Αρχική » Ο Βεροίας Παντελεήμων επισκέφθηκε τους πιστούς της Σιβηρίας

Ο Βεροίας Παντελεήμων επισκέφθηκε τους πιστούς της Σιβηρίας

από kivotos

Την μαγεία του σιβηρικού τοπίου και την ευσέβεια και πίστη των εκεί ορθοδόξων γνώρισε από κοντά ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στο διάστημα από 20 έως και 27 Σεπτεμβρίου. Όταν δηλαδή επισκέφθηκε την Μητρόπολη ΧαντιΜασίσκ και Σουργούτ της Σιβηρίας, προσκεκλημένος από τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Παύλο, μεταφέροντας και αποτμήματα του ιερού λειψάνου του αγίου Δημητρίου προς ευλογία του λαού της τοπικής Εκκλησίας, σε μία από τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας κοντά στο Βόρειο παγωμένο Ωκεανό.

Ο σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον αρχιμανδρίτη Παύλο Χατζημανέττα, τον αρχιδιάκονο Πρόδρομο Γκιρτζαλιώτη, τον υπεύθυνο Τύπου μον. Γεράσιμο Μπεκέ, τον μον. Σεραφείμ Μουρατίδη και ομάδα λαϊκών μεταξύ των οποίων και ο τέως αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης, επισκέφθηκαν αρχικά την πόλη ΧαντιΜασίσκ.

Την επόμενη (εορτή του γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου) τελέστηκε θεία Λειουργία στον καθεδρικό ναό της πόλεως και στη συνέχεια αγιασμός με την ευκαιρία θεμελίωσης ναού προς τιμήν του αγίου Παντελεήμονος.

Τις επόμενες ημέρες η εκκλησιαστική αποστολή επισκέφθηκε τρεις ακόμη μεγάλες πόλεις της τοπικής Εκκλησίας, το Νεφτγιουγκάνσκ, το ΝισνιμΒαρτόσκ και το Σουργούτ, όπου επίσης τελέστηκαν αρχιερατικά συλλείτουργα και επισκέψεις σε ιερούς ναούς, μονές, ιδρύματα,  και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Επίσης, ο σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί εκκλησιαστικά σχολεία και να συνομιλήσει με μαθητές και καθηγητές, ενώ παρακολούθησε και εκδήλωση με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

Κατά την τελευταία ημέρα παραμονής στη Σιβηρία, ο κ. Παύλος τίμησε τον Μητροπολίτη Βεροίας με το ανώτερο παράσημο της τοπικής Εκκλησίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις θερμές του ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για τον κόπο του,  προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες λαού να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και σπάνιο για την περιοχή αυτή.

Ο σεβασμιώτατος κατά το ταξίδι της επιστροφής του επισκέφθηκε στη Μόσχα το ιερό προσκύνημα της οσίας Ματρώνας, την ιερά μονή Νοβοσπάσκυ, όπου συναντήθηκε με το θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Σάββα, καθώς και άλλα προσκυνήματα της πρωτεύουσας της Ρωσίας.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ