη δυνατότητα μας και θα βρούμε και τρόπους και δομές που απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας και όχι μόνο στη περπατημένη, δεν φανταζόμουν πραγματικά ότι θα επισκεπτόμουν αυτή τη δομή και αυτή τη Μονάδα. Και σήμερα εντυπωσιάζομαι, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για αυτό που βλέπω σήμερα.

Συγκινημένη η Φώφη Γεννηματά εξήρε το έργο της Εκκλησίας και πρόσθεσε: «Εντυπωσιάστηκα διαβάζοντας ότι μόνο το 2015 διατέθηκαν 125 εκατομμύρια ευρώ από την Εκκλησία, μόνο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών μπόρεσε να βοηθήσει πάνω από 1.900.000 ανθρώπους και δόθηκαν περίπου 18.000.000 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Πολλές φορές τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους , για αυτό για άλλη μία φορά συγχαρητήρια για ότι κάνετε».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας καλωσορίζοντας την κ. Γεννηματά χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την επίσκεψη της και παρουσίασε το έργο της Ολοκληρωμένης Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και αναφέρθηκε στο όραμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου να σταθεί η Εκκλησία δίπλα σε όσους πάσχουν από τη νόσο, δημιουργώντας ένα πρότυπο κέντρο στο οποίο οι ασθενείς βρίσκουν αγάπη, φροντίδα έχοντας τη συνδρομή ενός άρτια επιστημονικά κατηρτισμένου προσωπικού.

Ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε τη θετική επίδραση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τα άτομα που πάσχουν από άνοια, σε όλα τα στάδια, παρουσιάζοντας τα ανάλογα στατιστικά στοιχεία πριν και μετά την εξάμηνη παρέμβαση του επιστημονικού  προσωπικού σε επωφελούμενους. «Μέχρι σήμερα, κατέληξε, έχουν άμεσα επωφεληθεί των υπηρεσιών της Μονάδας Αλτσχάιμερ 3000 άτομα ενώ παράλληλα το «Καρέλλειο» υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές, εκστρατείες ενημέρωσης για το Αλτσχάιμερ και δωρεάν εξέταση μνήμης σε ηλικιωμένους. Σε πανελλαδική εμβέλεια μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί μέσω των δράσεων ευαισθητοποίησης της Μονάδας 2472 άτομα».

Το Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer συνεργάζεται με Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, ενδιάμεσες δομές αποκατάστασης, όπως Ξενώνες και Οικοτροφεία, Κέντρα Ημέρας, Ειδικά Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, Δίκτυα Εθελοντών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.α.