Αρχική » Ένταση στις σχέσεις Σεραφείμ-Καλλίνικου για το Καπανδρίτι

Ένταση στις σχέσεις Σεραφείμ-Καλλίνικου για το Καπανδρίτι

από kivotos

Του Πάνου Ευαγγέλου

 

Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο έφερε το θέμα των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Πειραιά, στο Καπανδρίτι, ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, αφήνοντας αιχμές για τον προκάτοχό του, κ. Καλλίνικο. Όπως έγινε γνωστό, ο Μητροπολίτης Πειραιώς ενημέρωσε σήμερα τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο με τρισέλιδη επιστολή του, η οποία αναγνώσθηκε στους συνοδικούς μητροπολίτες. Στην επιστολή του ο κ. Σεραφείμ στρέφεται κατά της απόφασης του προκατόχου του να ενοικιάσει την έκταση στην οποία βρίσκονται εδώ και χρόνια οι κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Πειραιώς στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας.

Οι κατασκηνώσεις, που βρίσκονται στο Καπανδρίτι, σε έκταση ιδιοκτησίας του Σωματείου «Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος», που είχε ιδρύσει ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσουν την προηγούμενη κατασκηνωτική περίοδο, εξαιτίας διαδικαστικών προβλημάτων και αυθαίρετων κατασκευών. Με απόφαση του μητροπολίτη πρ. Πειραιώς, οι κατασκηνώσεις παραχωρήθηκαν με χρησιδάνειο ύψους 20.000 ευρώ στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, προκειμένου να αναλάβει τη νομιμοποίηση των ατασθαλιών, να τις επισκευάσει και να τις λειτουργήσει εκείνη.

Στην επιστολή, που αναγνώσθηκε στη ΔΙΣ, ο Μητροπολίτης Πειραιώς υπενθυμίζει στον προκάτοχό του πως μπορεί μεν η έκταση να ανήκει στο Σωματείο που ίδρυσε ο ίδιος, όμως τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την κατασκευή των εγκαταστάσεων προέρχονται από τους κατοίκους του Πειραιά, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν τις κατασκηνώσεις από το υστέρημά τους. Μάλιστα, σημειώνει πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που επενδύθηκαν στις εγκαταστάσεις προέρχεται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πειραιώς, που εκείνη την εποχή ξεπέρασε τα 200.000.000 δραχμές.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται πως από την ημέρα που ο κ. Καλλίνικος παραιτήθηκε του θρόνου του, η Μητρόπολη δαπανά ποσό άνω των 150.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρησή του, ενώ τον φιλοξενεί σε κτίριο ιδιοκτησίας της, στις έτερες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις στην Παιανία.

Με την επιστολή του αυτή ο κ. Σεραφείμ στην ουσία ζητά από τον κ. Καλλίνικο να επαναφέρει το καθεστώς των κατασκηνώσεων στην προ της μεταβίβασης κατάσταση έως την 31η Μαρτίου.

 

Ο Μητροπολίτης τέως Πειραιώς Καλλίνικος

Ο κ. Καλλίνικος γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας, αλλά αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Πάτρα. Το 1948 δίδασκε ως κατηχητής στην Πάτρα, για να προσληφθεί το 1953 στο βιβλιοπωλείο της Αδελφότης «Η Ζωή». Χειροτονήθηκε διάκονος το 1956 και πρεσβύτερος το 1959. Το 1957 άρχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησε. Παράλληλα, την ίδια εποχή, εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, όπου συγκατοικούσε με τον Αθανάσιο Λενή (μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας) και με τον Χρήστο Παρασκευαΐδη (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο), με τους οποίους και συνδέθηκε με στενή φιλία. Το 1961 εγκαταστάθηκε μαζί με τους Λενή και Παρασκευαΐδη στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, της οποίας ορίστηκε ηγούμενος. Έπειτα από παραμονή δύο ετών και αφού πρώτα αναστήλωσαν τη μονή, επέστρεψαν στην Αθήνα λόγω διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ αυτών και του εγχώριου μητροπολίτη. Το 1967 τοποθετήθηκε καθηγητής του φροντιστηρίου κατηχητικών και γενικός διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1980.

Το 1973 ίδρυσε μαζί με τους τότε Αρχιμανδρίτες Αθανάσιο Λενή (τον νυν Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο) και Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη (τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο) το Συνοδικό Μοναστήρι της Παναγίας της «Χρυσοπηγής», της οποίας και ορίστηκε ηγούμενος. Το 1975 εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ρωγών, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας. Στις 12 Ιανουαρίου του 1978 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Πειραιώς. Αντίπαλός του στην ψηφοφορία εκλογής, την οποία και έχασε με δώδεκα ψήφους διαφορά, ήταν ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.

Είναι επίσης ιδρυτής της Αδελφότητας «Η Χρυσοπηγή». Έχει γράψει πλήθος θρησκευτικών έργων και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά και εφημερίδες. Πνευματικά του παιδιά θεωρούνται οι Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος και Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου.

Κατά την περίοδο της θητείας του ίδρυσε κατηχητικά σχολεία, εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία, γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία, ενώ δημιούργησε οργανωμένα συσσίτια για εκατοντάδες απόρους. Ίδρυσε επίσης τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας. Θεωρείται ότι χαίρει εκτίμησης από μεγάλο κομμάτι της πόλης του Πειραιά.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2006 υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας, παραίτηση που η Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ