Αρχική » Χριστιανικοί ναοί γίνονται τζαμιά

Χριστιανικοί ναοί γίνονται τζαμιά

από kivotos

Του Παν. Δρακόπουλου, διευθυντή της Pro Europa (www.pro-europa.eu).

 

Οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη όχι μόνο χτίζουν συνεχώς τζαμιά, αλλά και αγοράζουν χριστιανικούς ναούς, τους οποίους μετατρέπουν σε τζαμιά. Έως ένα σημείο αυτό συμβαίνει επειδή σε πολλές μικρές πόλεις της Ευρώπης αλλά και σε πολυσύχναστες συνοικίες μεγάλων πόλεων είναι περισσότεροι οι μουσουλμάνοι από τους εκκλησιαζόμενους Χριστιανούς.

Καθώς μέρα με τη μέρα το ισλάμ γίνεται η κυρίαρχη θρησκεία στην Ευρώπη, αλλά και καθώς οι εκκλησίες αδειάζουν και πωλούνται, όλο και περισσότερες γίνονται τζαμιά, ενώ τα ενοριακά κέντρα και άλλα κτίσματα δίπλα στους ναούς γίνονται σχολές πολιτικής προπαγάνδας των ισλαμιστών.

Τον τελευταίο χρόνο, οι περισσότερες εκκλησίες που πουλήθηκαν κι έγιναν τζαμιά βρίσκονται στη Γερμανία. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ακόμα έξι ναούς στο Ντουίσμπουργκ – μια βιομηχανική πόλη στο βορειοδυτικό μέρος της Γερμανίας. Το Ντουίσμπουργκ έχει πληθυσμό 500.000 κατοίκων, από τους οποίους τουλάχιστον οι 100.000 είναι πλέον Τούρκοι. Μιλώντας στη γερμανική τοπική εφημερίδα «Der Western», ο Τούρκος επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας εξήγησε ότι οι οπαδοί του προφήτη Μωάμεθ νιώθουν εξαιρετικά υπερήφανοι όταν μετατρέπουν τους ναούς των Χριστιανών σε τζαμιά.

 

Το μεγαλύτερο τζάμι της Γερμανίας

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, την πιο παλαιά εκκλησία της πόλης, η οποία έκλεισε το 2012 και τώρα διαπραγματεύονται να την αγοράσουν μουσουλμάνοι. Στην ίδια αυτή πόλη βρίσκεται το μεγαλύτερο τζαμί της Γερμανίας, η κατασκευή του οποίου κόστισε περισσότερα από 7,5 εκατ. ευρώ και το οποίο χωράει 1.200 πιστούς. Ωστόσο, ο επικεφαλής του τζαμιού, Μοχάμεντ Αλ δήλωσε ότι «δεν έχει τόσο σημασία το τζαμί μας όσο το να κάνουμε τζαμί μια εκκλησία των Χριστιανών».

Εκτός από τις εκκλησίες των Ρωμαιοκαθολικών, τζαμιά γίνονται και εκκλησίες των Προτεσταντών σε όλη τη Γερμανία, στην οποία ο μουσουλμανικός πληθυσμός πήδηξε από τους 50.000 που ήταν στις αρχές του 1980 σε περισσότερο από 4,5 εκατομμύρια, που είναι σήμερα.

O επικεφαλής του τζαμιού, Μοχάμεντ Αλ δήλωσε ότι «δεν έχει τόσο σημασία το τζαμί μας όσο το να κάνουμε τζαμί μια εκκλησία των Χριστιανών»

Στη Γερμανία περισσότερες από 400 ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες και 100 προτεσταντικές έχουν κλείσει από το 2000 έως σήμερα. Άλλες 700 ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες υπολογίζεται ότι θα κλείσουν τα προσεχή χρόνια. Στο ίδιο διάστημα, στη Γερμανία πάντα, έχουν γίνει περισσότερα από 200 τζαμιά, 40 από τα οποία μπορούν να δεχθούν περισσότερους από 2.500 πιστούς. Άλλα 128 τζαμιά προγραμματίζονται να είναι έτοιμα σε λίγο, βεβαιώνει το Κεντρικό Ινστιτούτο Ισλαμικών Ερευνών, που έχει και αυτό ιδρυθεί στην ίδια χώρα. Η επιθυμία, όμως, είναι ομολογημένη: Προτιμότερο είναι να μην έχουμε νέες οικοδομές, αλλά να μετατρέπουμε χριστιανικές εκκλησίες.

Στη γειτονική Γαλλία, την περισσότερο εξισλαμισμένη χώρα της Ευρώπης, υπάρχουν ήδη περισσότεροι πιστοί μουσουλμάνοι παρά Χριστιανοί. Εκεί οικοδομούνται αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 150 τζαμιά. Ο συνολικός αριθμός των τζαμιών της Γαλλίας είναι ήδη πάνω από 2.000 και, όπως δήλωσε ο Νταλίλ Μπουμπακιέρ, ο προκαθήμενος στο μεγάλο τζαμί Παρισίων, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 4.000 έως το τέλος της δεκαετίας μας και από αυτά τουλάχιστον 500 θα είναι χριστιανικοί ναοί.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχτισε πάνω από 20 νέους ναούς μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, αλλά έκλεισε και 60 εκκλησιές, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν τζαμιά, σύμφωνα με την καθολική εφημερίδα «La Croix» (Ο Σταυρός).

 

Απογοητευτικοί οι αριθμοί

Σύμφωνα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης, το γνωστό Ifop, 64% του γαλλικού πληθυσμού (41,6 από τα 65 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας) δηλώνουν Καθολικοί, αλλά από αυτούς μόνο το 4,5% (1,9 εκατ.) πηγαίνουν στην εκκλησία. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το 75% των μεταναστών στη Γαλλία από τη Βόρειο Αφρική δηλώνουν μουσουλμάνοι και από αυτούς το 41% πηγαίνουν στο τζαμί και ζουν σύμφωνα με το κοράνι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης, 64% του γαλλικού πληθυσμού δηλώνουν Καθολικοί, αλλά από αυτούς μόνο το 4,5% πηγαίνουν στην εκκλησία

Στη Βρετανία, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Σύμφωνα με έρευνα των κρατικών Αρχών, στα τζαμιά της χώρας πηγαίνουν κάθε εβδομάδα 930.000 μουσουλμάνοι, ενώ μόνο 916.000 Χριστιανοί πηγαίνουν στις εκκλησίες.

Το αποτέλεσμα φαίνεται σε μια έρευνα του Christian Research: Από το 1960 έχουν κλείσει περίπου 8.000 εκκλησίες Μεθοδιστών και 1.700 Αγγλικανών, ενώ 4.000 εκκλησίες θα κλείσουν έως το 2020.

Το αντίθετο συμβαίνει με τους μουσουλμάνους. Ο πληθυσμός τους έχει ξεπεράσει το 8% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με έρευνες του αμερικανικού ινστιτούτου Pew. Και το βλέπουμε στον μεγάλο αριθμό εκκλησιών που γίνονται τζαμιά, τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν ήδη 1.700 επίσημα τζαμιά, και στον μεγάλο αριθμό αδήλωτων που στεγάζονται σε πάρκινγκ και παλιές αποθήκες.

 

Συμβαίνει για τρεις λόγους…

Το ερώτημα είναι πιεστικό: Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν οφείλεται στη μετανάστευση και μόνο. Η μετανάστευση μουσουλμάνων στην Ευρώπη είναι μέγα θέμα και ασφαλώς δημιουργεί την ανάγκη αύξησης των χώρων λατρείας τους. Αλλά ας μη μας διαφεύγουν τα ουσιώδη: Πρώτον, έχουμε ραγδαία μείωση των εκκλησιαζόμενων Χριστιανών σε όλη την Ευρώπη – και στην Ελλάδα βεβαίως. Αυτό το στοιχείο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αγνοήσουμε.

Δεύτερον, οι μουσουλμάνοι εκδηλώνουν σκόπιμη προτίμηση στη μετατροπή χριστιανικού ναού σε τζαμί, παρά στην οικοδόμηση ενός νέου, εξαρχής μουσουλμανικού. Είναι στοιχείο που προσδιορίζει μια συγκεκριμένη τάση, η οποία επίσης πρέπει να μελετηθεί.

Τρίτον, και όχι αμελητέο, είναι η σιωπή ή, έστω, η ανοχή των Ρωμαιοκαθολικών αλλά και των άλλων ομολογιών μπροστά στο φαινόμενο της βεβήλωσης των ναών. Και, βεβαίως, η αποδοχή του γεγονότος από τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ