Της Λητώς Μησιακούλη

 

Υπεραξίες σημειώθηκαν στην πρώτη σημαντική δημοπρασία του έτους για την κατηγορία «Master Paintings και Γλυπτική», που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, περί τα τέλη Ιανουαρίου. Οι αγοραπωλησίες έργων τέχνης με θέμα την άνοδο της φλωρεντιανής τέχνης και το πέρασμα από το σκοτάδι του Μεσαίωνα στο φως της τέχνης και της επιστήμης ανέβασαν το συλλεκτικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, τονώθηκε η ζήτηση, δείχνοντας πως τα θρησκευτικά έργα, οι αναγεννησιακές τεχνοτροπίες και οι ζωγραφικές λεπτομέρειες του ουμανισμού μπορούν να συναγωνιστούν τον «γίγαντα» της αγοράς τέχνης, που δεν είναι άλλος από τη σύγχρονη αφαιρετική και εννοιολογική τέχνη.

 

Στην κορυφή

Η δημοπρασία συγκέντρωσε τζίρο ύψους 27.234.000 δολαρίων και αρκετά έργα ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις. Ένα από τα έργα που άγγιξαν κορυφαίες τιμές πώλησης ήταν και αυτό του Andrea della Robbia, καλλιτέχνη που ανήκε στην οικογένεια των πιο ξακουστών γλυπτών της Αναγέννησης. Το έργο έχει θέμα την Παναγία και τον Χριστό και η χρονολογία του υπολογίζεται μεταξύ 1490 και 1500. Αν και αρχικά η εκτίμηση της αξίας του κυμαινόταν μεταξύ 150.000 και 250.000 δολαρίων, το έργο διπλασίασε την τιμή του και άγγιξε τα 552.000 δολάρια. Παρόμοιο έργο κατέχει στη μόνιμη συλλογή του το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον οίκο, ο Robbia είχε εμπνευστεί το έργο από τη γλυπτική σύνθεση του Luca della Robia, που ήταν και ο πρώτος που είχε εισαγάγει τη συγκεκριμένη τεχνική.

Τα προγνωστικά ξεπέρασε και το έργο του Sano di Pietro με θέμα τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή (21,6 x 26,8 εκ.) το οποίο από τις 150.000 δολάρια που είχε αρχικά εκτιμηθεί πουλήθηκε προς 225.000 δολάρια.  Εντυπωσιακή ήταν η πώληση ενός πίνακα του Botticelli (Alessandro di Mariano Filipepi) με θέμα τη Θεοτόκο, τον Χριστό και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή μαζί με έναν Άγγελο. Το έργο πουλήθηκε μέσα στις τιμές που είχαν προβλεφθεί (600.000-800.000 δολάρια), δηλαδή προς 792.500 δολάρια.