Στον ιερό ναό Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας τέλεσε το πρωί της Κυριακής 22 Ιανουαρίου το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή λέγοντας πως «ο Χριστός μας, ανατρέπει την δική μας, ίσως συνηθισμένη, λογική τάξη και την δική μας συμβατική ηθική και φέρνει μπροστά μας ως παράδειγμα επιθυμίας να ξαναβρούμε τον Θεό και να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και τον άλλο άνθρωπο, έναν αρχιτελώνη, τον Ζακχαίο. Έναν άνθρωπο που πλούτισε όχι με τον κόπο και τον ιδρώτα του, ούτε με την επιχειρηματική του ικανότητα, αλλά εκμεταλλευόμενος τους άλλους ανθρώπους μέσα από την αδικία και την πλεονεξία. Και έρχεται ο Χριστός και μας φέρνει αυτόν τον άνθρωπο ως παράδειγμα, όπως και πολλές άλλες φορές, μας φέρνει τέτοια παραδείγματα, πόρνες, αμαρτωλούς, τελώνες. Τους αγκαλιάζει ο Χριστός και τους φέρνει μπροστά μας, ενώ συγχρόνως βλέπουμε να απορρίπτει τους υποκριτές, όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν επιθυμία να δουν το πρόσωπο Του».
Ο π. Συμεών με αφορμή την επιθυμία του Ζακχαίου να δει τον Κύριο υπογράμμισε πως η επιθυμία αυτή έδειχνε ότι ο Ζακχαίος βαρέθηκε την πλεονεξία, ενώ αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ήταν το βλέμμα του Ιησού. «Όπου δεν υπάρχει αλήθεια και αγάπη οι άνθρωποι λέμε λόγια» τόνισε ο π. Συμεών συμπληρώνοντας πως «όπου υπάρχει αλήθεια, ουσία και ζωή τότε “μιλάει” ακόμη και η σιωπή, ακόμη και ένα βλέμμα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωτοσύγκελλος τόνισε ότι «πολλές φορές οι εξωτερικές μας αρετές, τα εξωτερικά μας δήθεν έργα και κατορθώματα, η εξωτερική μας ευσέβεια είναι δυστυχώς μία φανέρωση απενεργοποίησης του πόθου. Ο Κύριος μας, όμως, ζητάει να δει στις καρδιές των ανθρώπων πόθο και όταν βλέπει αυτήν την επιθυμία, την αγάπη, τότε μπαίνει στην καρδιά του καθενός και την κάνει δικό Του σπίτι».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι όποιος αγαπά τον Θεό, πάνω απ’ όλα αγαπά τον άνθρωπο. Και το φανερώνει αυτό όχι με λόγια ή ένα απλό συγγνώμη, αλλά όταν ενεργοποιεί το φιλότιμο.
Ο π. Συμεών επεσήμανε, επίσης, ότι «πολλοί από εμάς παρασυρόμαστε και νομίζουμε ότι η πνευματικότητα είναι μία άσαρκη κατάσταση, μία σφαίρα που κινείται σε συννεφάκια και όχι στην πραγματικότητα των σχέσεών μας με τους άλλους ανθρώπους, τον πόνο τους, την δυστυχία, το πρόβλημα, την δοκιμασία τους». Σημείωσε, πως κάποιοι ασκούν αρνητική κριτική στην προσφορά της Εκκλησίας και αναρωτήθηκε «μήπως τελικά αυτή η κριτική είναι μία προστασία του «Εγώ» προστατευμένη με τον μανδύα της πνευματικότητας; Μήπως κρύβουμε την αδυναμία μας να βγούμε από τον εαυτό μας και να ξεπεράσουμε τα μέτρα μας προκειμένου να συναντήσουμε τον Θεό και τον άλλο άνθρωπο;».
Ο Πρωτοσύγκελλος ολοκληρώνοντας την ομιλία του έκανε λόγο για την Αγία Ειρήνη με αφορμή την Τίμια Κάρα της Αγίας που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο ναό.
Μετά την θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε οι ευλογίες της Αγίας Ειρήνης να σκεπάζουν τον καθένα από εμάς, αλλά και την πατρίδα μας ολόκληρη που το έχει τόσο ανάγκη.