Αρχική » Θεία Λειτουργία και στην Άγκυρα!

Θεία Λειτουργία και στην Άγκυρα!

από kivotos

Του Ιωσήφ Κόκκινου

 

Θεία Λειτουργία στην Άγκυρα θα τελεί μία φορά τον μήνα το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις των τελευταίων ετών, η οποία συμπίπτει και με τα 25 χρόνια από την ημέρα που αναδείχθηκε Πατριάρχης ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Όπως ανακοινώθηκε, το Πατριαρχείο θα τελεί τη Θεία Λειτουργία σε ρωμαιοκαθολικό ναό, ο οποίος θα διατίθεται για τον σκοπό αυτό στους Ορθοδόξους, αλλά και σε άλλες χριστιανικές κοινότητες της Τουρκίας. Η απόφαση ελήφθη μετά την υποβολή στην έδρα του Πατριαρχείου πολλών αιτημάτων από τους Ορθοδόξους που κατοικούν στην Άγκυρα, προέρχονται από διάφορες εθνικότητες και είναι στην πλειονότητά τους μέλη πρεσβειών, πανεπιστημιακοί αλλά και πολλοί εργαζόμενοι στην τουρκική πρωτεύουσα.

Οι Λειτουργίες αλλά και άλλες ιερές ακολουθίες θα τελούνται από τον Αρχιμανδρίτη του Θρόνου Βησσαρίωνα, ο οποίος ομιλεί και τη ρωσική γλώσσα και θα επισκέπτεται την περιοχή για τον σκοπό αυτό. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις, που έρχεται σε μια περίοδο τεταμένη και λόγω της εσωτερικής κατάστασης στη γειτονική χώρα.

Αξίζει δε να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει επιτύχει να αναστηλωθούν και να επαναλειτουργήσουν δεκάδες ορθόδοξοι ναοί σε πολλές περιοχές της Τουρκίας. Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές για τους Ορθοδόξους μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα είχε η πλήρωση της κενής θέσης στη Μητρόπολη Σμύρνης. Ακόμη, ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει τελέσει τη Θεία Λειτουργία στα ερείπια ναών όπως στην Καππαδοκία, τη Μύρα της Λυκίας και την Πέργαμο. Το γεγονός ότι οι Θείες Λειτουργίες θα τελούνται σε ρωμαιοκαθολικό ναό δείχνει επίσης ότι Ορθόδοξοι και καθολικοί συνεργάζονται και σε αυτό έχει συμβάλει η καλή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Φαναρίου και Βατικανού. Ως Οικουμενικός Πατριάρχης, ο κ.κ. Βαρθολομαίος φρόντισε να ακολουθήσει την παράδοση των προκατόχων του, επιδιώκοντας τη συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα άλλα δόγματα. Οι προσπάθειες αυτές ενισχύθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2006 κάλεσε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ στο Φανάρι, όπου υπογράφτηκε Κοινή Διακήρυξη. Επίσης, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τον Ιανουάριο του 2014, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σε μία εξαίρετη ομιλία, που έβαζε την «Εκκλησία εν κόσμω», απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο, είπε: «Aγιώτατε Αδελφέ, το χρέος ημών δεν εξαντλείται εις το παρελθόν, αλλ’ επεκτείνεται κυρίως, μάλιστα δε εις τας ημέρας μας, εις το μέλλον. Διότι προς τι η πιστότης ημών εις το παρελθόν, εάν τούτο ουδέν σημαίνει διά το μέλλον; Εις τι ωφελεί η καύχησις ημών δι’ όσα παρελάβομεν, εάν ταύτα δεν μεταφράζονται εις ζωήν διά τον άνθρωπον και τον κόσμον του σήμερον και του αύριον; “Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας”. Και η Εκκλησία Του καλείται να έχει το βλέμμα της εστραμμένον όχι τόσον εις το χθες όσον εις το σήμερον και εις το αύριον. Ιδού διατί η ευθύνη ημών των Χριστιανών είναι μεγίστη έναντι του Θεού, του ανθρώπου και της Ιστορίας… Τα προβλήματα τα οποία η ιστορική συγκυρία ορθώνει σήμερον προ των Εκκλησιών ημών επιτάσσουν εις ημάς την υπέρβασιν της ενδοστρεφείας και την αντιμετώπισιν αυτών δι’ όσον το δυνατόν στενοτέρας συνεργασίας. Δεν έχομεν πλέον την πολυτέλειαν της μεμονωμένης δράσεως… Η ενότης, περί της οποίας ημείς πολυπραγμονούμεν, πραγματοποιείται ήδη εις τινάς περιοχάς, ατυχώς, διά του μαρτυρίου».

Σημαντική στιγμή και για τις δύο Εκκλησίες ήταν η συνάντηση των δύο ηγετών στη Λέσβο. Οι εικόνες των δύο Προκαθημένων του Χριστιανισμού ανάμεσα σε εκατοντάδες πρόσφυγες της Συρίας έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων, στέλνοντας οικουμενικό μήνυμα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ