Με κάθε επισημότητα οι ακρίτες της Ορεστιάδας υποδέχθηκαν τις απογευματινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου  την ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το Παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού στο Βέρμιο. Την ιερά εικόνα συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ″Παναγία Σουμελά″ κ. Γεώργιος Τανιμανίδης και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας.

Την ιερά εικόνα υπεδέχθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο ιερός κλήρος της πόλεως και των ενοριών της ευρύτερης περιοχής, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Βασ. Μαυρίδης, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Στρατηγός Γεώργιος Καμπάς, ο Διοικητής της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Χαρ. Λαλούσης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικ. Παναγόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος κ. Πασχάλης Συριτούδης, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημιακού Τμήματος Δασολογίας του Δ.Π.Θ. Σπυρίδων Κουτρούμπας, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πιστών. Την υποδοχή πλαισίωναν εκτός από τον Σύλλογος Ποντίων Βορείου Έβρου ″Ο Διγενής″ και άλλα θρακικά και ποντιακά σωματεία απ’ όλη την Θράκη.

Ο οικείος Μητροπολίτης εκ μέρους των τοπικών αρχών αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος ″Παναγία Σουμελά″ κ. Γεώργιο Τανιμανίδη μεταξύ άλλων τόνισε: ″η Παναγία διαχρονικά υπήρξε η προστάτις των ακριτών, Εκείνη η οποία ενδυνάμωνε πάντοτε το στρατό μας, ως Υπέρμαχος Στρατηγός, αλλά και το λαό μας, ως Φοβερά Προστασία, από τους κινδύνους. Σήμερα δυστυχώς οι κίνδυνοι για τον λαό και την Πατρίδα μας είναι πολλοί. Οι εχθροί ελλοχεύουν εσωτερικά για να διασπάσουν την ενότητα του Γένους και τους δεσμούς μας με τις προγονικές ρίζες του και εξωτερικά για να προσβάλλουν, για μια ακόμα φορά, την ακεραιότητα της Πατρίδας μας, για την οποία θυσιάσθησαν οι πρόγονοί μας. Καμαρώνουμε και εμπνεόμεθα από το φρόνημα του Ποντιακού Ελληνισμού, που κάτω από την σκέπη της Παναγίας, παρά τους διωγμούς και την προσφυγιά, συνεχίζει να φυλάσσει αναμμένη την καντήλα της Παναγίας Σουμελά και μαζί μ’ αυτή τις ελπίδες του Γένους μας″.

Εν συνεχεία, αντιφώνησε ο Σεβ. Βεροίας κ. Παντελεήμων και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο κ. Δαμασκηνό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος.

Μετά την υποδοχή της ιεράς εικόνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, ακολούθησε ο Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και εκδήλωση των Ποντιακών Σωματείων στον αύλειο χώρο του Ναού.