Της Ελένης Παππά

 

Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας το επόμενο έτος γνωστοποίησε με συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος.

Το 2018, οπότε ο μητροπολίτης γνωστοποίησε πως θα ήθελε να αποδεσμευτεί, συμπληρώνει το 80ό έτος της ηλικίας του, αλλά και τα 40 χρόνια στην τοπική εκκλησία.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι, παρά την επιλογή του αυτή, επιθυμεί να παραμείνει στο Αίγιο, όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Θεός τον έταξε για να Τον υπηρετήσει, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος των γονέων του, εκεί όπου βρίσκονται η καρδιά και η ψυχή του!

«Μία από τις αρχές μου είναι το ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους. Για αυτό τον λόγο σας κάλεσα σήμερα εδώ (Επισκοπείο), προκειμένου να γνωστοποιήσω μέσω υμών την απόφασή μου αυτή. Και εξηγούμαι: Όταν ο άνθρωπος γερνά, αρχίζουν και οι φθορές. Λόγω ηλικίας, πιθανότατα θα αδυνατώ να ασκήσω 100% τα καθήκοντά μου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ζημιώνεται η Μητέρα Εκκλησία. Έτσι, λοιπόν, θεωρώ πως, εάν φύγω, θα έρθει στη θέση μου κάποιος άλλος, που θα πληροί, φυσικά, τις προϋποθέσεις αλλά και που θα έχει εκείνες τις δυνάμεις, κυρίως σωματικές, για να εργαστεί υπηρετώντας τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Πρόκειται για μια μορφή αυτοθυσίας, αν μου επιτρέπεται ο όρος, για την αγάπη και μόνο του Θεού και της Εκκλησίας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης.

Ωστόσο, αποκάλυψε πως πριν από δύο χρόνια, αλλά και το 2013 είχε υποβάλει στην Ιερά Σύνοδο αναφορά με την οποία ζητούσε να αποχωρήσει, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό.

«Το 2018 συμπληρώνω 40 χρόνια ως ποιμενάρχης στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Στις 19 Νοεμβρίου 1978, ημέρα της ενθρόνισής μου στο Αίγιο, στον λόγο μου σας είχα πει πως θα είμαι μια λαμπάδα που θα καίγεται για να φωτίζεστε όλοι εσείς. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα για να με κρίνετε. Τήρησα τις υποσχέσεις μου; Ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες σας; Αναμένω τις απαντήσεις σας. Θέλω, μετά την παραίτησή μου, να σας νιώθω καλούς φίλους, που θα με πλησιάζετε και θα μου λέτε εάν κατάφερα να φέρω εις πέρας το συμβόλαιο που υπέγραψα τον Νοέμβριο του ’78 ενώπιον Θεού και ανθρώπων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αμβρόσιος.

«Στις 15 Αυγούστου του προσεχούς έτους θα τελέσω, εάν βρίσκομαι εν ζωή, την τελευταία μου, ως Επίσκοπος, Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσω τη διαδικασία αποχώρησής μου, με στόχο, λήγοντος του 2018, να έχει εκλεγεί ο διάδοχός μου. Από κει και πέρα, θα μπορώ και εγώ να γευθώ ακόμα περισσότερο το χάδι του Θεού, τη γλυκύτητα του Ουρανού! Θα μπορώ, δίχως επισημότητες, να μεταβώ σε ένα εκκλησάκι και να προσευχηθώ για την ψυχή μου, να αισθανθώ την ανάγκη της περισυλλογής, της μετανοίας και της συντριβής διά την αμαρτωλότητά μου! Θα μπορώ να εξομολογώ προκειμένου να βοηθώ στην επίλυση πνευματικών προβλημάτων των συνανθρώπων μας! Και εν τέλει, θα έχω αρκετό χρόνο για να φροντίσω περισσότερο τα της ψυχής μου και να προετοιμαστώ για την έξοδό μου από τον μάταιο τούτο κόσμο», σημείωσε, τέλος, χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στη συνέντευξή του.