Την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Ανδρέα Γεράση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέας Ζούζουλης. Ο π. Ανδρέας χειροτονήθηκε προ ημερών Διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς και από σήμερα αναλαμβάνει την ακριτική Ενορία του Πευκοφύτου στο Γράμμο.

Ο Σεβασμιώτατος στο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο, τόνισε τον λόγο του Αποστόλου Παύλου στην Β’ προς Κορινθίους επιστολή του «Έχομεν τον θησαυρόν τούτον εν οστρακίνοις σκεύεσιν..». Και ο θησαυρός αυτός είναι η χάρις του Θεού. Αυτή η χάρις του Θεού μάς συγκρατεί στη ζωή. Αυτή γεμίζει τη ζωή μας. Αυτή η χάρις μάς ενώνει με τον Θεό.

Αυτήν την χάρη του Θεού παίρνουμε όλοι μας την ημέρα της Βαπτίσεώς μας, την ημέρα που πολιτογραφηθήκαμε στη Βασιλεία των Ουρανών διά του Ιερού Χρίσματος. "Εσύ όμως σήμερα, παίρνεις και τον θησαυρό της Ιερωσύνης. Αυτόν τον θησαυρό, που είναι ανώτερος πάσης αρχής και εξουσίας. Ο Ιερέας δανείζει, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τα χέρια του και τη γλώσσα του στο Θεό, και δι’ αυτού ο Θεός καταγγέλει το θέλημά Του στους ανθρώπους. Μέγα, λοιπόν, το αξίωμα αλλά μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνει ο Ιερέας. Οφείλει να πορεύεται σύμφωνα με τις επιταγές των Ιερών Κανόνων αλλά και τις υποδείξεις των θεοφόρων Πατέρων της Εκκλησίας. Δεν θα πρέπει να έχει ως έννοια του να αρέσει στους ανθρώπους, αλλά να είναι ένας οικονόμος ποικίλης χάριτος, που θα σκορπάει στους ανθρώπους αυτή τη χάρη και την ευλογία του Θεού", σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Και συνέχισε προτρέποντας τον νέο Πρεσβύτερο της τοπικής μας Εκκλησίας, να αποδυθεί σε έναν πνευματικό αγώνα και σε άσκηση για να φυλάξει την ατίμητη Ιερωσύνη. Να φυλάξει τον τρόπο ζωής της Εκκλησίας. Να φυλάξει τη θεραπεία που παρέχει ο Χριστός και η Εκκλησία Του.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, μνημονεύοντας τους γονείς του π. Ανδρέα και την οικογένειά του, τον προέτρεψε να καταφεύγει και να συμβουλεύεται τον πνευματικό του πατέρα π. Αρσένιο από την Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου, τον π. Χρήστο από τη Χρυσή, τους πατέρες της Μητροπόλεώς μας με πρώτο τον Πρωτοσύγκελλο π. Αθανάσιο Γιαννουσά και να μην ξεχάσει ποτέ τον μακαριστό προκάτοχό του π. Σωτήριο Κώττα.

Και έκλεισε συμβουλεύοντας τον π. Ανδρέα να μην λείπει καθημερινά από τα χείλη του η επίκληση του ονόματος του Κυρίου μας και της Υπεραγίας Θεοτόκου. Να ψάλλει κάθε μέρα τον Παρακλητικό Κανόνα και να έχει ως σύντροφό του τη νοερά προσευχή.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πευκοφύτου δώρισε στον Σεβασμιώτατο τιμητική πλακέτα, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης και ανάμνησης της ημέρας που χειροτόνησε τον νέο Εφημέριο του Ναού τους αλλά και εις ένδειξη ευχαριστίας για την αγάπη και το ενδιαφέρον του για το ακριτικό Πευκόφυτο.