Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου το 41ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας, το πρωί, τελέσθηκε Ιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου, στο οποίο παρέστησαν συμπροσευχόμενοι όλοι οι Κληρικοί της Μητροπόλεως.
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης καλωσόρισε όλο το Ιερατείο και εξέθεσε λίγες σκέψεις με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, η οποία αναφερόταν στην προδοσία του Κυρίου και στην άρνηση του Πέτρου.
«Αγαπητοί μου Πατέρες, αισθανθήκαμε όλοι μας την πνευματική αυτή χαρά της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέσθηκε επί τη πραγματοποιήσει του 41ο Ιερατικού Συνεδρίου, σε ατμόσφαιρα κατανυκτική χαρίζοντας μας συναισθήματα, δυνάμεως, ενότητος, αγάπης, περισυλλογής και αυτοκριτικής.
Δράττομαι της ευκαιρίας, μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου να σας παραθέσω λίγες σκέψεις.
Ο Θεός μας έχει καλέσει να δίδουμε την μαρτυρία του Ονόματός του. Ακούσαμε τον πιστό μαθητή του Κυρίου τον Πέτρο ότι κλονίστηκε μετά την σύλληψη του Χριστού και τον αρνήθηκε 3 φορές. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, ένας μαθητής να αρνείται τον διδάσκαλό του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα ένας Ιερεύς να αρνείται ή να αρνηθεί τον Χριστό και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία να είναι κανείς σας τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, κοντά στον Κύριό του στις δύσκολες στιγμές.
Άραγε Πατέρες, είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον μας; Είμαστε αφοσιωμένοι στην Αγάπη του Χριστού; Έτυχε καμιά φορά να τον αρνηθούμε, φοβούμενοι τη λάμψη και την δύναμη του κόσμου;
Το έργο μας είναι πολύ δύσκολο και ιδιαιτέρα στην εποχή μας είναι ακόμη πιο δύσκολο. Μας συμπιέζουν αντίθεες, αντίχριστε και αντιευαγγελικές ιδεολογίες και δυνάμεις. Πρέπει να προσέχουμε. Ο Αγαπημένος μας είναι ο Χριστός, για τον οποίο ντυθήκαμε το τίμιο ράσο. Ας μας κολακεύουν και ας μας υπόσχονται οι ισχυροί, είναι αδύναμοι μπροστά στον Χριστό. Ο Χριστός να μην μας εγκαταλείψει κι εμείς να μην το προδώσουμε ποτέ.
Αυτός είναι η δύναμή μας, η ελπίδα μας και η καταφυγή μας».
Στη συνέχεια στο Αμφιθέατρο του Διοικητικού Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος μετά την καθιερωμένη προσευχή, εκήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, καλωσορίζοντας τον εκλεκτό προσκεκλημένο ομιλητή, Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Πρωτ. π. Ιωάννη Σκιαδαρέση τον οποίο και ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα με σκοπό να αναπτύξει στους Ιερείς την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή του με θέμα: «Τύποι ιερωσύνης και εκκλησιαστικής ζωής στην Αποκάλυψη του Ιωάνου».
Ο π. Ιωάννης με την βοήθεια διαφανειών, ανέπτυξε την ιδιαιτέρα θεολογικά κατηρτισμένη, διδακτική εισήγησή του, προβάλλοντας μέσα από το Ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως του Ιωάννου τύπους ιερωσύνης και μορφές εκκλησιαστικής ζωής.
Πιο συγκεκριμένα ο ομιλητής στο 1ο μέρος της εισηγήσεως του αναφέρθηκε στις 7 επιστολές, τις οποίες απέστειλε ο αποκαλυφθείς Ιησούς μέσω της γραφίδας του Αγίου Ιωάννου στου 7 Αγγέλους και στις 7 Εκκλησιαστικές κοινότητες της Δυτικής Μικράς Ασίας, προτρέποντας τα μέλη τους να αληθεύουν εν αγάπη, η εκκλησιαστική ζωή τους να έχει την γνησιότητα της πίστεως και εναγκαλίζεται στο Σταυρό του Κυρίου. Ανέλυσε επίσης λεπτομερώς τα ιερατικά πρότυπα διακονίας και ζωής που αντικατοπτρίζονται στις 7 κοινότητες.
Στην συνέχεια μίλησε για τις μορφές των 24 πρεσβυτέρων, οι οποίοι όπως ετόνισε χαρακτηριστικά είναι «Κάτοπτρα του Θεού». Οι 24 πρεσβύτεροι περιβάλλουν περίλαμπροι τον θρόνο του Θεού, αντικατοπτρίζοντας την δόξα του. Έργο τους είναι η δοξολόγηση και η προσκύνηση του Θεού, καθώς επίσης και το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο και ιδιαιτέρα για την διωκόμενη Εκκλησία.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εισηγήσεως του, ο π. Ιωάννης ανέλυσε την προσωπικότητα του Αγίου Ευαγγελιστού Ιωάννου ως ιερέως και προφήτη. «Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης υπήρξε φορέας της χαρισματικής προφητικής ιερωσύνης. Είναι υψιπέτης θεολόγος, είναι διδάσκαλος του αγώνα αλλά και της μετάνοιας. Αν και είναι ηγέτης με διοικητικά δικαιώματα, η ιερωσύνη του έχει κυρίως προφητική και χαρισματική διάσταση. Ο Ιωάννης είναι μια πολυδύναμη εκκλησιαστική προσωπικότητα, απόστολος, προφήτης, πνευματικός πατέρας, ηγέτης, αλλά η συμπεριφορά του και ο λόγος του δεν λειτουργεί ως εξουσία, αλλά ως λόγος αγάπης και διακονίας. Ο Ιωάννης είναι διαχρονικό πρότυπο της προφητικής ιερωσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Ιωάννης.
Τέλος κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκλησή του καθώς και όλους του ιερείς για την προσοχή που επέδειξαν κατά την διάρκεια της εισηγήσεως και ευχήθηκε σε όλους «Με την χάρη και το έλεος του Θεού, Σεβασμιώτατε, την ακάματη προσπάθειά την δική μας, την ανύσταχτη αγάπη του Επισκόπου μας, εύχομαι η ιερωσύνη μας να γίνεται ολοένα πιο προφητική, χαρισματική και ουσιαστική».
Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος επί της εισηγήσεως, μεταξύ των συνέδρων και του ομιλητού κατά την διάρκεια του οποίου ο π. Ιωάννης απήντησε σε ερωτήματα που του έθεσαν οι σύνεδροι.
Στο 2ο και τελευταίο μέρος του συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος συζήτησε με τους ιερείς διάφορα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα της Ιεράς Μητροπόλεως και δόθηκε στους ιερείς έντυπο υλικό.